Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL-UNESCO

Την 26η Νοεμβρίου 2012 στη Γεννάδειο Σχολή, παρουσία εκπροσώπων της Πανεπιστημιακής Κοινότηταςκαι της Πολιτείας, η L’ORÉALHellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UΝESCO ανακοίνωσαν τις δικαιούχους των «Ελληνικών Βραβείων 2012 L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη».

Από το 2006, η L’ORÉALHellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO βραβεύουν κάθε χρόνο με τα «Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL-UNESCO»  3 νεαρές Ερευνήτριες ηλικίας μέχρι 38 ετών στους κλάδους των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών.

Σκοπός των Βραβείων είναι να επιβραβεύσουν νεαρές γυναίκες Επιστήμονες που έχουν υλοποιήσει στην Ελλάδα υποδειγματική έρευνα με σημαντική επιστημονική αξία και να αναγνωρίσουν την αφοσίωση και την συνεισφορά τους στην Επιστήμη.Δίνοντας αξία στις καινοτομίες που προσφέρουν οι γυναίκες Επιστήμονες στην καθημερινότητά μας, τα Βραβεία L’ORÉAL-UNESCOσυμβάλλουν στη δημιουργία γυναικείων προτύπων, ανοίγοντας το δρόμο σε μια ολόκληρη γενιά νέων κοριτσιών.

Τα Βραβεία εκτός από την ηθική επιβράβευση συνοδεύονται και με μια οικονομική ενίσχυση αξίας 10.000 ευρώ το καθένα που σκοπό έχει να ενθαρρύνει τις νέες Γυναίκες Επιστήμονες στη συνέχιση της ερευνητικής τους σταδιοδρομίας στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, στην οικογένειατων 17 βραβευμένων Ερευνητριών με τα Βραβεία L’ORÉAL-UNESCO προστίθενται σήμερα3 νεαρές διακεκριμένες Ερευνήτριες:

Για τις ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Η Δρ. Μαριάνθη Γεωργίτση: Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας & Ανοσολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πεδίο έρευνας: “Φαρμακογονιδιωματική μελέτη της ανταπόκρισης ασθενών με σπάνια νοσήματα στη φαρμακευτική αγωγή”.

Η Δρ. Γεωργία Σφυρόερα: Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος».

Πεδίο έρευνας: “Ανάπτυξη εμβολίων νέας γενιάς για την αντιμετώπιση του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου”.

Για τις ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

H Δρ. Ελένη Κατράγκου,Λέκτορας στον τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πεδίο έρευνας: “Φυσική κλιματολογία, μελέτη του κλίματος, της κλιματικής αλλαγήςκαι των επιπτώσεων στην ποιότητα του αέρα με την εφαρμογή αριθμητικών (κλιματικών) μοντέλων”.

Η Επιτροπή Κρίσης με τους 5 διακεκριμένους καθηγητές Πανεπιστημίου και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κρίσης -Ομότιμο Καθηγητή Βιομηχανικής Χημείας- κύριο Νίκο Χατζηχρηστίδη επέλεξε τις 3 δικαιούχους έχοντας πολύ αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης και σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς προγράμματος L’ORÉAL-UNESCO.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η επιστημονική έρευνα αποτελεί μια πορεία αριστείας και στις δύσκολες εποχές που ζούμε,έχουμε ακόμα περισσότερη ανάγκηαπό ταλαντούχα θηλυκά μυαλά.” δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης, Ομότιμος Καθηγητής κύριος Νίκος Χατζηχρηστίδης.

«Το να στηρίξουμε όλα τα κορίτσια που ενδιαφέρονται για την επιστήμη και να δώσουμε την ευκαιρία στις νέες γενιές να ταυτιστούν με αυτές τις νέες γυναίκες, είναι η ανεκτίμητη αξία αυτού του προγράμματος. Οι 20 βραβευμένες με το Βραβείο L’ORÉAL-UNESCO αποτελούν έξοχα πρότυπα για μια νέα γενιά γυναικών επιστημόνων, μια γενιά που θα παίξει ρόλο στην προαγωγή της Επιστήμης και θα βελτιώσει την επιρροή των γυναικών», δήλωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα. Από το 2006 μέχρι σήμερα 20 νεαρές Ελληνίδες Ερευνήτριες έχουν τιμηθεί με το Βραβείο L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη.

Το πρόγραμμα «Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» αποτελεί μια από τις συνιστώσες του διεθνούς προγράμματος L’ORÉAL-UNESCOτο οποίο έχει θεσμοθετηθεί εδώ και 14 χρόνια και έχει επιβραβεύσει μέχρι σήμερα 1.292 Ερευνήτριες από όλο τον κόσμο. Παράλληλα έχουν απονεμηθεί 2 Βραβεία Νόμπελ σε παλαιότερες Βραβευμένες με το Διεθνές ΒραβείοL’ORÉAL-UNESCO. Η διάκριση αυτή αποτελεί τεράστια αναγνώριση για τον θεσμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ