Μελέτη UBS: Στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων το Volkswagen Group

    Το Volkswagen Group αναμένεται να βρίσκεται σε κορυφαία θέση στην παγκόσμια αγορά ηλεκτροκίνησηςήδη από το 2022, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τους υπόλοιπους κατασκευαστές, είτε παραδοσιακούς είτε νέους στον χώρο της αυτοκίνησης. Αυτό κατέδειξε παγκόσμια μελέτη της UBS, του χρηματοπιστωτικού ελβετικού κολοσσού, σχετικά με τις προοπτικές των πιο σημαντικών κατασκευαστών αυτοκινήτωναλλά και νέων εταιρειών ή μαρκώνπου έκαναν την εμφάνισή τους στον χώρο τα τελευταία χρόνια, ταυτόχρονα με τις ραγδαίες εξελίξεις όσον αφορά στην ηλεκτροκινητικότητα. Η μελέτη δεν στάθηκε μόνο στις οικονομικές παραμέτρους της κάθε εταιρείας αλλά εμβάθυνε και σε τομείς όπως ο τεχνολογικός βαθμός ετοιμότητας για την υλοποίηση της ηλεκτροκίνησης. Όχι τυχαία, τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν με τον τίτλο «Το ID.3 στα εξ ων συνετέθη: Η μεγαλύτερη ευκαιρία στα Ηλεκτρικά Οχήματα –Σύσταση Αγοράς», με ευθεία προτροπή στους επενδυτές να προτιμήσουν τη μετοχή της Volkswagen. Πράγματι, με τη δημοσίευση της μελέτης οι αναλυτές της UBSχαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη μετοχή ως επενδυτική ευκαιρία, αυξάνοντας την τιμή-στόχο της κατά 50% με ορίζοντα δωδεκαμήνου, από τα 200 € στα 300 €.

    Στο πλαίσιο διεξαγωγής της μελέτης, ειδικοί αποσυναρμολόγησαν πλήρως ένα ID.3. Μελετώντας το, κατέληξαν στο συμπέρασμα πώς η αρθρωτή πλατφόρμα για την ηλεκτροκίνηση (ΜΕΒ) του Volkswagen Group, αντιπροσωπεύει σήμερα το πιο εντυπωσιακό τεχνολογικό υπόβαθρο που έχει παρουσιαστεί από μία αυτοκινητοβιομηχανία, πάνω στην ηλεκτροκίνηση. Τα βασικά ευρήματα της μελέτης της UBSείναι τα εξής:

    •Η αρθρωτή πλατφόρμα για την ηλεκτροκίνηση (MEB) που αποτελεί τη βάση για την ηλεκτρική επίθεση της Volkswagen,είναι πλήρως ανταγωνιστική ως προς το κόστος με αντίστοιχες προσεγγίσεις που προέρχονται από μάρκες που κατασκευάζουν αποκλειστικά ηλεκτρικά μοντέλα.

    •Το Volkswagen Group με την ΜΕΒ επιτυγχάνει κορυφαίες επιδόσεις όσον αφορά τον βαθμό ενεργειακής απόδοσης, την κατασκευαστική ευελιξία και την ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών.

    •Όσον αφορά το κόστος της μπαταρίας, το ID.3 συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών καλύτερων μοντέλων παγκοσμίως, με κόστος περίπου 100 USD ανά κιλοβατώρα.•Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από κορυφαίους κατασκευαστές όπως οι μάρκες τουVolkswagenGroup,ενδέχεται να έχουν φτάσει στα ίδια επίπεδα με αυτά των σημερινών μοντέλων εσωτερικής καύσης,ως προς το κόστος και τα περιθώρια κέρδους, πριν το 2025.

    •Όσον αφορά την πλατφόρμα λογισμικού και το οικοσύστημαηλεκτροκίνησης, το Volkswagen Group βρίσκεται μπροστά από τους υπόλοιπους, «παραδοσιακούς» κατασκευαστές αυτοκινήτων.

    «Η σε βάθος ανάλυση του ID.3 έδειξεότι η Volkswagenέχει αναπτύξει μία τεχνολογικά κορυφαία, αμιγώς ηλεκτρική πλατφόρμα. Αυτό επιτρέπει στο Groupνα προσφέρει ελκυστικά ηλεκτρικά οχήματα (BEV) σε ολόκληρη τη γκάμα, επιτυγχάνοντας παράλληλα κερδοφορία (EBIT)», αναφέρει σε δήλωσή της η UBS. Σε αυτή τη βάση, η UBSαναμένει ότι το Volkswagen Group θα είναι σε κορυφαία θέσητης παγκόσμιας αγοράς για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα ήδη από το 2022 -με την προοπτική να αυξάνει το μερίδιο αγοράς που κατέχει.Το Volkswagen Group επενδύει συνολικά 35 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025, για την ευρεία διάδοση της ηλεκτρικής κινητικότητας. Οι μάρκες του Groupπαρέδωσαν σε πελάτες 231.600 ηλεκτρικά οχήματα το 2020 -περισσότερο από τρεις φορές τον αντίστοιχο αριθμό του2019. Μέχρι το 2030, το Groupθα λανσάρει περίπου 70 αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, εκ των οποίων περίπου 20 βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

    Η τεχνολογική και οικονομική ραχοκοκαλιά της ηλεκτρικής επίθεσης της Volkswagenείναι η αρθρωτή πλατφόρμα για την ηλεκτροκίνηση (MEB). Σχεδιασμένη ειδικά για ηλεκτρικά κινητήρια συστήματα προσφέρει μεγάλη αυτονομία, άφθονους εσωτερικούς χώρους και φανταστική απόδοση. Η μάρκα Volkswagenπαρουσίασε το compactδιαστάσεων ID.3 στην αγορά ως το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με βάση την MEB, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό SUVτης μάρκας, το ID.4. Άλλα μοντέλα της οικογένειας ID. έχουν προγραμματιστεί να κυκλοφορήσουν στο προσεχές μέλλον.Από το καλοκαίρι, η Volkswagenθα προσφέρει στους ιδιοκτήτες των ID. μια ασύρματη ενημέρωση λογισμικού (over-the-air)κάθε 3 μήνες.

    Εκτός από τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του λογισμικούκαι των επιδόσεων του οχήματος, αυτές οι ενημερώσεις ενδέχεται επίσης να περιέχουν νέες λειτουργίες και επιλογές εξατομίκευσης.