Μουσικές…παιδευτικές συναντήσεις

Την Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα στο Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης» ξεκινά νέος επιμορφωτικός και ψυχαγωγικός κύκλος με ελεύθερη είσοδο. Το πρώτο θέμα με τίτλο «Τι είναι το μουσικό θέατρο; Συνάντηση  με την όπερα,  την  οπερέτα  και το  μιούζικαλ» θα παρουσιάσει ο συνθέτης και μουσικολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Αθηνών κ. Μηνάς Ίωνος Αλεξιάδης.

Πρόκειται για μία περιεκτική εισαγωγική γνωριμία με τα είδη, τα ιδώματα και τα χαρακτηριστικά των μουσικοθεατρικών έργων (όπερα, οπερέτα, μιούζικαλ): ιστορική διαδρομή, ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα  στα είδη αυτά, σχέσεις του μουσικού θεάτρου με το θέατρο πρόζας. Θα προβληθούν χαρακτηριστικά βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από διάσημα έργα, όπως: Ορφέας και Ευρυδίκη (Γκλουκ), Μαγικός Αυλός (Μότσαρτ), Η Τραβιάτα (Βέρντι), Τόσκα (Πουτσίνι), Η Πριγκίπισα της τσάρντας (Κάλμαν), West Side Story (Μπέρνσταϊν)  κ.α.

Η δεύτερη συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα στο Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης» με τίτλο: «Κούρτ  Βάϊλ —  Μπέρτολτ  Μπρεχτ:  H όπερα  της πεντάρας. Το πάντα επίκαιρο μουσικοθεατρικό αριστούργημα του μεσοπολέμου». Ομιλητής θα είναι ο συνθέτης και μουσικολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Αθηνών κ. Μηνάς Ίωνος Αλεξιάδης.

Η «Όπερα της Πεντάρας» σε μουσική του Βάϊλ και κείμενα του Μπρεχτ (1928) είναι  διασκευή του έργου του Τζων Γκαίη Η όπερα του ζητιάνου (1728). Μια πολύπλευρη γνωριμία με αυτό, το πιο επιτυχημένο μουσικοθεατρικό έργο του 20ου αιώνα, που ενσωματώνει την κοινωνική κριτική, αλλά και όλα τα σημαντικά χαρακτηριστικά ενός μουσικοθεατρικού έργου, περιλαμβάνοντας στοιχεία της όπερας, της οπερέττας και του μιούζικαλ. Η παρουσίαση περιλαμβάνει επίσης κινηματογραφημένα και βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ