Χαμόγελο του Παιδιού-Telefono Azzurro: Κοινή δράση σε διεθνές επίπεδο

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Tempo Forte Ιταλία-Ελλάδα 2019», η Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τον Οργανισμό «Telefono Azzurro» διοργάνωσαν την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο εκδήλωση με κεντρικό θέμα τη συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας για την προστασία των παιδιών μέσα από τις διαχρονικές δράσεις και πρωτοβουλίες των δύο Οργανισμών.

Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Δεληολάνης, ενώ παρέστησαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των εισαγγελικών αρχών, διεθνών μη-κυβερνητικών οργανισμών και του ακαδημαϊκού κόσμου.

Στην εισήγηση του ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδας, κ. Efisio Luigi Marras, τόνισε τη σημασία της διαχρονικής και στενής συνεργασίας των δύο Οργανισμών και κατ’ επέκταση της Ιταλίας και της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η αντιμετώπιση των κινδύνων και των προκλήσεων για την ευημερία των παιδιών αποτελούν προτεραιότητα και για τα δύο κράτη.

«Οραματιζόμαστε και διαμορφώνουμε μια κοινή στρατηγική για όλα τα πολύπλοκα ζητήματα που άπτονται της προστασίας των παιδιών. Τα προβλήματα είναι κοινά σε πολλές χώρες και για το λόγο αυτό θα πρέπει να χτίσουμε μια συμμαχία ώστε να βρούμε κοινές λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό η εκδήλωση του Tempo Forte μας έδωσε μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για όλους εκείνους τους τρόπους στενότερης συνεργασίας προς όφελος των παιδιών», σημείωσε ο Πρόεδρος του «Telefono Azzurro», Καθηγητής κ. Ernesto Caffo.

«Χάρη στην Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα μας δίνεται η δυνατότητα να αναδείξουμε σήμερα την πολυετή, βαθιά και αποτελεσματική συνεργασία με το «Telefono Azzurro». Μαζί με τον καθηγητή Caffo έχουμε δώσει μάχες στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ευρώπη αλλά και στους διεθνείς Οργανισμούς. Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την εμβάθυνση της συνεργασίας αυτής», τόνισε ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος.

Η συζήτηση ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη στενής συνεργασίας, ώστε να διασφαλίζεται η άμεση κινητοποίηση κατά τα πρώτα 24ωρα στις περιπτώσεις παιδιών σε άμεσο κίνδυνο. Έμφαση δόθηκε στην ευαλωτότητα των παιδιών σε μετανάστευση, ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα κράτη και κοινωνίες πρώτης υποδοχής, την Ελλάδα και την Ιταλία. Οι συμμετέχοντες εστίασαν επίσης στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά εντός του ψηφιακού χώρου με φαινόμενα όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός.

Στη διάρκεια της ιταλικής επίσκεψης στην Αθήνα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το «Telefono Azzurro» συζήτησαν τα επόμενα βήματα για την εμβάθυνση της συνεργασίας τους σε μια σειρά πολλών, σταθερών και ποιοτικών δράσεων που υλοποιούν στην  πρώτη γραμμή, δημιουργώντας παράλληλα χειροπιαστό αντίκτυπο στις ζωές των παιδιών.

Στηρίζοντας τη κοινή αυτή δράση οι δύο Οργανισμοί συμφώνησαν επίσης να δρομολογήσουν μια ισχυρή διμερή συνεργασία για να προωθήσουν τις κοινές θέσεις, ιδέες, και πρακτικές τους στα διεθνή φόρα της Ε.Ε, των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το «Telefono Azzurro» έχουν την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη ενισχυμένη διμερής συνεργασία θα συμβάλλει άμεσα και πιο αποτελεσματικά στη διεθνή προβολή των αναγκών των παιδιών από την Ελλάδα και την Ιταλία σε πολύ επίκαιρα και κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η συμμετοχή των παιδιών στη λήψη αποφάσεων, η προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο και η τύχη των παιδιών στο πλαίσιο του μεταναστευτικού ζητήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ