Bayer Ελλάς: Επένδυση στην κοινωνική καινοτομία μέσα από το Fireathon

Μέσα από ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας η Bayer Ελλάς επενδύει στην ανάπτυξη και υποστήριξη λύσεων κοινωνικής καινοτομίας μέσα από τη συνεργασίας της με τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς Science Communication (SciCo) και Science For You (SciFY).

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, η Bayer Ελλάς εκτός από την άμεση υποστήριξη των πληγέντων με προϊόντα της εταιρείας, δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την πρωτοβουλία κοινωνικής καινοτομίας των SciCo και SciFY, οι οποίες διοργάνωσαν τον μαραθώνιο Fireathon σκοπός του οποίου ήταν η ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων πυρασφάλειας ανίχνευσης, καταγραφής και πυρόσβεσης πυρκαγιών και η παρουσίαση πρωτοτύπων και αποφάσισε να στηρίξει χορηγικά την πρωτοβουλία.

Η ανταπόκριση των πολιτών στο αρχικό κάλεσμα ήταν άμεση και 65 άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους συνεργάστηκαν για ένα μήνα αναπτύσσοντας τις προτάσεις τους. Οι ιδέες που προκρίθηκαν προχώρησαν στον μαραθώνιο που ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018. Μετά από 3 ημέρες, πολυάριθμές γραμμές κώδικα, αξιοποίηση ανοιχτών δεδομένων και διαφορετικών διασυνδεδεμένων πηγών αλλά και γνώσης και εμπειρίας από παραδείγματα άλλων χωρών, οι ομάδες κατάφεραν να κατασκευάσουν 6 πρωτότυπα τα οποία αφορούσαν σε θέματα όπως η εκπαίδευση και η πληροφόρηση των πολιτών, η πρόβλεψη και η οργάνωση της διαχείρισης κρίσεων και η αντιμετώπιση περιστατικών σε πραγματικό χρόνο.

Η αρχή ήταν απροσδόκητα καλή, αλλά ήταν προφανές πως ενώ το Fireathon μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω μόνο με σημαντική οικονομική και οργανωτική στήριξη. Σε αυτή τη κρίσιμη καμπή η Bayer Ελλάς αποφάσισε να σταθεί όχι μόνο αρωγός της προσπάθειας, αλλά και συνοδοιπόρος της.

Με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Βayer Ελλάς, κα Σόνια Μουσαβερέ δήλωσε σχετικά «H Bayer έχει δεσμευτεί να στηρίζει κάθε καινοτόμο προσπάθεια, κάθε πρωτοβουλία που δημιουργεί λύσεις ικανές να αλλάξουν την ζωή μας και να αποτελέσουν κίνητρο σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους ή εταιρείες να κάνουν πράξη την ιδέα τους. Στο άκουσμα της πρωτοβουλίας του Fireathon η Bayer Ελλάς διέκρινε όχι μόνο 2 φορείς που εργάζονται εντατικά για τη διάδοση της καινοτομίας αλλά και για την υποστήριξη των ιδεών που έχουν τη δυναμική να δώσουν λύσεις και να φέρουν την αλλαγή. Πόσο μάλλον να προστατέψουν ολόκληρες περιοχές και να σώσουν την ανθρώπινη ζωή. Έτσι επιλέξαμε να στηρίξουμε την προσπάθεια και να είμαστε δίπλα στις ομάδες εκείνες που θα δώσουν πνοή στο όραμά τους και σήμερα ξεκινάει η δεύτερη φάση, αυτή της υλοποίησης»

Από την πλευρά της SciCo, ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού, κ. Θοδωρής Αναγνωστόπουλος δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι, το κάλεσμα μας προς την κοινωνία των πολιτών για να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα των πυρκαγιών, βρήκε ανταπόκριση όχι μόνο από τους πολίτες, αλλά και από τη Bayer Ελλάς, μια μεγάλη εταιρεία με ενδιαφέρον προς την κοινωνία. Το Fireathon αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα “citizen science” στην Ελλάδα και ελπίζουμε να εμπνεύσει τους πολίτες σε περισσότερα.»

«Πέρυσι τέτοια εποχή, μετά την καταστροφή στο Μάτι, διοργανώσαμε με τη SciCo το πρώτο Fireathon παρέχοντας καθοδήγηση σε ομάδες πολιτών που θέλησαν να καινοτομήσουν για να βοηθήσουν πρακτικά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Οι ομάδες συζήτησαν, δούλεψαν, έδειξαν τα πρώτα τους αποτελέσματα και κατάλαβαν καλύτερα τις επόμενες προκλήσεις. Έτσι, SciCo και SciFY δεν σταματήσαμε. Συνεχίσαμε επίμονα να αναζητούμε στήριξη για να μπορέσουμε να εξελίξουμε τις λύσεις και να τις μετατρέψουμε σε πρακτικά αξιοποιήσιμα αποτελέσματα για την κοινωνία. Η Bayer Ελλάς ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόσκληση-πρόκληση, υποστηρίζοντας το πρωτοποριακό αυτό project κοινωνικής καινοτομίας.» συμπλήρωσε ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, Marketing and Social Impact Manager της SciFY.

Η δεύτερη φάση του Fireathon επικεντρώνεται στη δημιουργία μίας ολοκληρωμένης λύσης διαθέσιμης σε όλους, που θα αξιοποιηθεί στην πράξη και θα αποδείξει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο «πως οι πολίτες με συνεργασία και κατάλληλη υποστήριξη μπορούν να δημιουργήσουν λύσεις, να καινοτομήσουν και να φέρουν αλλαγές. Κάτι που συχνά ξεχνάμε.” κατέληξε ο κ. Γιαννακόπουλος.

Οι λύσεις θα αναπτυχθούν συμμετοχικά γι’ αυτό και το Fireathon στους επόμενους 9 μήνες θα φέρει στο τραπέζι φορείς και Δήμους που κάθε χρόνο πλήττονται από πυρκαγιές, την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία, ομάδες εθελοντών, ειδικούς επιστήμονες και όσους περισσότερους εξειδικευμένους επαγγελματίες προθυμοποιηθούν να προσφέρουν την κατάρτισή τους προκειμένου οι ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες και να συν-διαμορφωθούν πρακτικές και να προκύψουν αξιοποιήσιμες λύσεις.

Ως παγκόσμιος ηγέτης στους τομείς της Υγείας και της Γεωργίας, η Bayer επενδύει σημαντικά στην καινοτομία δημιουργώντας νέες λύσεις που παράγουν προστιθέμενη αξία για το κοινό και την κοινωνία στους τομείς της υγείας και της διατροφής. Η δυναμική έρευνα και ανάπτυξη της εταιρείας, η βαθιά τεχνογνωσία στις Βιοεπιστήμες, όσο και οι στρατηγικές συνεργασίες στον ακαδημαϊκό χώρο και τη βιομηχανία, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής καινοτομίας της Bayer. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία:

  • επενδύει κεφάλαια ύψους 5,2 δις Ευρώ στην Έρευνα και στην Ανάπτυξη, αξιοποιώντας την συνέργεια της επιστήμης με την τεχνολογία, με γνώμονα τα δεδομένα
  • αξιοποιεί τις πρωτοβουλίες Ανοικτής Καινοτομίας, συμβάλλοντας στα οικοσυστήματα καινοτομίας για συνεργασία και δημιουργία νέων λύσεων με παγκόσμιους εταίρους.
  • επιβραβεύει τους εργαζόμενους που καινοτομούν, δίνοντας τους τη δυνατότητα να προσδιορίσουν τις ανάγκες των πελατών και να μεταφράσουν τις γνώσεις τους σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον 700 ιδέες έχουν προκύψει από τους εργαζόμενους στη Bayer.
  • υποστηρίζει την Κοινωνική Καινοτομία στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες που μέσα από την καινοτομία, βελτιώνουν τη ζωή και την κοινωνία. Μέχρι σήμερα 36000 εργαζόμενοι συμμετέχουν σε προγράμματα crowd sourcing, 780 ως πρεσβευτές και coaches σε ενέργειες για την Καινοτομία ενώ 20 χώρες έχουν θεσπίσει την Ημέρα Καινοτομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ