Οικολογικό τριήμερο στην Αστυπάλαια

Το ECOCITY και ο Δήμος Αστυπάλαιας βρίσκονται στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση του Οικολογικού Τριήμερου στην Αστυπάλαια 2020, ενός πολυεπίπεδου γεγονότος με επιστημονικό υπόβαθρο που πραγματεύεται, σε «απλά ελληνικά», προς όφελος των πολιτών του νησιού και της ευρύτερης περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου, τα σημαντικά ζητήματα του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Το Πρόγραμμα των Εργασιών και των Παράλληλων Δράσεων του Οικολογικού Τριήμερου στην Αστυπάλαια 2020 συγκεντρώνουν εξέχοντες ομιλητές – ειδικούς και επιστήμονες και δρομολογούν την διεξαγωγή Δημόσιας Διαβούλευσης με όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Παράλληλα σχεδιάζονται επιμορφωτικές και βιωματικές δράσεις για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Στόχος όλων των ενεργειών είναι η έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την Αιολική Ενέργεια & τις Ανεμογεννήτριες, την Κυκλική Οικονομία, την Ανακύκλωση & την επίδρασή τους στον Τουρισμό καθώς και την Οικολογική Μετακίνηση & την Ηλεκτροκίνηση. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην προετοιμασία του συντεταγμένου διαλόγου με τους πολίτες, που εξετάζει σε βάθος τα παραπάνω θέματα και προκαλεί την ανταλλαγή απόψεων και θέσεων σε στρογγυλά τραπέζια, εφαρμόζοντας μια πρακτική που μπορεί να θεωρηθεί πρωτοποριακή για τον τρόπο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης στην χώρα μας.

Στην υπηρεσία πληροφόρησης και ενεργοποίησης των πολιτών, στο Οικολογικό Τριήμερο στην Αστυπάλαια ενώνουν τις δυνάμεις τους εκπρόσωποι από 4 Πανεπιστήμια της χώρας ( Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), 4 Επιστημονικούς  Φορείς (ΚΑΠΕ -Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ΕΛΕΤΑΕΝ -Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, ΕΕΔΣΑ – Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ΣΕΣ -Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων), 3 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Αρχιπέλαγος, ECOCITY),  2 Επαγγελματικές Ενώσεις κα.

Στην διοργάνωση του Οικολιγικού Τριήμερου στην Αστυπάλαια 2020 συμπράττουν η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔ Ν.Αιγαίου ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλης των Ελλήνων και το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα εκπροσωπηθούν σε υψηλό πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο.