Η σημασία της διαφορετικότητας στο χώρο εργασίας

Businesswoman leading discussion in meeting

Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της IWG η ευέλικτη εργασία επιτρέπει στους εργαζόμενους να βελτιώσουν την ισορροπία μεταξύ της οικογενειακής και επαγγελματικής τους ζωής και να μειώσουν τις αγχωτικές μετακινήσεις – αυτοί οι παράγοντες είναι εξαιρετικά σημαντικοί για τους εργαζόμενους με νέα οικογένεια, όσους αντιμετωπίζουν θέματα υγείας, ηλικιωμένους και πολλούς άλλους.

Είναι πολύ σημαντικό για αρκετές ομάδες εργαζομένων η εταιρεία στην οποία εργάζονται να προσφέρει κάποια μορφή ευελιξίας ώστε να γίνει σεβαστή η διαφορετικότητα τους και να μπορέσουν να ενσωματωθούν γρηγορότερα στην κουλτούρα της εταιρείας.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες οι εταιρείες που προωθούν πολιτικές ένταξης και σεβασμού της διαφορετικότητας είναι περισσότερο επιτυχημένες. Η McKinsey αναφέρει ότι οι εταιρείες που στην διοίκηση υπάρχει ισορροπία των δύο φύλων έχουν 15% αυξημένες πιθανότητες να ξεπεράσουν τον μέσο όρο κερδοφοριας.

Αλλά και στην έρευνα της IWG (μητρική εταιρεία της Regus & Spaces) οι 4 στους 5 συμμετέχοντες επιβεβαιώνουν πως η ευέλικτη εργασία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην βελτίωση των ποσοστών διαφορετικότητας σε μια εταιρεία. Όπως για παράδειγμα για τις νέες μητέρες οι οποίες επιστρέφουν στην δουλειά και θα πρέπει να σκεφτούν πως να ισορροπήσουν καριέρα και παιδιά αλλά και για άλλες κατηγορίες όπως είναι οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι ή εργαζόμενοι με χρόνια προβλήματα υγείας.

Μέχρι το 2024, το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας προβλέπει ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών θα αποτελούν περίπου το 25% του εργατικού δυναμικού των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ σύμφωνα με την Eurostat τα άτομα ηλικίας 55-64 ετών αποτελούν το 55,3% του εργατικού δυναμικού.

Η Κατερίνα Μάνου, Γενική Διευθύντρια Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας της IWG  δήλωσε πως “ο σεβασμός της διαφορετικότητας αποτελεί μονόδρομο για κάθε επιχείρηση που βασίζεται στις ικανότητες του προσωπικού της για να προχωρήσει στην ανάπτυξη. Η ευέλικτη εργασία και η δυνατότητα να εργάζεται κανείς από όπου μπορεί αποτελούν σημαντικά κίνητρα για πολλές κατηγορίες εργαζομένων. Θεωρούμε πως και στην χώρα μας οι εργοδότες πρέπει να δίνουν αυτήν την ευκαιρία αν θέλουν να διατηρήσουν στην επιχείρησή τους τα ικανά στελέχη”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here