H Eurobank υπέγραψε τις παγκόσμιες Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής

Τη δέσμευσή της να αναλάβει ενεργό ρόλο για την υλοποίηση των παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) και της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή επιβεβαίωσε η Eurobank, υπογράφοντας τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής που καθορίζουν το πλαίσιο για τη μελλοντική ανάπτυξη ενός βιώσιμου τραπεζικού συστήματος με ισχυρό θετικό πρόσημο στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Οι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής υποστηρίζονται από 130 τράπεζες σε όλο τον κόσμο – με συνολικό ενεργητικό 47 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – και διαμορφώθηκαν από την παγκόσμια τραπεζική κοινότητα μέσω του UNEP FI (United Nations Environment Programme Finance Initiative).

Παρουσιάστηκαν επισήμως στις 22 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, και σηματοδοτούν την πιο ισχυρή συμμαχία μέχρι σήμερα μεταξύ της παγκόσμιας τραπεζικής κοινότητας και των Ηνωμένων Εθνών με επιδίωξη τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. António Guterres, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Οι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής συνιστούν οδηγό για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα στο πώς μπορεί να ανταποκριθεί, να ηγηθεί και να επωφεληθεί από μια οικονομία βιώσιμης ανάπτυξης. Οι Αρχές δημιουργούν τη λογοδοσία που μπορεί να κάνει πράξη την υπευθυνότητα αλλά και τη φιλοδοξία που μπορεί να καθοδηγήσει τη δράση».

Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, κα Inger Andersen, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Ένας τραπεζικός κλάδος που έχει σχέδιο για τους κινδύνους οι οποίοι σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και άλλες περιβαλλοντικές προκλήσεις μπορεί, όχι απλώς να καθοδηγήσει τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα η οποία θα έχει αντιστάσεις στην κλιματική αλλαγή, αλλά και να επωφεληθεί από αυτή. Όταν το
χρηματοοικονομικό σύστημα μετατοπίζει κεφάλαια από επενδύσεις που καταστρέφουν φυσικούς πόρους σε επενδύσεις που υποστηρίζουν λύσεις εναρμονισμένες με τη φύση, μακροπρόθεσμα όλοι βγαίνουν κερδισμένοι».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Υπογράφοντας τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής, επιβεβαιώνουμε την έμπρακτη δέσμευσή μας να συνδράμουμε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με σεβασμό στο περιβάλλον και με σταθερές επιλογές την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και την υγιή εταιρική διακυβέρνηση. Η Eurobank υποστηρίζει και θα συνεχίσει να συμβάλλει ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή».

Οι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής παρέχουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο καθορισμού του ρόλου και των ευθυνών του διεθνούς τραπεζικού τομέα στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας διαμόρφωσης ενός βιώσιμου μέλλοντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ