Ελληνική Πρωτοβουλία Καναδά: Εκδήλωση για την υποστήριξη των Παιδικών Χωριών SOS

Η παρουσία του Έλληνα Ολυμπιονίκη και θρύλου της παγκόσμιας άρσης βαρών Πύρρου Δήμα σφράγισε με ενθουσιασμό και συγκίνηση την πρώτη εκδήλωση στον Δυτικό Καναδά της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Καναδά (The Hellenic Initiative Canada), η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα του Κάλγκαρι την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου.

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προβολή του ντοκιμαντέρ του Ελληνοκαναδού σκηνοθέτη Παναγιώτη Γιαννίτσου «Freedom Besieged: Unshackling the Youth of Greece» για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους νέους της Ελλάδας και την αναζήτηση δημιουργικών διεξόδων. Σε μία προσπάθεια να οικοδομήσει την χαμένη γέφυρα επικοινωνίας της νέας γενιάς στην Ελλάδα με τον κόσμο γύρω τους, το ντοκιμαντέρ καταγράφει ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες που δημιουργούν ελπίδα για το μέλλον. Παράλληλα, απευθύνεται σε ειδικούς, επιστήμονες και πολιτικούς για να καταγράψει τις λύσεις που προτείνουν – από τον διανοούμενο Νόαμ Τσόμσκι μέχρι τον ειδικό της επικοινωνίας Πήτερ Οικονομίδη.

Ακολούθησε συζήτηση για την ταινία και την Ελλάδα μετά την κρίση, όπου ο ανερχόμενος σκηνοθέτης τόνισε ότι πρόθεσή του ήταν να δώσει το ίδιο βήμα σε όλες τις φωνές, είτε είναι εντός 15χρονου είτε του πρωθυπουργού της Ελλάδος Κυριάκου Μητσοτάκη. Ξεχωριστό ρόλο στην ταινία είχαν ο Ελληνοκαναδός εθελοντής προπονητής του Kiveri Basketball Camp Τζον Καρκαλάτος και αθλητές όπως οι Γιώργος Καραγκούνης, Δημήτρης Διαμαντίδης και Πύρρος Δήμας, οι οποίοι με τις επιτυχίες τους έχουν πυροδοτήσει την εθνική υπερηφάνεια και εμπνέουν την φαντασία και τα όνειρα των νέων στην Ελλάδα και την διασπορά.

Ο Πύρρος Δήμας κέρδισε τον θαυμασμό των μικρών μαθητών του Σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας του Κάλγκαρι, τα απογευματινά μαθήματα του οποίου επισκέφθηκε πριν την εκδήλωση. Σε κλίμα συγκίνησης, παρακολούθησε τα παιδιά να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο και τα επισκέφθηκε στις τάξεις τους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εξάλλου, μίλησε για το πως βλέπει την Ελλάδα από το Σικάγο, από όπου στήνει πλέον, ως Τεχνικός Διευθυντής, την ομάδας άρσης βαρών των ΗΠΑ (Απάντηση: «Με προβλήματα, αλλά ομορφότερη»). Ο κ. Δήμας στάθηκε στην ενασχόλησή του με την πολιτική και τα κοινά, για την οποία τόνισε ότι «δεν μετανιώνει» καθώς το 2012 αισθάνθηκε την υποχρέωση να συστρατευθεί με την προσπάθεια της τότε κυβέρνησης να βοηθήσει την χώρα, την αδιαπραγμάτευτη στάση του εναντίον του ρατσισμού και της διχόνοιας, αλλά και την τολμηρή δημόσια θέση του υπέρ του Ευρωπαϊκού μέλλοντος της Ελλάδας στο δημοψήφισμα του 2015.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν του απονεμήθηκε ένα λευκό καουμπόικο καπέλο, στην περίφημη «White Hat Ceremony» που επιφυλάσσουν οι αρχές της πόλης του Κάλγκαρι για τους εξέχοντες επισκέπτες της, ως ένδειξη της περίφημης δυτικής φιλοξενίας. Τον κ. Δήμα βράβευσε με ένα χρυσό στεφάνι και το THI Canada. Ο πρόεδρος της οργάνωσης Αλέξανδρος Γεωργιάδης τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει γυρίσει σελίδα, αλλά τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε η κρίση παραμένουν έντονα και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να εμπνευστούν από το παράδειγμα προσφοράς του συμπατριώτη τους Τζον Καρκαλάτος και να συνεισφέρουν όπως μπορούν στην ανοικοδόμηση της Ελλάδος.

Σημειώνεται πως όλα τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στο σύνολό τους στο νέο βρεφικό σπίτι των Παιδικών Χωριών SOS στην Ελλάδα. Ευχαριστώντας για την προσφορά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των SOS Children’s Villages του Καναδά Τόμας Μπάουερ παρουσίασε το σημαντικό κοινωνικό έργο της φιλανθρωπικής οργάνωσης στην Ελλάδα, τον Καναδά και παγκοσμίως. Ο κ. Δήμας ως πρεσβευτής των Παιδικών Χωριών SOS από την αρχή της αθλητικής του σταδιοδρομίας στην Ελλάδα, γνωρίζει από πρώτο χέρι την σημασία της κοινωνικής υπηρεσίας που προσφέρουν, ιδιαίτερα μέσα στην κρίση, όταν πολλές οικογένειες δεν διαθέτουν πλέον τα οικονομικά μέσα να προσφέρουν ακόμη και τα απαραίτητα στα παιδιά τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ