Αλέξανδρος Κωστόπουλος: Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της 
εκπαίδευσης σε θέματα βιωσιμότητας και υπευθυνότητας

Ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος, Υπεύθυνος Ανάπτυξης CSR Hellas & Global Compact Network Hellas, μιλά για τις δράσεις του δικτύου, τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. στο CSR Europe και το επικείμενο Summer School for C-S-R.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τσουκαλά

Το CSR Hellas έχει διπλή συμμετοχή στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του CSR Europe, για την τριετία 2019-2021. Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τον οργανισμό στην Ελλάδα αλλά και για εσάς προσωπικά, καθώς καταλάβατε τη μία εκ των τριών θέσεων του Δ.Σ. στις οποίες εκλέγονται εκπρόσωποι των εθνικών δικτύων;

Πραγματικά πρόκειται για μία επιτυχία που αν και φαίνεται προσωπική, είναι κατ’ ουσία συλλογική. Το CSR Hellas από την ίδρυσή του το 2000 έθεσε σαν πρωταρχικό του στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας για τη σημασία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) στη στρατηγική ανάπτυξης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Έκτοτε συμμετέχει ενεργά και συχνά πρωτοστατεί στις ευρωπαϊκές εξελίξεις γύρω από την εταιρική υπευθυνότητα και βιωσιμότητα.
Η εκλογή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο του CSR Europe πιστεύω έρχεται ως αναγνώριση της συνεχούς ενασχόλησης τα τελευταία χρόνια με τα θέματα της εταιρικής υπευθυνότητας και βιωσιμότητας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ιδιαίτερα μέσω της συνεργασίας με το CSR Europe και το Global Compact αντίστοιχα. Σαφώς έρχεται ως επιβεβαίωση των άριστων σχέσεων συνεργασίας που διατηρούμε με τους συναδέλφους μας στα 42 δίκτυα ΕΚΕ από όλες τις χώρες της Ευρώπης που αποτελούν εθνικούς εταίρους του CSR Europe. Τα επόμενα τρία χρόνια, ως μέλη της διοίκησης πλέον από κοινού με τους άλλους δύο εκλεγμένους συναδέλφους μου από τα Δίκτυα της Ιρλανδίας και του Λουξεμβούργου, έχουμε την ευθύνη να εκφράζουμε τις θέσεις και απόψεις του συνόλου των ευρωπαϊκών δικτύων και των 10.000 και πλέον επιχειρήσεων που αυτά εκπροσωπούν, με τον πλέον αντικειμενικό και αντιπροσωπευτικό τρόπο. Ως εκ τούτου θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις διαδικασίες διαβούλευσης και διαλόγου, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και τελικά της λογοδοσίας.

Ποιοι είναι οι άξονες της νέας στρατηγικής για το 2030 του CSR Europe; Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι που έχουν τεθεί;

Η νέα στρατηγική του CSR Europe, κατά μία έννοια επαναπροσδιορίζει τα ουσιαστικά θέματα με εφαρμογή σε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, ως μια νέα κοινή βάση που συνδέεται άρρηκτα με την επιχειρηματική στρατηγική και ευρύτερα με την ανάπτυξη, μέσω τριών πυλώνων: 1) Οικονομία με κοινωνικό πρόσωπο και επίκεντρο τον Άνθρωπο, έχοντας ως βασικούς άξονες το μέλλον της εργασίας και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με υπεύθυνο τρόπο και προς όφελος της εργασίας 2) Βιωσιμότητα των πρώτων υλών και των αλυσίδων αξίας με βασικές προτεραιότητες τις βιώσιμες προμήθειες, την κυκλική οικονομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεύθυνη διαχείριση των υλικών 3) Βιώσιμες αγορές και χρηματοδότηση, με εστίαση στο δίκαιο εμπόριο, τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση, την αειφόρο χρηματοδότηση, τη λογοδοσία και απολογισμό μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών και την υπεύθυνη φορολογική συμπεριφορά.
Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του CSR Europe, στο οποίο το CSR Hellas μετείχε μέσω της νυν πρόεδρου του, Μαρίας Αλεξίου, δημιούργησε μέσω της στρατηγικής έναν οδικό χάρτη, τον οποίο πρέπει εντός της επόμενης τριετίας να εμπλουτίσουμε με συγκεκριμένες δράσεις σε όλους τους επιμέρους άξονες του τρίπτυχου: Άνθρωποι, Υλικά, Αγορές. Είμαστε βέβαιοι πως μέσω της νέας στρατηγικής, μπορούμε με καλύτερους όρους να συμβάλλουμε στην ανάσχεση των παγκόσμιων προκλήσεων και στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Πώς θα υλοποιηθεί αυτή η στρατηγική στην Ελλάδα; Ποιες δράσεις προγραμματίζετε και σε ποια θέματα εστιάζετε;

Ως προς τον πυλώνα «Άνθρωποι» έχουμε δημιουργήσει τη διαδραστική πλατφόρμα GEFYRA https://gefyraproject.owiwi.co.uk/ μέσω της οποίας υποστηρίζουμε τη διασύνδεση δεξιοτήτων που διαθέτουν οι νέοι απόφοιτοι, με θέσεις πρώτης εργασιακής εμπειρίας που προσφέρουν οι επιχειρήσεις-μέλη μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Όραμά μας είναι την πλατφόρμα να χρησιμοποιούν σταδιακά όλα τα μέλη, καθώς και η πλειοψηφία των νέων που αναζητούν ποιοτική πρακτική άσκηση, μαθητεία και γενικά απόκτηση πρώτης επαγγελματικής εμπειρίας. Παράλληλα, συνεχίζουμε τον Φοιτητικό Διαγωνισμό για την ΕΚΕ «Νίκος Αναλυτής», που αισίως υλοποιείται από το 2015, ενώ σχεδιάζουμε και μία νέα πρωτοβουλία σχετικά με την ολιστική διαχείριση των εργαζομένων για το σύνολο των θεμάτων που τους αφορούν και σχετίζονται με τη βιωσιμότητα.
Αναφορικά με τον δεύτερο πυλώνα «Υλικά», υλοποιούμε εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνεργασία με μέλη μας, ενώ μετέχουμε και σε κοινοπρακτική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με το όνομα CEASE για την ανάσχεση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας σε σχέση με της συνέπειές της στον εργασιακό χώρο. Επίσης, το φθινόπωρο θα καλέσουμε τα μέλη μας να συμμετάσχουν σε συγκεκριμένες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, θέτοντας συλλογικούς στόχους που μπορούν να συμβάλουν στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.
Σχετικά με τον τρίτο πυλώνα «Αγορές», δίνουμε ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στα θέματα της αειφόρου χρηματοδότησης και της ανάγκης για φορολογική υπευθυνότητα ως προϋποθέσεις μετάβασης σε νέα μετασχηματιστικά επιχειρηματικά μοντέλα, ικανά να διασφαλίσουν επιχειρηματική βιωσιμότητα και ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και περιβαλλοντική συνείδηση. Προς την κατεύθυνση αυτή ενημερώνουμε σχετικά τόσο τα μέλη μας, όσο και τα θεσμικά όργανα άσκησης πολιτικής, αναζητώντας διευρυμένες συνεργασίες.

Ποιες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά την Εθνική Στρατηγική ΕΚΕ και ποιες οι θέσεις του CSR Hellas;

Η θέση μας στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι δημοσιοποιημένη και ξεκάθαρη. Η εθνική στρατηγική για την ΕΚΕ οφείλει να αναδείξει τα πιο ουσιώδη θέματα για τις επιχειρήσεις παράλληλα με τις προσδοκίες των ενδιαφερομένων μερών και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, σε συνδυασμό με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τις 169 επίμέρους επιδιώξεις (targets) τους. Παράλληλα, θα πρέπει να αναφέρει συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και να εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους οι φορείς υλοποίησής της θα συνεργαστούν με την ιδιωτική πρωτοβουλία στη βάση όσων έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια από τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματικούς φορείς, που προωθούν θεσμικά τις αρχές και πρακτικές της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Τον Σεπτέμβριο, το CSR Hellas θα υλοποιήσει το Summer School for C-S-R [Corporate Sustainability & Responsibility]. Μπορείτε να μας δώσετε παραπάνω στοιχεία για αυτή τη νέα εκπαιδευτική πρωτοβουλία, τα οφέλη της και τον τρόπο που μπορεί κανείς να συμμετάσχει;

Γινόμαστε ολοένα και περισσότερο αποδέκτες μηνυμάτων από την αγορά σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης της εκπαίδευσης σε θέματα βιωσιμότητας και υπευθυνότητας. Στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε στην ανάγκη αυτή και παράλληλα να ενισχύσουμε τη συμβολή μας στο Στόχο 17 των SDGs που αφορά τη συνεργασία, δημιουργήσαμε το 1ο θερινό σχολείο για την Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα. Η σύμπραξη του CSR Hellas με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το The American College of Greece αποτελεί την πρώτη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της εκπαίδευσης με επίκεντρο τη βιωσιμότητα, στη χώρα μας.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης καλύπτει το σύνολο των συναφών θεμάτων, ενώ την υλοποίησή του έχουν αναλάβει διεθνούς κύρους καθηγητές με συγγραφικό έργο και βαθιά γνώση των θεμάτων βιωσιμότητας και υπευθυνότητας. Θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά στα αγγλικά, καθώς απευθύνεται σε επαγγελματίες ανεξαρτήτως εξειδίκευσης, καθώς και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές που επιθυμούν συναφή επαγγελματική σταδιοδρομία. Μέρος της εκπαίδευσης θα αναλάβουν στελέχη με πείρα στη διαχείριση θεμάτων βιωσιμότητας, μέσω της παρουσίασης καλών πρακτικών. Οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν τα χορηγικά πακέτα που προσφέρονται αποκτούν τη δυνατότητα υποβολής ζητήματος, που απασχολεί την εταιρεία τους σε σχέση με θέματα βιωσιμότητας, προς εξέταση από ομάδες εκπαιδευομένων -υπό την εποπτεία των καθηγητών- με στόχο την παραλαβή έκθεσης προτάσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Ως εκ τούτου, τόσο οι χορηγοί όσο και οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να εργαστούν σε πραγματικά ζητήματα, αναγνωρίζοντας πιθανές προσεγγίσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καινοτομία, συνεργασίες και πολύπλευρη ωφέλεια. Εφαρμόζουμε ειδικές χρεώσεις διδάκτρων, τόσο για τους φοιτητές και τα μέλη του CSR Hellas, όσο και για περισσότερους του ενός συμμετέχοντες από την ίδια εταιρεία. Περισσότερες πληροφορίες στο 
www.sustainabilityschool.eu.