5ο Annual Sustainability Summit: ​Η βιώσιμη ανάκαμψη μονόδρομος για την Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε στις 13 Οκτωβρίου το Annual Sustainability Summit, που διοργανώθηκε για 5η συνεχή χρονιά από το ΜΒΑ International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Αειφορίας (CSE).

Τίτλος του φετινού Συνεδρίου ήταν “Βιώσιμη Ανάκαμψη: Προκλήσεις και Ευκαιρίες” και συμμετείχαν διακεκριμένα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθηγητές, φοιτητές και απόφοιτοι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του MBA International, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η φετινή εκδήλωση είχε ως στόχο να περιγράψει τα προβλήματα που προκάλεσε η πρωτοφανής υγειονομική κρίση και πώς οι επιχειρήσεις και η Πολιτεία μπορεί να ανταποκριθεί για μια ανάκαμψη με τρόπο βιώσιμο και υπεύθυνο. H έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τον Καθηγητή Eric Soderquist, Διευθυντή MBA International Program (ΟΠΑ) και συντονιστής ήταν ο Νίκος Αυλώνας, Πρόεδρος του Kέντρου Αειφορίας (CSE) και Επισκέπτης Καθηγητής σε θέματα Εταιρικής Υπευθυνότητας του MBA International και αντιπρόεδρος του CRI.

Η εκδήλωση φιλοξένησε σημαντικούς ομιλητές, όπως τον κ. Chris Allen – Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τον κ. Γιώργο Μοσχόβη, Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τον κ. Ζαχαρία Ραγκούση, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer Ελλάς.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και σχολιάστηκε για πρώτη φορά η δεύτερη έκδοση του βιβλίου Practical Sustainability Strategies: How to Gain a Competitive Advantage (Wiley) του Νίκου Αυλώνα, που πρόσφατα εκδόθηκε στην Αμερική και κυκλοφορεί διεθνώς ενώ ήδη χρησιμοποιείται από σημαντικά Πανεπιστήμια στην Αμερική και Ευρώπη.

Οι ομιλητές, αφού σχολίασαν την σημασία της συνεισφοράς του βιβλίου Practical Sustainability Strategies και τις πρακτικές λύσεις που δίνει για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες προοπτικές τόσο από την αξιοποίηση του Πακέτου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και λόγω της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού που έχει.

Παράλληλα, ο Ν. Αυλώνας παρουσίασε την Πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης CRI για «Για μία υπεύθυνη και βιώσιμη ανάκαμψη», στα πλαίσια της οποίας έγινε έκκληση στις ελληνικές επιχειρήσεις να δηλώσουν την υποστήριξή τους με απώτερο σκοπό την εδραίωση των πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης στον κρατικό σχεδιασμό και στο πακέτο ανάκαμψης που θα διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συμφωνία με αντίστοιχες Ευρωπαϊκές και διεθνείς πρωτοβουλίες.

Επίσης, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η έρευνα του i-MBA Sustainable Development and Circular Economy Club για το Greenwashing, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη υπεύθυνης επικοινωνίας αλλά και καλών πρακτικών στην Ελλάδα.

Ειδικές διακρίσεις δόθηκαν σε Προγράμματα Εταιρικής Υπευθυνότητας που ξεχώρισαν εν μέσω της πανδημίας για τον κοινωνικό τους αντίκτυπο και την καινοτομία τους. Οι εταιρίες και τα ιδρύματα που βραβεύθηκαν ήταν η Μπάρμπα Στάθης, ο Όμιλος Alumil, η Eurolife FFH, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής. Επίσης διάκριση δόθηκε και σε φοιτητή του Προγράμματος MBA International.