«Σχεδία home»: Δίνει συνέχεια στις «Συναντήσεις στην μπάρα» αυτή τη φορά με την Μοναξιά

Με προσκεκλημένο τον καθηγητή Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγγραφέα του βιβλίου «Από την προξενήτρα στο γραφείο συνοικεσίων» κ. Ευάγγελο Αυδίκο, το καφέ-μπαρ-εστιατόριο «σχεδία home» (www.shediahome.gr) δίνει συνέχεια στις «Συναντήσεις στην μπάρα», συνομιλώντας για την «αναζήτηση του άλλου μας μισού».

Ποια είναι η σχέση της ελληνικής κουλτούρας με τη μοναξιά και τη συντροφικότητα;  Γιατί η διαμεσολάβηση παραμένει από τους βασικούς τρόπους εξεύρεσης συντρόφου; Αυτά και άλλα πολλά θα διερευνηθούν στο καφέ-μπαρ-εστιατόριο «σχεδία home» (Κολοκοτρώνη 56 & Νικίου 2, Αθήνα), στο πλαίσιο της σειράς «Συναντήσεις στην μπάρα».  Κεντρικός προσκεκλημένος αυτή τη φορά θα είναι ο κ. Ευάγγελος Αυδίκος, καθηγητής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγγραφέας του βιβλίου «Από την προξενήτρα στο γραφείο συνοικεσίων».

«Πιστεύουμε πως η διαμεσολάβηση ανήκει σε μια άλλη εποχή, όπου η προξενήτρα έμπαινε στη μέση για ικανοποιήσει τις επιθυμίες των οικογενειών. Έτσι, ενοχοποιούμε και στιγματίζουμε όσους προσφεύγουν στα γραφεία γνωριμιών ως αποτυχημένους τουλάχιστον, αν όχι ως προβληματικούς και απροσάρμοστους, σωματικά και ψυχολογικά. Σε μεγάλο ποσοστό, όμως, πρόκειται για καθημερινούς ανθρώπους που οι προτεραιότητες (π.χ. καριέρα) ή και οι ατυχίες στη ζωή (π.χ. μεγάλωσαν και ο κύκλος τους δεν ευνοεί το στόχο της δημιουργίας οικογένειας, καθώς έχουν λιγοστέψει οι διαθέσιμοι) τούς έφεραν σε επαγγελματικά γραφεία να βρουν σύντροφο, σ’ ένα περιβάλλον όπου υπάρχει αδιαφορία για τον διπλανό, έλλειψη εμπιστοσύνης και εύκολα η πόρτα κλείνει, αφήνοντας τους “αδιπλάρωτους” ανθρώπους να βουλιάξουν στη μοναξιά τους, όσο πετυχημένοι και να είναι στην επαγγελματική ή κοινωνική ζωή», είχε πει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο κ. Αυδίκος, στο εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Αναζητώντας το άλλο μας μισό», που είχε δημοσιευθεί παλαιότερα στο περιοδικό δρόμου «σχεδία» (τεύχος #31, Νοέμβριος 2015).

Από εκεί θα πιαστεί το νήμα της μοναξιάς, στο πλαίσιο της νέας αυτής πρωτοβουλίας του περιοδικού δρόμου «σχεδία», τις «Συναντήσεις στην μπάρα», όπου, με ένα ποτό ή έναν καφέ στο χέρι, στο «σχεδία home», ανοίγονται μια σειρά από συζητήσεις για βαθιά κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν όλους ως πολίτες. Πυξίδα αποτελούν παλαιότερα ρεπορτάζ που είχαν φιλοξενηθεί στις σελίδες της «σχεδίας».

Η συζήτηση στην μπάρα περί μοναξιάς θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου στις 19:30. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Σπύρος Ζωνάκης.

Η αρχή των «Συναντήσεων στην μπάρα» είχε γίνει την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, όταν, με προσκεκλημένο τον συγγραφέα και πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης κ. Σταύρο Ζουμπουλάκη, συνομιλήσαμε περί Θεού.  Ενώ η επόμενη συνάντηση στην μπάρα (την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου) θα είναι αφιερωμένη στις ερωτικές σχέσεις στις μέρες μας. Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι διανύουμε μία εποχή «σεξουαλικής ύφεσης»; Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κρίσης στη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων; Πώς η πορνογραφία και το διαδίκτυο αλλάζουν τη σχέση του ανθρώπου με την ερωτική επιθυμία; Είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα αναδειχθούν με τη συμμετοχή καταξιωμένων ομιλητών και, φυσικά, όλου του κοινού, των φίλων και υποστηρικτών της «σχεδίας» και του «σχεδία home».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here