Δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας και επενδύσεις 800.000€ σε ΑΠΕ από τον ΘΕΣγη

Ενεργειακή Κοινότητα δημιούργησαν μέλη του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη» με τον διακριτικό τίτλο «ΘΕΣγη Energy», πρωτοπορώντας για ακόμη μία φορά και δείχνοντας το δρόμο για μελλοντικές αντίστοιχες προσπάθειες στον γεωργικό τομέα.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία από τις πρώτες ενεργειακές κοινότητες στην περιοχή μας που δημιουργείται από Αγροτικό Συνεταιρισμό. Η επένδυση προβλέπεται να ξεπεράσει το ποσό των 800.000€ για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1,5 MW και θα ολοκληρωθεί στο προσεχές δίμηνο. Ταυτόχρονα η ενεργειακή κοινότητα «ΘΕΣγη Energy» αναμένει την έγκριση από τον ΔΕΔΔΗΕ, για 3 ακόμη φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύς 3 MW. Ο πρόεδρος της ενεργειακής κοινότητας «ΘΕΣγηEnergy» Γιώργος Τσιαντούλης τόνισε πως ηδημιουργία της ενεργειακής κοινότητας με την καθοδήγηση και βοήθεια από τον Συνεταιρισμό ΘΕΣγη, δημιουργεί τις συνθήκες που θα επιτρέψουν την ασφαλή και ουσιαστική αύξηση του εισοδήματος των μελών που συμμετέχουν σε αυτή.

Μελλοντικός στόχος της ενεργειακής μας κοινότητας είναι να προχωρήσουμε σε δημιουργία μονάδων παραγωγής βιομάζας που θα αποτελέσουν το όχημα τόσο για την παραγωγή ενεργειακών φυτών όσο και για την εκμετάλλευση υπολειμμάτωντων αγροτικών μας καλλιεργειών όπως υπολείμματα βάμβακος και διάφορα άλλα.Από την μεριά του, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη Παναγιώτης Καλφούντζος τόνισε πως «στην προσπάθεια για μετάβαση σε μια κοινωνία στην οποία η παραγωγή ενέργειας βασίζεται κυρίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), οι «ενεργειακές κοινότητες» μπορούν να παίξουν ένα θεμελιώδη ρόλο. Ειδικότερα όταν αυτές συγκροτούνται από γεωργούς που μέσω αυτών μπορούν να αποκτήσουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα καλύπτοντας σημαντικές λειτουργικές τους ανάγκες.

Ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγη ενθαρρύνει ανάλογες προσπάθειες και στέκεται αρωγός της ενεργειακής κοινότητας ΘΕΣγη Energy, καθώς τέτοιες κινήσεις μπορούν αν δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεών πάντα υπό το πρίσμα της πράσινης ανάπτυξης και του σεβασμού που οφείλουμε να έχουμε απέναντι στο περιβάλλον. Στόχος ήταν και παραμένει να συνεχίσουμε στρατηγικά να επενδύουμε σε τομείς που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των μελών μας και επιφυλασσόμαστε ότι το 2021 θα ανακοινωθούν και άλλες επενδύσεις εάν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας».Ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγη λειτουργεί από το 2013 και απαριθμεί 68 μέλη στο σύνολό του. Έχει έδρα τη Λάρισα και εκτείνεται γεωγραφικά σε όλη την περιοχή της Θεσσαλίας. Έχει στη διάθεση του πάνω από 25.000στρ. καλλιεργήσιμης έκτασης.

Βασικός πυλώναςτων δραστηριοτήτων που αναπτύσσει, αποτελεί η Συμβολαιακή Γεωργία με προσυμφωνημένες τιμές, προκαθορισμένη ποιότητα και όγκους ικανούς να καλύψουν σημαντικό μέρος της ζητούμενης ποσότητας από την αγορά. Μετη Συμβολαιακή Γεωργία σε καλλιέργειες όπως σιτάρι,κριθάρι, βαμβάκι και κηπευτικά δημιουργούνταισταθερές και μακροχρόνιες συνεργασίες με μεγάλες εγχώριες βιομηχανίες τροφίμων όπως η Μπάρμπα-Στάθης, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η Μέλισσα Κίκιζας, καθώς και εκκοκκιστικές μονάδες όπως οι Αφοί Καραγιώργου,η ΒΙΟΛΑΡ, η Καφαντάρης-Παπακώστας κ.α. Τέλος αναπτύσσει συνεργασίες και μεΑγροτικούς Συνεταιρισμούςόπως η ΕΑΣ Καλαβρύτων, και ο «Γάλα Ελλάς».