Διαδικτυακά την Τρίτη 10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός καινοτομίας Greenathon |AI4good Challenge από τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Σκοπός του διαγωνισμού καινοτομίας Greenathon|AI4GoodChallenge -που γίνεται για πρώτη φορά- είναι να δοθεί η δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ακαδημαϊκοί, ερευνητές και φοιτητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων ή πολίτες) αλλά και σε νομικές οντότητες (δημοσίου ή ιδιωτικού χαρακτήρα) να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία τους και να προτείνουν λύσεις σε σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Χαιρετισμό στον διαγωνισμό θα απευθύνουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς, ενώ το συντονισμό όλης της εκδήλωσης θα έχει ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης.
Πληροφορίες για τον διαγωνισμό Greenathon|ΑI4GoodChallenge
Οι συμμετέχοντες καλούνται να προτείνουν λύσεις αξιοποιώντας τόσο την τεχνογνωσία τους όσο και τις βάσεις ανοιχτών δεδομένων (οpen data) των διευθύνσεων του Υπουργείου στις εξής 6 θεματικές ενότητες:
- Προστασία θαλάσσιας ζωής
- Προστασία Δασών
- Διαχείριση Υδάτων
- Ατμοσφαιρική Ρύπανση
- Κλιματική Αλλαγή
- Κυκλική Οικονομία
Η ανταπόκριση των συμμετεχόντων είναι μεγάλη καθώς έχουν λάβει μέρος πάνω από 100 ομάδες. Από αυτές, οι 30 πέρασαν στην επόμενη φάση, υποβάλλοντας την τελική υποβολή της ιδέας τους. Την Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, θα ανακοινωθούν διαδικτυακά οι 10 φιναλίστ, οι οποίοι και θα παρουσιάσουν την καινοτόμο ιδέα τους στην τελική φάση του Διαγωνισμού. Στη συνέχεια, η Κριτική Επιτροπή θα αναδείξει τους 3 νικητές, στους οποίους θα δοθούν χρηματικά έπαθλα. Ωστόσο, το σημαντικότερο για όλους τους συμμετέχοντες, είναι η δυνατότητα που τους προσφέρεται οι λύσεις τους να υιοθετηθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.