Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τακτική Γενική Συνέλευση του CSR Hellas

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου η τακτική ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου CSR HELLAS, για πρώτη φορά με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης.

Νέα τακτικά μέλη του ΔΣ του Δικτύου, έπειτα από ψηφοφορία, εκλέχτηκαν οι κ.κ. Σταυρούλα Αγγελοπούλου (Υποδιευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας, Όμιλος ΟΤΕ) και Ιωάννα Σαπουντζή (Διευθύντρια Εταιρικής Διακυβέρνησης και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Τράπεζα της Ελλάδος). Αναπληρωματικό μέλος η κ. Ζωή Παχούντη (Προϊσταμένη Τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ΕΡΤ).

Σύμφωνα με τον απολογισμό της περιόδου 2019/20, το CSR Hellas συμμετείχε σε συνεργατικές δράσεις με την κυβέρνηση και δημόσιους φορείς και ενίσχυσε τον θεσμικό του ρόλο με τη συμμετοχή του σε σημαντικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς (CSR Europe).

Το Δίκτυο που συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας μέσα στη χρονιά που διανύουμε, ανέδειξε ιδιαίτερα κατά την πρόσφατη περίοδο της πανδημίας, μέσω των πρωτοβουλιών και δράσεων του οργανισμού και των μελών του, τη σπουδαιότητα της συνεργασίας αλλά και της φιλοσοφίας της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας. Στην περίοδο της πανδημίας, οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης και η κοινωνική υπευθυνότητα αναδείχθηκαν σε αναπόσπαστο μέρος της μελλοντικής ανάπτυξης. Το CSR Hellas μέσα από δράσεις επικοινωνίας όπως το microsite που συγκεντρώνει τις πρωτοβουλίες των μελών του αναφορικά με την πανδημία αλλά και εργαλεία που έχει αναπτύξει στη διάρκεια της περιόδου 19/20 και απευθύνονται στις επιχειρήσεις και τους stakeholders, (ETHOS, CEASE, CSR FOCUS κλπ.) φιλοδοξεί να συμβάλλει στην επόμενη μέρα της πανδημίας με τρόπο ουσιαστικό, στην ενίσχυση της νέας υπεύθυνης επιχειρηματικότητας. Τα παραπάνω εργαλεία καθώς και η στρατηγική επικοινωνίας του Δικτύου παρουσιάστηκαν κατά τον απολογισμό του προηγούμενου έτους στη Γενική Συνέλευση από τις κ.κ. Ξανθή Παπαδάκη και Κατερίνα Κατσούλη, μέλη του ΔΣ του Δικτύου.

Επίσης, παρουσιάστηκε η καλή πρακτική του CSR Summer school το οποίο αποτελεί δυναμική σύμπραξη Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (Πανεπιστήμιο Κρήτης και Αμερικανικό Κολέγιο) υπό την αιγίδα του CSR Hellas. Η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που παρείχε το πρόγραμμα για 5 μέρες, το 2019, με υψηλή συμμετοχή και πραγματικά δεδομένα με στόχο τον προσδιορισμό των καινοτομων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που εχουν στο επίκεντρό τους τη βιωσιμότητα προβλέπεται να συνεχιστεί το 2020 με την πραγματοποίηση 12 τετράωρων webinars, το φθινόπωρο.

Σημαντική ήταν η αναφορά από την κ. Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρο του Δικτύου στις 3 βασικές αλλαγές και τάσεις που αναμένονται στο άμεσο μέλλον στο χώρο των επιχειρήσεων και σχετίζονται με τη βιωσιμότητα. Το μέλλον της εφοδιαστικής αλυσίδας αναμένεται να χαρακτηριστεί από μεγαλύτερη αυστηρότητα σε σχέση με τη διαδικασία της δέουσας επιμέλειας (due diligence) της αξιολόγησης των κινδύνων, περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιβαρύνοντας αρχικά τις μεγάλες επιχειρήσεις. Επίσης, η υγεία και το ευζειν των εργαζομένων καθώς και η συμπερίληψη όλων των ανθρώπων στην αγορά εργασίας και την απασχόληση, αναδεικνύονται σε σημαντικές τάσεις στην επόμενη μέρα της πανδημίας.

Η φιλοδοξία να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος, σε συνδυασμό με την επενδυτική ευκαιρία ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ και ευρώ και το πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης, αποτελεί υπόσχεση για πραγματικά ισόρροπη άρα και βιώσιμη ανάπτυξη. Ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου (Ταμίας ΔΣ), μιλώντας σχετικά με τη διάσταση της Ευρωπαϊκής ατζέντας της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε θέματα όπως:

  • η αναγνώριση των διαφορετικών συνθηκών και σημείων εκκίνησης των κρατών-μελών της ΕΕ,
  • η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του ενεργειακού μίγματος με όρους πρόσβασης σε φτηνή καθαρή ενέργεια για τις επιχειρήσεις. Η μείωση της εξάρτησης από πρώτες ύλες και η μετάβαση στην κυκλική οικονομία με όρους ανάπτυξης αγοράς δευτερογενών υλικών και υπηρεσιών
  • και η ανάπτυξη και υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών που θα προωθήσουν την ανθρακοποίηση των αλυσίδων αξίας στην Ευρώπη με οικονομικώς αποδοτικό τρόπο.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες κατά τη μετάβαση στην επόμενη μέρα του Green Deal, είναι η υιοθέτηση του κατάλληλου επενδυτικού κλίματος, η εξασφάλιση μεγάλης κλίμακας διαθεσιμότητας σε καθαρή ενέργεια με προστασία της ανταγωνιστικότητας, η προσαρμογή της συμπεριφοράς της κοινής γνώμης στις νέες ευρωπαϊκές ενεργειακές απαιτήσεις, η σύγκλιση των υπολοίπων οικονομιών σε δεσμεύσεις για το κλίμα και η διατήρηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη αποτρέποντας τη διαρροή επενδύσεων.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ΓΣ ακολούθησαν ομιλίες από τους κ.κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, Φώτη Κουρμούση, Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και Άγι Πιστιόλα, Πρόεδρο Δ.Σ. ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ.

Η Εθνική στρατηγική αποτελεί προαπαιτούμενο για την ένταξη της χώρας μας στο εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ΕΚΕ προκειμένου να προσελκύσουμε επενδύσεις, να έχουμε πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις και να εξασφαλίζεται οικονομική βιωσιμότητα και διακυβέρνηση, υπογράμμισε η κ. Αλεξάνδρα Πάλλη, Γραμματέας ΔΣ, κατά την παρουσίαση των ομιλητών.   Όπως σημείωσε ο κ. Π. Σταμπουλίδης, ενημερώνοντας τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης σχετικά με την Εθνική Στρατηγική ΕΚΕ, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθεί η εσωτερική διαβούλευση μεταξύ υπουργείων και Δημοσίων φορέων (αφού ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του σχεδίου του 2014) ενώ εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ακολουθήσει η δημόσια διαβούλευση για τη νέα στρατηγική.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Σταμπουλιδης, έχουν πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας, δύο διαγωνισμοί του Υπουργείου Οικονομικών στους οποίους εισήχθηκε κριτήριο που αφορά την ΕΚΕ. Την εμπειρία από την εισαγωγή του κριτηρίου της ΕΚΕ σε διαγωνισμό του Υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε ο κ. Φ. Κουρμούσης ο οποίος σημείωσε ότι η ανταπόκριση υπήρξε ιδιαίτερα θετική από την πλευρά των συμμετεχόντων.

Στην εμπειρία εφαρμογής του εργαλείου ETHOS, από τις εταιρείες μέλη του ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ αναφέρθηκε ο κ. Α. Πιστιόλας.