Κάθε χρόνο ανακυκλώνεται μόνο το 20% των ηλεκτρικών αποβλήτων

Με πρωτοβουλία του WEEE Forum και των μελών του, η 14η Οκτωβρίου καθιερώθηκε, από την περσινή χρονιά, ως η παγκόσμια ημέρα διαχείρισης των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Με σκοπό να αναδειχθεί το παγκόσμιο πρόβλημα εξάπλωσής τους και να προβληθούν οι σωστοί τρόποι διαχείρισής τους, εκατό οργανισμοί από 40 χώρες συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Διαχείρισης Ηλεκτρικών & Ηλεκτρονικών Αποβλήτων, με προγράμματα ενημέρωσης και δράσεις. Ανάμεσά τους βρίσκονται η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών και ο τομέας του ΟΗΕ για θέματα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ICT).

Μέχρι το τέλος του 2019 θα έχουν παραχθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη 50 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων, που περιλαμβάνουν όλα τα είδη συσκευών, από smartphones, τηλεοράσεις και υπολογιστές, μέχρι ηλεκτρικές σκούπες φούρνους μικροκυμάτων, ψυγεία και κλιματιστικά.

Κάθε χρόνο ανακυκλώνεται μόνο το 20% των παγκόσμιων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων. Αυτό σημαίνει ότι 40 εκατομμύρια τόνοι ετησίως είτε απορρίπτονται σε χώρους ταφής, είτε διακινούνται παράνομα, με αποτέλεσμα να δέχονται διαχείριση υπό ακατάλληλες συνθήκες και με τρόπους που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Παγκοσμίως 67 χώρες έχουν νομοθεσία για τη διαχείριση των ηλεκτρικών αποβλήτων πουν παράγουν. Μια από αυτές είναι και η Ελλάδα. Η Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ είναι ο φορέας που έχει αναλάβει το έργο αυτό στη χώρα μας.

Με αφορμή την ημέρα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, δήλωσε: «Περνάμε στο επόμενο στάδιο της δέσμευσης της Ευρώπης να προωθήσουμε την κυκλική οικονομία. Αυτό θα αποτελέσει μέρος της νέας Πράσινης Συμφωνίας για την Ευρώπη, όπως ανακοινώθηκε από την επερχόμενη Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula van der Leyen. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των ηλεκτρικών & ηλεκτρονικών αποβλήτων θα αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της μελλοντικής εργασίας μας. Αυτό σημαίνει ανακύκλωση όλων των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών απορριμμάτων, όπου δεν μπορεί να αποφευχθεί η δημιουργία τους. Αλλά επίσης σημαίνει επανεξέταση της αλυσίδας αξιών για τα ηλεκτρονικά αγαθά. Σημαίνει να λαμβάνουμε υπ’ όψη την επαναχρησιμοποίηση ή την ανακύκλωσή τους, από τον σχεδιασμό τους. Σημαίνει ακόμη να κάνουμε την υπέρβαση, δίνοντας προτεραιότητα στην αποϋλοποίηση και στα συστήματα κλειστού βρόχου.»

Σχετικές δηλώσεις έκανε και ο Μάριος Iντζελέρ, Διευθύνων Σύμβουλος της Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ:

«Στην Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. εργαζόμαστε καθημερινά για να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς μας. Μέλημά μας είναι να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας με το μικρότερο κόστος, αλλά και το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Διαχειριζόμαστε το πολυπλοκότερο ρεύμα αποβλήτων, αλλά προσπερνάμε τις δυσκολίες, χάρη στη γνώση της αγοράς και την υψηλή τεχνογνωσία των στελεχών και συνεργατών μας. Η πορεία της ανακύκλωσης συσκευών στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερα θετική πορεία, με αποτέλεσμα να φέρνει τη χώρα στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. Το 2018 ανακυκλώσαμε 56 χιλιάδες τόνους συσκευών.»

Στη συνέχεια, προσέθεσε:

«Ακολουθώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.  συμμετέχει, ως συντονιστής, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life Reweee, που θέτει τις βάσεις της πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης στα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Οι μεταχειρισμένες ηλεκτρικές συσκευές δε συμφέρουν μόνο οικονομικά, αλλά και περιβαλλοντικά, καθώς η επαναχρησιμοποίηση επιμηκύνει τη ζωή τους και προλαμβάνει τη δημιουργία αποβλήτων.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ