WBA: Σειρά κριτηρίων αξιολόγησης για τα SDGs

Η WBA αναπτύσσει σε στενή συνεργασία με 2.000 από τις πιο σημαντικές εταιρείες του κόσμου) μια σειρά κριτηρίων αξιολόγησης βαθμολογώντας και μετρώντας τις στη συνεισφορά τους στα SDGs.

Η Παγκόσμια Συμμαχία Συγκριτικής Αξιολόγησης (WBA) λανσαρίστηκε το 2018 επειδή πίστευε ότι πρέπει να υπάρξει μια πραγματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο μετράται ο αντίκτυπος της επιχείρησης για την ενίσχυση των κινήτρων και την τόνωση της δράσης για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

Η WBA εντόπισε επτά μετασχηματισμούς που πρέπει να πραγματοποιηθούν για να τεθεί η κοινωνία και η παγκόσμια οικονομία σε μια πιο βιώσιμη πορεία για την επίτευξη των SDGs.  Για να μετατρέψει αυτούς τους μετασχηματισμούς σε δράση, η WBA αναπτύσσει σε στενή συνεργασία με τη Συμμαχία της (2.000 από τις πιο σημαντικές εταιρείες του κόσμου) μια σειρά κριτηρίων αξιολόγησης βαθμολογώντας και μετρώντας τις στη συνεισφορά τους στα SDGs.

Οι Λόγοι:

Στην εύρεση βιώσιμων επενδυτικών επιλογών στο χρηματιστήριο οι επενδυτές βασίζονται στις ετήσιες εκθέσεις ESG καθώς και στις αξιολογήσεις των εταιριών για να επιλέξουν.  Καθώς το ενδιαφέρον αυξάνεται παγκοσμίως, διαφορετικά κριτήρια και αξιολογήσεις για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG) έχουν προκύψει με αποτέλεσμα να υπάρξει σύγχυση μεταξύ των επενδυτών σχετικά με τις εταιρείες.

Σε αντίθεση με τις γενικά αποδεκτές αρχές λογιστικής και χρηματοοικονομικής γνωστοποίησης, στις περισσότερες επενδυτικές αγορές δεν υπάρχουν γενικά αποδεκτές αρχές σχετικά με την αποκάλυψη των ESG σε κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις.  Ομοίως, δεν υπάρχουν πρότυπα μεταξύ των οργανισμών αξιολόγησης.

Το ESG βρίσκεται ακόμη σε μια «χαοτική» εξέλιξη, με περίπου 160 διαφορετικά εθελοντικά σημεία αναφοράς ESG και 64 οργανισμούς καθορισμού προτύπων παγκοσμίως ανταγωνιζόμενοι για το μέγεθος αυτής της αγοράς, με την WBA να τακτοποιεί αυτό το «χάος»