EY: Σημαντική η συμβολή της INTERAMERICAN στην εθνική οικονομία και την κοινωνία

Τη σημαντική συμβολή της INTERAMERICAN στην εθνική οικονομία και την κοινωνία αποτυπώνει πρόσφατη μελέτη της EY Ελλάδος. Με ενσωματωμένη την προοπτική της Βιώσιμης Ανάπτυξης στον στρατηγικό σχεδιασμό της και σε φάση σχετικής ωριμότητας, πλέον, η INTERAMERICAN προχώρησε φέτος στη διερεύνηση και καταγραφή της κοινωνικής και οικονομικής επίδρασής της (SocioEconomic Impact) στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που βασίστηκε στα στοιχεία για το 2018, ο οργανισμός της INTERAMERICAN -οι τρεις εταιρείες: ασφαλίσεων Ζωής, κατά Ζημιών και Βοήθειας-υποστηρίζει, συνολικά, 4.655 θέσεις εργασίας στη χώρα. Επισημαίνεται ότι κάθε μια άμεση θέση εργασίας στον οργανισμό υποστηρίζει, επιπλέον, τρεις θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία, ενώ συνολικά οι πολίτες των οποίων το εισόδημα υποστηρίζεται έμμεσα από τις δραστηριότητες του οργανισμού ξεπερνούν τους 10.700.

Η INTERAMERICAN συνεισφέρει στο ΑΕΠ της Ελλάδος 352 εκατ. ευρώ, ποσόν που αντιστοιχεί σε 0,19% του ΑΕΠ. Η άμεση προστιθέμενη αξία συνεισφοράς ανέρχεται σε 221 εκατ. και η έμμεση σε 94 εκατ., ενώ η επαγόμενη αξία φθάνει στα 37 εκατ. ευρώ. Για κάθε ένα ευρώ άμεσης συνεισφοράς δημιουργείται επιπλέον 0,59 του ευρώ προστιθέμενη αξία για την οικονομία του τόπου μας. Ειδικότερα σε φόρους, η συνολική συνεισφορά ανέρχεται σε 114 εκατ. ευρώ, ποσόν που αποτελεί το 0,15% των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Κατά την εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου στα κεντρικά γραφεία της INTERAMERICAN, ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος, αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό του επιχειρηματικού μοντέλου του οργανισμού και στον τρόπο με τον οποίο αυτό δημιουργεί αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Υπογράμμισε ότι η άμεση και η έμμεση συμβολή στην εθνική οικονομία και κοινωνία αξιολογείται ως το πιο ουσιαστικό θέμα στον δρόμο της INTERAMERICAN προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και παρατήρησε πως η ανταπόκριση του οργανισμού στις προκλήσεις της ψηφιακής – τεχνολογικής κοσμογονίας, της αναθεώρησης των προτύπων οργάνωσης της διοίκησης καθώς και του τρόπου εργασίας, διευρύνουν τον ορίζοντα της INTERAMERICAN σε βάθος χρόνου.

Εκ μέρους της ΕΥ Ελλάδος ο Βασίλης Καμινάρης, Partner, ανέλυσε τη μεθοδολογία της μελέτης, επισημαίνοντας τη σημασία της κατανόησης, της μέτρησης και της αποτίμησης της συνολικής αξίας που δημιουργούν οι επιχειρήσεις με τη δραστηριότητά τους. Όπως τόνισε, αυτή η αξία αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στις εκτιμήσεις και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων των ενδιαφερομένων μερών όπως είναι οι επενδυτές, οι πελάτες, οι εργαζόμενοι, κ.ά., οι οποίες αποφάσεις καθορίζουν το παρόν και το μέλλον των επιχειρήσεων.

Ο Γιάννης Ρούντος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της INTERAMERICAN, παρουσίασε τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της μελέτης, συνδέοντάς τα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Global Sustainable Development Goals) του Ο.Η.Ε.. Εστίασε στη συνεισφορά του οργανισμού για την επίτευξη του 8ου Στόχου, που αναφέρεται στην «Αξιοπρεπή Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη» και αναφέρθηκε σε άλλες σημαντικές προτεραιότητες ως προς τους Στόχους σε συνάφεια με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως είναι η υγεία των πολιτών και η διαχείριση των καταστροφικών κινδύνων σε σχέση με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, ο κ. Καντώρος δήλωσε: «Η μελέτη του Socio-Economic Impact έρχεται να επιβεβαιώσει τη σημαντική συνεισφορά της INTERAMERICAN στη χώρα και την αξία που δημιουργεί για τα ενδιαφερόμενα μέρη. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην καινοτομία και στη βελτίωση του μοντέλου λειτουργίας στοχεύοντας στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του οργανισμού μας και στην μεγιστοποίηση των θετικών επιδράσεων για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, υπηρετώντας τη σταθερή αποστολή μας να βοηθάμε τους ανθρώπους να ζουν ασφαλέστερα, περισσότερο και καλύτερα».

Με τη μελέτη, επισφραγίζεται η πρωτοπορία της INTERAMERICAN στον τομέα της οργανωμένης υπευθυνότητας στην ασφαλιστική αγορά, εδώ και 15 χρόνια. Ο οργανισμός έχει δημοσιοποιήσει οκτώ απολογιστικές Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης κατά τη δεκαετία 2008-2018, καθώς και ενοποιημένες Εκθέσεις από το 2017, κατά τον νόμο 4403/2016, που περιλαμβάνουν στοιχεία μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.