Το WWF France και ο Όμιλος Michelin ανανεώνουν τη συνεργασία τους

Με βάση την πρόοδο που σημειώθηκε κατά την πρώτη φάση της συνεργασίας τους, το WWF Γαλλίας και ο Όμιλος Michelin ανανέωσαν την κοινή τους δέσμευση για ακόμα 4 χρόνια.

Ο κοινός στόχος είναι να ληφθούν μέτρα προς μία βιώσιμη αγορά φυσικού καουτσούκ και να αναπτυχθεί ένα πιλοτικό έργο στην Ινδονησία, καθώς και η επέκταση της συνεργασίας προς την κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας και της προστασίας της βιοποικιλότητας.

 

Μια συνεργασία “Μηδενικής αποψίλωσης των δασών”

Η πρώτη φάση της συνεργασίας, η οποία ξεκίνησε το 2015, αφορούσε τον καθορισμό της έννοιας του βιώσιμου φυσικού καουτσούκ, την ανάπτυξη πρακτικών για τις προμήθειες και την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες της αγοράς και τους διεθνείς οργανισμούς. Χάρη σε αυτή τη συνεργασία, ο Όμιλος Michelin δημοσίευσε την πολιτική του σχετικά με το βιώσιμο φυσικό καουτσούκ. Στη συνέχεια, αρκετοί βασικοί παίκτες της αγοράς ακολούθησαν το παράδειγμα της Michelin, με τη δέσμευση ότι θα συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της μηδενικής αποψίλωσης των δασών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το WWF France και ο όμιλος Michelin ανέπτυξαν μαζί ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Ινδονησία. Εγκατεστημένο σε ζώνες που έχουν υποστεί ζημιές και αποτελούν προτεραιότητα για το WWF, λόγω της πλούσιας βιοποικιλότητας τους αλλά και της μικρής απόστασής τους από το πάρκο Bukit Tigapuluh, το έργο αυτό, αποσκοπεί στη διατήρηση και αποκατάσταση του δάσους, αναπτύσσοντας υπεύθυνες πρακτικές για την καλλιέργεια καουτσούκ, από τις οποίες θα ωφεληθούν τόσο οι τοπικές κοινότητες όσο και τα οικοσυστήματα. Το έργο έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ιδίως με τη δημιουργία ενός προγράμματος που εμπλέκει και τις τοπικές κοινότητες, την κατασκευή χωριών, τη μείωση παράνομων πρακτικών για την αποψίλωση των δασών στην περιοχή και την προστασία περίπου 10.000 επιπλέον εκταρίων για τους ελέφαντες, παρά τις πολλές κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που παρουσιάζει το τοπικό πλαίσιο.

Η ανανέωση της υπάρχουσας συνεργασίας μεταξύ της Michelin και του WWF France θα επιτρέψει τη συνέχιση αυτού του έργου, ώστε να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, οφέλη για τις τοπικές κοινότητες και η διατήρηση του δάσους και της βιοποικιλότητας.

2019: Προώθηση της Παγκόσμια Πλατφόρμας για το Βιώσιμο Φυσικό Καουτσούκ

Η συνεργασία αυτή συνέβαλε στην ίδρυση, το Μάρτιο του 2019, της Παγκόσμιας Πλατφόρμας για το Βιώσιμο Φυσικό Καουτσούκ, της όποιας ιδρυτικά μέλη είναι η Michelin και το WWF. Αποστολή της πλατφόρμας, στην οποία συμμετέχουν ακόμα 39 μέλη, είναι ο μετασχηματισμός των βιώσιμων πρακτικών για την αγορά και την παραγωγή της συγκεκριμένης βασικής πρώτης ύλης, όπου όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, από τον παραγωγό ως τον καταναλωτή, θα συνεργαστούν, προκειμένου να διατηρηθούν τα δάση και τα οικοσυστήματα που απειλούνται από μη βιώσιμες πρακτικές.

Η ανανέωση της υπάρχουσας συνεργασίας, θα πρέπει να επιτρέψει να γίνουν αλλαγές στον κορμό τόσο της αγοράς όσο και της παραγωγής καουτσούκ, αξιοποιώντας αυτή την πλατφόρμα.

Αειφόρος κινητικότητα και προστασία της βιοποικιλότητας

Τέλος, η νέα αυτή συνεργασία περιλαμβάνει δυο ακόμα γραμμές δράσης: Τη βιώσιμη κινητικότητα και την προστασία της βιοποικιλότητας. Το WWF France θα υποστηρίξει τον Όμιλο Michelin να ευθυγραμμίσει το στόχο του για την μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, με τη Συμφωνία του Παρισιού, ώστε να παραμείνει κάτω από τους 2 °C. Παράλληλα, θα συνεργαστούν με τους διεθνείς παράγοντες στον τομέα της Κινητικότητας και της κλιματικής αλλαγής για να ευθυγραμμίσουν τα μηνύματά τους σχετικά με την κινητικότητα του αύριο. Το WWF France θα υποστηρίξει την ανάπτυξη αλλά και την εφαρμογή της στρατηγικής του Ομίλου Michelin για τη βιοποικιλότητα μέχρι το 2030.

«Φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε τη βιώσιμη κινητικότητα ,ενισχύοντάς την με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών και της κοινωνίας των πολιτών. Επομένως, η παγκόσμια συνεργασία μας με το WWF μας επιτρέπει να σημειώσουμε ουσιαστική και ταχεία πρόοδο σε βασικά θέματα, όπως η προστασία των τροπικών δασών και της βιοποικιλότητας. Η αξιολόγηση των κοινών μας δράσεων από το 2015 είναι πολύ ενθαρρυντική».

Hélène Paul, Michelin Group Purchasing Director

«Ο Όμιλος Michelin είναι ένας από τους κορυφαίους αγοραστές φυσικού καουτσούκ στον κόσμο και μπορεί να οδηγήσει ουσιαστικά στο μετασχηματισμό των φυτειών καουτσούκ και της αγοράς καουτσούκ. Είμαστε υπερήφανοι για αυτή τη συνεργασία, η οποία έχει ήδη αποδώσει απτά αποτελέσματα τόσο στην αγορά καουτσούκ όσο και στη γή. Η ανανέωση αυτής της συνεργασίας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την εφαρμογή καλών πρακτικών σε αυτόν τον τομέα για τη διαφύλαξη των δασών και της βιοποικιλότητας».

Jean Bakouma, Forests Manager, WWF France

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ