Εγκαινιάσθηκε η επέκταση του Πολυχώρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στα Ιωάννινα

Στα Ιωάννινα, μια πόλη που ο υπουργός Εσωτερικών κύριος Τάκης Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε πρωταθλητή στην ανακύκλωση, καθώς δύο φορές έχει επιτύχει ρεκόρ Γκίνες, έγιναν το μεσημέρι της Κυριακής, τα εγκαίνια της επέκτασης του Πολυχώρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Τα Ιωάννινα είναι μια από τις πέντε πόλεις της Ελλάδος που έχουν επιλεγεί από το υπουργείο Εσωτερικών (οι υπόλοιπες είναι η Νέα Σμύρνη, η Καλλιθέα, το Ναύπλιο και η Άνδρος) για να εφαρμοσθεί το πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης».

Τα εγκαίνια έγιναν από τον κύριο Τάκη Θεοδωρικάκο, παρουσία του Προέδρου της Βουλής κυρίου Κώστα Τασούλα, σε χώρο όπου δημιουργείται περιβαλλοντικό πάρκο και Σχολείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τη συμβολή της Μητροπόλεως Ιωαννίνων.

Στα εγκαίνια παρέστησαν επίσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Iωαννίνων κύριος Μάξιμος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κύριος Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κύριος Μωυσής Ελισάφ, οι Βουλευτές κύριος Σταύρος Καλογιάννης και κύριος Γιώργος Αμυράς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κύριος Δημήτρης Δημητρίου, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας ταξίαρχος κύριος Δ. Κουτσομύτης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα περιβάλλοντος κύριος Γιώργος Κρεμλής, παιδιά από τον ΠΑΣ Γιάννενα και το τοπικό Σύστημα Προσκόπων.

Θεοδωρικάκος: Το πρόγραμμα Νέα Γενιά Ανακύκλωσης στηρίζεται στους νέους

Ο  υπουργός Εσωτερικών κύριος Θεοδωρικάκος στον χαιρετισμό του εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης θα επιτύχει γιατί το έχει αγκαλιάσει η νέα γενιά, η οποία το κάνει μόδα. Ανακοίνωσε ότι σύντομα, μετά από συμφωνία με τον Περιφερειάρχη Αττικής κύριο Πατούλη στο πρόγραμμα θα ενταχθούν οι δήμοι της Αττικής και σταδιακά όλοι οι δήμοι της χώρας.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Είναι ξεχωριστή χαρά για εμένα που βρίσκομαι σήμερα στα Γιάννενα για να εγκαινιάσουμε όλοι μαζί τον νέο χώρο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, η οποία είμαι σίγουρος ότι θα γίνει η νέα μόδα στην Ελλάδα. Και θα γίνει η νέα μόδα γιατί συμφέρει όλους η αξιοποίηση της ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Αντί να πετάμε τα σκουπίδια, γίνονται προϊόντα τα οποία τα πουλάμε και κερδίζουνε όλοι. Κερδίζουμε και εμείς που θα ρίξουμε το μπουκαλάκι στο συγκεκριμένο σημείο της ανακύκλωσης, κερδίζει ο Δήμος γιατί θα έχει τη δυνατότητα να έχει πολύ μικρότερο κόστος για την αποκομιδή απορριμμάτων. Κερδίζουμε όλοι γιατί αυτά τα χρήματα που κερδίζουμε μπορούν να αξιοποιηθούν αλλού, σε πράγματα πολύ πιο χρήσιμα. Κερδίζει όμως και ο καθένας από εμάς, κάθε 33 συσκευασίες 1 ευρώ. Αν το σκεφτείτε δεν είναι λίγα γιατί από τις ποσότητες που συγκεντρώνονται εδώ, απ’ ό,τι έχω ενημερωθεί, μαζεύονται πολλές χιλιάδες ευρώ για τους ανθρώπους που κάνουν αυτή την ανακύκλωση.  Άρα αυτή η υπόθεση θα γίνει η νέα μόδα που θα πετύχει γιατί μας συμφέρει και αυτή η νέα μόδα θα πετύχει γιατί την έχουν αγκαλιάσει τα παιδιά μας, μας την έμαθαν τα παιδιά μας. Η Νέα Γενιά Ανακύκλωσης στηρίζεται στη νέα γενιά και είναι απολύτως σίγουρο ότι θα πετύχει. Για αυτό το λόγο, το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε το Πιλοτικό Πρόγραμμα με πέντε δήμους, έχουμε πάει μαζί με τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού, τον κύριο Κρεμλή, στην Καλλιθέα, στη Νέα Σμύρνη, στο Ναύπλιο, είμαστε σήμερα εδώ, θα πάμε και στην Άνδρο. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι αυτό το πρόγραμμα θα εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Ήδη σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Αττικής, κύριο Πατούλη, θα αποτελέσει βασικό σημείο της πολιτικής περιβάλλοντος της περιφέρειας Αττικής, της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας. Και είμαι βέβαιος ότι και εδώ, στην Περιφέρεια της Ηπείρου, θα υπάρξει πολύ ισχυρή συνέχεια.

Τα Γιάννενα είναι πρωταθλητές της ανακύκλωσης και θα συμφωνήσω ότι αυτό οφείλεται στην πρωτοπόρα δράση και συνεργασία του Δήμου, της Εκκλησίας, της Περιφέρειας, όλου του δυναμικού της πόλης, των νέων παιδιών της πόλης και όλης της τοπικής κοινωνίας.

Θέλω πολύ να συμφωνήσω και να πάρω τη σκυτάλη από εκεί που την άφησε ο κύριος Περιφερειάρχης, λέγοντας κάτι που συχνά πυκνά επαναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης: οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Οφείλουμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και τις προσπάθειές μας. Αφήνουμε στο χθες τους τεχνητούς διαχωρισμούς και πάμε μπροστά. Αυτό είναι το μήνυμα και για την ανταποδοτική ανακύκλωση, με τα Γιάννενα πρωταθλητές».

Ο Πρόεδρος της Βουλής κύριος Κώστας Τασούλας χαρακτήρισε την ανακύκλωση πράξη συμφιλίωσης του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Εγώ θα πω κάτι διαφορετικό αλλά που καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα: η ανακύκλωση είναι η συμφιλίωση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Τι σημαίνει συμφιλίωση; Σημαίνει ότι το περιβάλλον δεν είναι αντίπαλός μας και δεν αντέχει παρά μόνο να το χαϊδεύουμε πια και όχι να το κακοποιούμε. Εδώ η περιοχή λέγεται Βοτανικός. Παλιά, για να δείξουμε πόσο άσχημη περιοχή ήταν, ήταν βούρκος. Κοιτάξτε τα σπίτια, είναι ωραία σπίτια. Το συμφέρον νίκησε το βούρκο. Η ανάγκη των ανθρώπων να ζουν καλά νίκησε μια άσχημη περιοχή. Ο δημόσιος χώρος όμως, αν εξαιρέσουμε αυτήν την περιοχή εδώ της ανακυκλώσεως, ο δημόσιος χώρος δεν είναι καθαρός. Αν δείτε στον δρόμο, δεξιά αριστερά που ερχόμαστε υπάρχουν χαρτιά, καφέδες που πίνουμε και πετάμε.

Κύριε Δήμαρχε, για τα χαρτιά και τους καφέδες στο δρόμο,  δεν φταίει αυτός που δεν τα μαζεύει, δηλαδή εσείς. Φταίει αυτός που τα πετάει. Όλοι κατηγορούμε αυτόν που δεν τα μαζεύει. Αν κάνουμε μέσα στη λογική μας ένα μικρό βήμα και σκεφτούμε ότι αυτός που δεν τα μαζεύει φταίει μια, αυτός που τα πετάει όμως φταίει χίλιες φορές, θα έχουμε καταλάβει ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η συμφιλίωση με το περιβάλλον είναι πρωτίστως ατομική ευθύνη του καθενός. Και για να συμφιλιωθούμε με το περιβάλλον, πρέπει να συμφιλιωθούμε πρώτα με την έννοια της ατομικής ευθύνης.

Συνηθίσαμε και μεγαλώσαμε με δικαιώματα, μας γοήτευαν μόνο τα δικαιώματα, μας κανάκευαν οι πάντες. Τα δικαιώματα είναι κουτσά, χωρίς την άλλη όψη του νομίσματος. Και η άλλη όψη του νομίσματος είναι εξίσου γοητευτική, είναι η όψη της ευθύνης. Το περιβάλλον είναι στο χέρι μας να το σώσουμε, όπως και στο χέρι μας είναι να το καταστρέψουμε. Δεν μας φταίει κανείς, παρά μόνο εμείς. Άρα η πρωτοβουλία η κοινή αυτή, στην οποία εμπλέκεται η πολιτεία, η Εκκλησία, τα σχολεία, οι πάντες είναι μια πρωτοβουλία που μας εξοικειώνει με την γοητεία της ατομικής ευθύνης, την οποία έχουμε ξεχάσει εδώ και πολλά χρόνια, μέσα στην πανδαισία και το πανδαιμόνιο των δικαιωμάτων. Και τα δικαιώματα έχουν έννοια τεράστια αλλά η άλλη όψη πρέπει επίσης να τονίζεται. Συγχαρητήρια λοιπόν για αυτή την λαμπρή πρωτοβουλία που μας φέρνει αντιμέτωπους με ό,τι πιο γοητευτικό σχετίζεται με την ανθρώπινη φύση, δηλαδή την ατομική ευθύνη».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κύριος Μάξιμος στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι όλοι μαζί, Εκκλησία, Αυτοδιοίκηση, επιχειρηματίες και λαός, έδωσαν στην έννοια της ανακύκλωσης κινηματικό χαρακτήρα. Αναφέρθηκε στη συμβολή της Εκκλησίας στην κατασκευή του Σχολείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που θα γίνει στην περιοχή και τόνισε ότι μέσα από την ανταποδοτική ανακύκλωση προκύπτει κέρδος και για την οικονομία και για την κοινωνία.

Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κύριος Μωυσής Ελισάφ επισήμανε ότι με δεδομένο ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αφορούν τους πάντες, πρέπει να δοθεί έμφαση στη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και, φυσικά στην ανακύκλωση. Είπε ότι τα Γιάννενα πρωτοπορούσαν πάντα στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων και είναι πρωτοπόρα και τώρα στην εφαρμογή του προγράμματος Νέας Γενιάς Ανακύκλωσης.

Ο Περιφερειάρχης κύριος Αλέκος Καχριμάνης θύμισε ότι σε αντίθεση με ό,τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, όντας πρωτοπόρα στη διαχείριση στερεών αποβλήτων δεν χρειάσθηκε να πληρώσει ποτέ πρόστιμα στην ΕΕ. Ανακοίνωσε ότι σύντομα θα μπουν καφέ κάδοι για τα οργανικά υπολείμματα και ότι στην Άρτα ξεκινά πρόγραμμα κομποστοποίησης. Τόνισε δε ότι το μυστικό για την επιτυχία του προγράμματος ανακύκλωσης είναι ένα: Να είμαστε όλοι ενωμένοι στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ