Ανακοινώθηκαν οι νικητές του 1ου πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού επιχειρηματικότητας νέων

Την Κυριακή 11 Απριλίου ανακοινώθηκαν οι 5 νικητές του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας Νέων με προσανατολισμό στην Αειφόρο Ανάπτυξη, ενός διαγωνισμού που συγκέντρωσε ενδιαφέρον και αιτήσεις από σχολεία όλης της Ελλάδας.

Η ψηφιακή τελετή  μεταδόθηκε ζωντανά μέσα από τα κανάλια Facebook και YouTube του Envolve, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν εκατοντάδες κόσμου από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Στην τελετή βράβευσης απηύθυναν χαιρετισμό η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, κα. Ζέττα Μακρή και  ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας.

Οι φετινοί νικητές του διαγωνισμού είναι οι: R.A.I.S.E., Wormsy, Green Dent, Aqua Fertility και Green Teen Community. Τα εγχειρήματα των ομάδων προσφέρουν αειφόρα προϊόντα και υπηρεσίες για την καθημερινότητα, προτάσεις για βιώσιμες πόλεις, περιβαλλοντική παρακολούθηση και αναβίωση, την προσφορά περιβαλλοντικών εργασιών, την κοινωνική δικτύωση και υποστήριξη, καθώς και τη διαχείριση αποβλήτων και την παραγωγή προϊόντων.

Η βράβευση τους πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του ΔΕΔΔΗΕ, του HAEC, της BIKEWISE και του Envolve Entrepreneurship. Συγκεκριμένα, η ομάδα R.A.I.S.E.  θα λάβει δωροεπιταγές αξίας 2.000€, χορηγία του ΔΕΔΔΗΕ, μια εκπαιδευτική εκδρομή́ τεσσάρων (4) ημερών στην περιοχή́ του Ζαγορίου, χορηγία της BIKEWISE, καθώς και μία πλήρη υποτροφία φοίτησης (100% απαλλαγή διδάκτρων) από το Hellenic American College. Η ομάδα Wormsy θα λάβει δωροεπιταγές αξίας 1.500€, χορηγία του ΔΕΔΔΗΕ, και μία μερική υποτροφία φοίτησης (50% απαλλαγή διδάκτρων) από το Hellenic American College. Η ομάδα Green Dent θα λάβει δωροεπιταγές αξίας 1.000€, χορηγία του ΔΕΔΔΗΕ, και μία μερική υποτροφία φοίτησης (50% απαλλαγή διδάκτρων) από το Hellenic American College. Η ομάδα Aqua Fertility με την καλύτερη  παρουσίαση (elevator pitch) και η ομάδα Green Teen Community που έλαβε το βραβείο κοινού, θα κερδίσουν δωροεπιταγές αξίας 500€ έκαστη, έπαθλα από την ομάδα του Envolve.

Η τελετή φιλοξένησε ως ομιλητές και κριτές, εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας και της αειφόρου ανάπτυξης:  τον κ. Τάσο Μάνο, Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, τον κ. Λεωνίδα Τζώνη, Executive Vice President & CFO του Hellenic American College και του Hellenic American University, τον κ. Μιχαήλ Σκούλλο, Ομότιμο Καθηγητή, Επικεφαλής Έδρας & Δικτύου UNESCO για τη Διαχείριση & Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Μεσόγειο στο ΕΚΠΑ, Πρόεδρο του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE) και Συντονιστή MEdIES, την κα. Χριστίνα Δεληγιάννη, Υπεύθυνη Δημόσιας Πολιτικής, Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), τον κ. Λευτέρη Φατέ, Co-Founder της BIKEWISE, τον κ. Jimmy Αθανασόπουλο, Πρόεδρο του Envolve Entrepreneurship & Επικεφαλής Κοινωνικής Ευθύνης Ελλάδας, Όμιλος Libra και τον κ. Αλέξανδρο Νούσια, Country Director του Envolve Entrepreneurship στην Ελλάδα.

Οι νικητές του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας Νέων με προσανατολισμό στην Αειφόρο Ανάπτυξη, είναι οι εξής:

1η θέση: Η R.A.I.S.E. (Reusable-Advanced-Innovative-Safe-Economical) από το Λύκειο Φιλοθέης, κατασκεύασε ένα παγκάκι από συμπιεσμένα ανακυκλωμένα υλικά, βαμμένο με φωτοκαταλυτικά χρώματα, το οποίο διαθέτει κάδους ανακύκλωσης με αισθητήρες πλήρωσης, όπου οι ενεργειακές ανάγκες του καλύπτονται από ηλιακούς συλλέκτες.

2η θέση: Η Wormsy από το 10ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, παράγει ειδικούς κάδους συλλογής οργανικών αποβλήτων που διευκολύνουν τη διαδικασία της κομποστοποίησης, διαθέτοντας 5 ειδικούς αισθητήρες που συλλέγουν επιστημονικά δεδομένα του περιβάλλοντος του κάδου, τα οποία είναι απαραίτητα για την επιτυχή δημιουργία του κομπόστ.

3η θέση: Η GreenDent από τη Σχολή Μωραΐτη, δραστηριοποιείται στο κλάδο της στοματικής υγιεινής και παράγει μια οδοντόκρεμα που στερεοποιείται, ώστε να συσκευαστεί και να διανεμηθεί στην αγορά με ένα τρόπο φιλικότερο προς το περιβάλλον.

Βραβείο καλύτερης παρουσίασης: Η AQUA FERTILITY από το ΕΝΕΕΓΥΛ Αγίας Παρασκευής και για κωφούς-βαρήκοους μαθητές, ασχολείται με την καλλιέργεια τροφίμων μέσα σε ένα συμβιωτικό οικολογικό σύστημα, την ενυδρειοπονία, και προσφέρει εκπαιδευτικές υπηρεσίες, με επισκέψεις εμπλοκής στη διαδικασία παραγωγής.

Βραβείο κοινού: Η Green Teen Community από τα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος», θα δημιουργήσει μια εφαρμογή-παιχνίδι για κινητές συσκευές που θα βοηθάει τους χρήστες (μαθητές/τριες) να προσδιορίσουν, να συγκρίνουν και βελτιώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα.