Νέα πρωτοβουλία για την ανάδειξη της σύγχρονης Ιταλικής τέχνης από την BFF

Το project «ART FACTOR – The Pop Legacy in Post – War Italian Art» αποσκοπεί στη δημιουργία ενός νέου ρεύματος αναγνώρισης των τεχνών και του πολιτισμού, ως μοχλούς δημιουργικότητας και καινοτομίας για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.

Τα έργα τέχνης της πρωτοβουλίας θα παρουσιαστούν στο κοινό στο πλαίσιο έκθεσης που θα ταξιδέψει στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις αρχής γενομένης της Αθήνας.

Η BFF με υπερηφάνεια ανακοινώνει την έναρξη της πρωτοβουλίας ART FACTOR – The Pop Legacy in Post-War Italian Art, η οποία ενσαρκώνεται σε πρώτη φάση μέσω ενός πολυτελούς έντυπου τόμου, με την επιμέλεια του εξειδικευμένου εκδοτικού οίκου τέχνης Skira Editore Milan Genève Paris. Στην σχετική ιστοσελίδα, προβάλλονται έργα τέχνης μιας ευρύτερης συλλογής, τα οποία σε επόμενη φάση θα παρουσιαστούν στο κοινό στο πλαίσιο έκθεσης που θα ταξιδέψει στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η πρωτοβουλία εστιάζει σε επιλεγμένα έργα Ιταλών καλλιτεχνών, προερχόμενα από την ιδιωτική συλλογή σύγχρονης τέχνης του Ιδρύματος Farmafactoring. Η συλλογή αποτελεί ένα αφιέρωμα στην τέχνη του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα και συνιστά κομμάτι της ιστορίας και της δραστηριότητας του Ομίλου, καθ’ όλη την διάρκεια των ετών λειτουργίας του.

Ήταν ο συγκεκριμένος παράγοντας της τέχνης (art factor) που αποτέλεσε πριν από 20 χρόνια την έμπνευση για την δημιουργία αυτής της μεγάλης συλλογής, με περισσότερα από 250 έργα τέχνης, τα οποία χρονολογούνται από τα πρώτα χρόνια μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Πρόκειται για έργα καλλιτεχνών όπως Valerio Adami, Enrico Baj, Alberto Burri, Hsiao Chin, Mario Schifano, Arnaldo Pomodoro και Joe Tilson.

Για την πρωτοβουλία έχουν επιλεγεί έργα της συλλογής, τα οποία περιγράφουν την πορεία της ιταλικής pop κουλτούρας, όπως αυτή αποτυπώνεται στις δημιουργίες των Valerio Adami, Franco Angeli, Enrico Baj, Lucio Del Pezzo, Gianfranco Pardi, Mario Schifano και Emilio Tadini. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, οι εν λόγω καλλιτέχνες δημιούργησαν μια μεγάλη εικονογραφική παράδοση, επαναπροσδιορίζοντας και ξεπερνώντας τις καλλιτεχνικές τάσεις και τεχνικές του παρελθόντος, αξιοποιώντας ένα μεγάλο φάσμα πηγών έμπνευσης, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν συχνά για σκοπούς κοινωνικού και πολιτιστικού ακτιβισμού.

Ουσιαστικά, τόσο ο αφιερωματικός τόμος όσο και τα ίδια τα έργα τέχνης της συλλογής, εστιάζουν στην επιθυμία και επιδίωξη να είμαστε ενεργοί συμμετέχοντες και όχι απλοί θεατές σε πρωτοβουλίες που δημιουργούν αξία για την κοινωνία.

Υπό την επιμέλεια της κ. Maria Alicata, ο κατάλογος των έργων και συνολικά όλη η πρωτοβουλία περικλείουν και αποτυπώνουν τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας της συλλογής: από την αρχή και τις ρίζες της, με έργα των Lucio Fontana, Alberto Burri, Enrico Baj και Giacomo Balla, μέχρι την σύγχρονη καλλιτεχνική κληρονομιά, με έργα των Valerio Adami, Emilio Tadino, Gianfranco Pardi και Lucio Del Pezzo.

Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία, η συλλογή – η οποία φιλοξενείται σε μόνιμη βάση στα κεντρικά γραφεία της BFF στο Μιλάνο – θα παρουσιαστεί στο κοινό στο πλαίσιο σειράς διεθνών εκθέσεων κατά την περίοδο 2021-22, ταξιδεύοντας σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Αθήνα, η Λισσαβόνα, η Μαδρίτη, το Παρίσι, η Βαρσοβία και το Μιλάνο, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις περισσότερες χώρες στις οποίες ο Όμιλος διατηρεί δραστηριότητα.

Όπως δήλωσε ο κ. Marco Rabuffi, Πρόεδρος του Ιδρύματος Farmafactoring: «Η τέχνη και ο πολιτισμός αποτελούν σημαντική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την κοινωνία. Αυτή ακριβώς ήταν η έμπνευση που οδήγησε την BFF, πριν από είκοσι χρόνια, στη δημιουργία μιας τέτοιας συλλογής – γέννημα θρέμμα – της ιταλικής κουλτούρας. Η BFF έχει μεταφέρει τη συλλογή στο ίδρυμα με σκοπό να την αναπτύξει και να την αναδείξει περαιτέρω, και σήμερα είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία θα παρουσιάσει μια διαφορετική οπτική της ιστορίας μας, μέσω της παγκόσμιας γλώσσας της τέχνης».

Ο κ. Massimiliano Belingheri, Δευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου BFF Banking Group δήλωσε: «Οι οργανισμοί που δραστηριοποιούνται σε ταχέως αναπτυσσόμενα περιβάλλοντα γνωρίζουν ότι πρέπει να είναι πάντα προετοιμασμένοι για κάθετι απροσδόκητο. Αυτό ισχύει πιο πολύ από ποτέ στον σημερινό κόσμο. Στην καθημερινή μας ζωή, η τέχνη μας υπενθυμίζει την σημασία της φαντασίας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας – στοιχεία τα οποία αποτελούν βασικούς παράγοντες του οράματός μας. Πιστεύουμε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία θα δημιουργήσει νέες σπίθες δημιουργικότητας στους ανθρώπους, στις εταιρείες και στην κοινωνία εν γένει».