Ευρωπαϊκά Βραβεία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

    Στις 3 Δεκεμβρίου 2012, ξεκινά η πανευρωπαϊκή διαδικασία ανάδειξης των καλύτερων προγραμμάτων ΕΚΕ που εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του νέου θεσμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διάδοση και υιοθέτηση των αρχών της ΕΚΕ.

    Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία προκηρύχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην προσπάθειά της να προάγει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια μακρόπνοη και βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τις αρχές και αξίες της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης(ΕΚΕ).

    Σκοπός των βραβείων είναι η ανάδειξη και προβολή, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, των καλύτερων συνεργατικών και καινοτόμων προγραμμάτων ΕΚΕ που εφαρμόζουν επιχειρήσεις, τα οποία επέφεραν θετικά και βιώσιμα αποτελέσματα στην κοινωνία και την επιχείρηση.

    Την πανευρωπαϊκή διοργάνωση των βραβείων ανέλαβαν το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ΕΚΕ (CSR Europe) και το Βρετανικό Δίκτυο ΕΚΕ (Business in the Community), ενώ 29 εθνικοί εταίροι του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΕΚΕ θα διοργανώσουν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες.

    Τόσο το θέμα του διαγωνισμού: “ΕΚΕ: Συνεργασία, Καινοτομία, Αποτελεσματικότητα” όσο και οι όροι ,τα κριτήρια και οι προδιαγραφές στελέχωσης των κριτικών επιτροπών υποδεικνύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι κοινά για όλες τις χώρες.

    Στην Ελλάδα, τη διοργάνωση του διαγωνισμού και των βραβείων έχει αναλάβει το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, ο παλαιότερος φορέας – πυρήνας διάδοσης της έννοιας της ΕΚΕ στην Ελλάδα. Τα βραβεία έχουν τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.

    Η πρόσκληση για υποβολή υποψηφιοτήτων απευθύνεται σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις μεγάλες, μεσαίες και μικρές που υλοποιούν ή υλοποίησαν κατά την τελευταία πενταετία προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε συνεργασία με τουλάχιστον ένα μη επιχειρηματικό φορέα (π.χ. ΜΚΟ ή δημόσια αρχή). Θα απονεμηθούν δύο βραβεία (ένα για μεγάλες και ένα για μικρομεσαίες/μικρές επιχειρήσεις). Στην Ελλάδα θα απονεμηθούν και δύο έπαινοι σε κάθε κατηγορία.

    Απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό κατά την εκδήλωση ο κ. Σεραφείμ Τσόκας, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων είπε “ …. χαιρετίζω τη δυναμική προσπάθεια του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) στη διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Βραβείων ΕΚΕ για την χώρα μας. Η αναγγελία των βραβείων ΕΚΕ αποτελεί την καλύτερη δυνατή ευκαιρία, ώστε να αναδειχθεί η πραγματική σημασία που έχει η ΕΚΕ στο σύγχρονο επιχειρείν, αλλά και στην ελληνική πραγματικότητα. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος για τον οποίο θέσαμε τη διοργάνωση του Ελληνικού διαγωνισμού υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων…”.

    Επίσης, πρόσθεσε ότι “… Σκοπός του Υπουργείου μας είναι να υποστηρίξουμε την προσπάθεια του Ελληνικού Δικτύου, για την ανάδειξη των καλύτερων Ελληνικών επιχειρηματικών προσπαθειών ΕΚΕ ακόμη και πέρα από τα Ελληνικά σύνορα. Στοχεύουμε έτσι, οι βέλτιστες αυτές πρακτικές να αποτελέσουν ένα λαμπρό παράδειγμα που θα προκαλέσει θετικά αποτελέσματα τόσο για τον Έλληνα πολίτη και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Κοινωνία, όσο και για την ίδια την Ελληνική επιχείρηση….”.

    Η Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΕΚΕ κ. Μαρία Αλεξίου τόνισε: “ Ο νέος θεσμός των Ευρωπαϊκών Βραβείων για την ΕΚΕ, υπογραμμίζει τη σημασία της ενσωμάτωσης της ΕΚΕ σε κάθε επιχείρηση ανεξάρτητα του μεγέθους της. Τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά “συνεργασία”, “καινοτομία” και “αποτελεσματικότητα” είναι το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση και είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που αποτελούν και τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των καλύτερων επιχειρηματικών πρακτικών που θα προκριθούν για τη σχετική βράβευση.Το Ελληνικό Δίκτυο συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια αυτή, αναγνωρίζοντας ότι μέσα από την άμιλλα των επιχειρήσεων γεννιούνται νέες και καλύτερες ιδέες και πρακτικές, ενώ η αξιολόγηση των προσπαθειών δίνει κίνητρο για προβληματισμό και περαιτέρω βελτίωση. Ελπίζουμε να έχουμε μεγάλο αριθμό συμμετοχών” .

    Google+

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ