EK: Στήριξη στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και κάλεσμα για πιο φιλόδοξη προσέγγιση

Την Τετάρτη, το ΕΚ υιοθέτησε ψήφισμα με τις θέσεις του σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, την οποία παρουσίασε η πρόεδρος της Επιτροπής κα. Von der Leyen σε συζήτηση στην ολομέλεια τον Δεκέμβριο. Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την Πράσινη Συμφωνία και στηρίζουν ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης που θα συμβάλει στην εξάλειψη του χρηματοδοτικού κενού στον τομέα των επενδύσεων. Ζητούν επίσης έναν επαρκώς χρηματοδοτούμενο μηχανισμό δίκαιης μετάβασης.

Επιτάχυνση της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

Το ΕΚ επιθυμεί να συμπεριληφθούν στον επικείμενο «Ευρωπαϊκό Νόμο για το Κλίμα» πιο φιλόδοξοι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών στην ΕΕ μέχρι το 2030 (στο 55% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990, αντί «τουλάχιστον στο 50% με 55%» όπως προτείνει η Επιτροπή). Η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει αυτούς τους στόχους πολύ πριν από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος το Νοέμβριο, λένε οι ευρωβουλευτές. Επιθυμούν επίσης έναν ενδιάμεσο στόχο για το 2040 ώστε να εξασφαλίσουν ότι η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Προκειμένου να αποφευχθεί η διαρροή άνθρακα λόγω των διαφορετικών περιβαλλοντικών φιλοδοξιών σε παγκόσμιο επίπεδο, το Κοινοβούλιο ζητά έναν μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα με βάση τους κανόνες του ΠΟΕ.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι θα τροποποιήσουν τις όποιες νομοθετικές προτάσεις υποβληθούν στην κατεύθυνση της ευθυγράμμισης με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας. Προσθέτουν δε ότι, μέχρι τον Ιούνιο του 2021, χρειάζονται πιο φιλόδοξοι στόχοι για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται δεσμευτικοί στόχοι για κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ, καθώς και αναθεώρηση άλλων νομικών πλαισίων της ΕΕ στον τομέα του κλίματος και της ενέργειας.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 482 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 95 αποχές.

Δηλώσεις

«Το Κοινοβούλιο υποστήριξε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση της Επιτροπής για την Πράσινη Συμφωνία και χαιρετίζει την συνοχή μεταξύ των διαφόρων πολιτικών της Ένωσης και των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας. Η αγροτική, η εμπορική και η οικονομική πολιτική της ΕΕ και άλλοι τομείς πρέπει τώρα να εξεταστούν και να αναλυθούν στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας.», είπε ο Pascal Canfin (RE, Γαλλία), Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΕΚ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ