Unicef: Ιδρύει γραφείο στην Ελλάδα

    Το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα θα συνεργαστεί με Υπουργεία, φορείς για τα δικαιώματα του παιδιού, τον ιδιωτικό τομέα, τον ακαδημαϊκό χώρο, τα μέσα ενημέρωσης και το ευρύτερο κοινό.

    Tην Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού επέλεξαν η UNICEF και η Κυβέρνηση της Ελλάδας για να ανακοινώνουν την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, ένα σημαντικό ορόσημο στην αδιάληπτη συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Κράτους και του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών ώστε να θέσει τα δικαιώματα και την ευημερία των παιδιών στη χώρα μας στο επίκεντρο της εθνικής ατζέντας.

    «Είναι μια πάρα πολύ σημαντική ημέρα και είμαστε πολύ χαρούμενοι για το γεγονός ότι θα έχετε πλέον γραφείο στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με τον πρώτο Εκπρόσωπο του οργανισμού στην Ελλάδα, κ. Luciano Calestini, προσθέτοντας «η UNICEF είναι ένας πολύ σημαντικός οργανισμός για την Ελλάδα και προκαλεί μόνο θετικούς συνειρμούς στην καρδιά και το μυαλό των Ελλήνων. Καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διαφορετικού τύπου προκλήσεις, θα πρέπει κι εμείς να προσαρμόσουμε τις στρατηγικές μας στις εξελισσόμενες ανάγκες για την προστασία των παιδιών».

    Το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα θα συνεργαστεί με Υπουργεία, φορείς για τα δικαιώματα του παιδιού, τον ιδιωτικό τομέα, τον ακαδημαϊκό χώρο, τα μέσα ενημέρωσης και το ευρύτερο κοινό για την κοινή επίτευξη αποτελεσμάτων καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών στην Ελλάδα. Το Πρόγραμμα του Οργανισμού, καθοδηγούμενο από την εθνική στρατηγική της χώρας, Ευρωπαϊκές στρατηγικές παιδικής προστασίας, τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, θα δώσει προτεραιότητα σε τομείς που έχουν σημαντική επίδραση στα παιδιά όπως η εκπαίδευση, η μεταρρύθμιση του συστήματος παιδικής προστασίας και η καταπολέμηση της φτώχειας και της βίας.

    «Η ίδρυση του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία μας με την Ελλάδα, η οποία χρονολογείται από το 1946», δήλωσε η Afshan Khan, Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. «Καθοδηγούμενοι από την εντολή του οργανισμού να προωθεί και να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των παιδιών, ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε αυτό  το νέο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο μαζί με την κυβέρνηση και τους ανθρώπους της Ελλάδας».

    Η ομάδα που απαρτίζεται από τριάντα  Έλληνες και διεθνείς εμπειρογνώμονες για τα δικαιώματα των παιδιών έχει ήδη αρχίσει να συνεργάζεται στενά με το ελληνικό κράτος για την εκπλήρωση ενός ευρέος φάσματος δεσμεύσεων και ευθυνών έναντι των παιδιών στη χώρα, όπως κατοχυρώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού.

    «Η Ελλάδα και η UNICEF έχουν εργαστεί στενά τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών στη χώρα και σε ολόκληρη την περιοχή. Σήμερα διευρύνουμε την εξαιρετική μας συνεργασία, με τρόπο που θα μας επιτρέψει να προσεγγίσουμε όλα τα παιδιά στη χώρα. Ο ελληνικός λαός, το ελληνικό κράτος και η κυβέρνησή σας μπορούν να είναι σίγουροι για την πλήρη και ουσιαστική δέσμευση του οργανισμού να εργασθεί σκληρά για κάθε παιδί στη χώρα», δήλωσε ο Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, κ. Luciano Calestini.

    Το Πρόγραμμα του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα θα ανακοινωθεί επίσημα το 2021, μετά την ολοκλήρωση σειράς διαβουλεύσεων με σχετικά υπουργεία και αρμόδιες αρχές.