ΑΝΑΚΕΜ: Υλοποίησε περιβαλλοντική δράση για την απομάκρυνση αποβλήτων από τους Λαχανόκηπους Θεσσαλονίκης

Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, η ΑΝΑΚΕΜ συνεχίζει τον καθαρισμό ευαίσθητων οικοσυστημάτων από την παράνομη απόθεση ΑΕΚΚ.

Με επιτυχία ξεκίνησε χθες άλλη μια πρωτοβουλία περιβαλλοντικού χαρακτήρα της ΑΝΑΚΕΜ του μεγαλύτερου Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων της χώρας- που στόχο έχει την απομάκρυνση αποβλήτων από την περιοχή των Λαχανόκηπων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια δράση που σχεδιάστηκε και διοργανώθηκε από την εταιρεία και υλοποιείται με τη συμβολή εθελοντών, την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, στις 11:00, στον παράδρομο κάτω από τη γέφυρα της ΠΑΘΕ, από τη συμβολή του με την οδό Γιαννιτσών έως και τη συμβολή του με την οδό 26ης Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η σχετική εκδήλωση που σηματοδότησε την έναρξη της δράσης και στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Σταύρος Καλαφάτης Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) και εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, Απόστολος Τζιτζικώστας Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Ζέρβας Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Μανώλης Γραφάκος Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Χιωτάκης Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη και Πρόεδρος ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχοι Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής,  Μιχάλης Γεράνης Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου Αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι εθελοντών και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως Βαρνάβας.

Στο πλαίσιο της δράσης καθαρισμού και αποκατάστασης, η ΑΝΑΚΕΜ θα συλλέξει, από την περιοχή που βρίσκεται κοντά στο σταθμό ΚΤΕΛ Μακεδονία, πάνω από 10.000 τόνους αποβλήτων που αποτελούνται από ΑΕΚΚ με προσμίξεις από ξύλα, πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες, ογκώδη απόβλητα, και ελαστικά οχημάτων. Όλα, αποθέσεις που έχουν γίνει παράνομα και επιβαρύνουν ιδιαίτερα το αστικό περιβάλλον και υποβαθμίζουν την περιοχή. Η δράση όμως δεν σταματά στην συλλογή και απομάκρυνση των αποβλήτων. Στη συνέχεια, τα απόβλητα θα παραδοθούν σε μονάδες ανακύκλωσης της Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίες διαθέτουν την κατάλληλη αδειοδότηση, όπου θα υποβληθούν σε επεξεργασία και παραγωγή δευτερογενών υλικών έτοιμων για επανάχρηση. Μάλιστα, σε συνεννόηση τόσο με την Περιφέρεια όσο και με τον Δήμο, τα υλικά αυτά θα διατεθούν προς χρήση σε συγκεκριμένα έργα, εφαρμόζοντας στην πράξη την κυκλική οικονομία.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ κ. Ηλίας Δημητριάδης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και σημείωσε ότι στην Ευρώπη παράγονται κάθε χρόνο 900 εκατ. τόνοι ΑΕΚΚ και στην Ελλάδα ανά κάτοικο αντιστοιχεί 1-1,5 τόνος και συνολικά παράγονται περίπου 10-15 εκατ. τόνοι το χρόνο. «Οι υπάρχουσες ανεξέλεγκτες εναποθέσεις υπολογίζονται σε 50 εκατομμύρια τόνους. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος αρκεί να υπολογίσει κανείς ότι δέκα εκατομμύρια τόνοι ΑΕΚΚ αντιστοιχούν σε 250 γήπεδα ποδοσφαίρου καλυμμένα σε ύψος δύο μέτρων με μπάζα. Δηλαδή κάθε χρόνο στην Ελλάδα παράγονται μπάζα ίσα με 250 γήπεδα ποδοσφαίρου». Ο κ.Δημητριάδης εξήγησε ότι στόχος αυτών των εθελοντικών δράσεων που ανέλαβε η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. “είναι να δείξουμε στον κόσμο το ταξίδι των αποβλήτων, να δείξουμε την πορεία τους προς την ανακύκλωση καθώς το 95% των μπαζών μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν».

Ο κύριος Δημητριάδης τόνισε επίσης, ότι η ΑΝΑΚΕΜ σκοπεύει να συνεχίσει ακόμη πιο δυναμικά με ανάλογες πρωτοβουλίες στο άμεσο μέλλον, ενώ κλείνοντας ανέφερε ότι «ελπίζουμε ότι η σημερινή πρωτοβουλία θα αποτελέσει έμπνευση για την ανάληψη αντίστοιχων δράσεων και από άλλους αρμόδιους και εμπλεκόμενους με την ανακύκλωση των ΑΕΚΚ φορείς, ώστε να συμβάλλουμε όλοι στην επίτευξη των εθνικών περιβαλλοντικών στόχων».

Από την πλευρά τους, το λόγο πήραν οι προσκεκλημένοι οι οποίοι καλωσόρισαν την πρωτοβουλία της ΑΝΑΚΕΜ και εξήραν το ρόλο της στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των παράνομων αποθέσεων αποβλήτων και την προώθηση της ανακύκλωσης.

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε ότι «η πράσινη ανάπτυξη, η προστασία και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος, η αντίσταση στην κλιματική αλλαγή είναι τα στέρεα υλικά με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε το δρόμο του μέλλοντός μας. Παράλληλα είναι και ο δρόμος που έχει επιλέξει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πορεία μας προς το μέλλον. Δράσεις και πρωτοβουλίες που ευαισθητοποιούν το κοινό προς το σκοπό αυτό και στοχεύουν προς τη συλλογή, αποθήκευση και ανακύκλωση των αποβλήτων και τη μετατροπή τους σε ανακυκλωμένα και ανακτημένα υλικά που θα επιστρέψουν στην αγορά, είναι πάρα πολύ σημαντικές για ένα πράσινο περιβάλλον. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές, στην ΑΝΑΚΕΜ, που προβαίνει σε τέτοιες δράσεις και ανοίγει το δρόμο προς το αύριο”.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, χαιρέτισε την εκδήλωση συγχαίρωντας τις δράσεις της ΑΝΑΚΕΜ, τονίζοντας τη σημασία της πρωτοβουλίας για την αναβάθμιση της περιοχής, ενώ επισήμανε την πάντα αναγκαία προσωπική φροντίδα που απαιτείται για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαρκή επαγρύπνηση που καλούνται να δείξουν φορείς και πολιτική ηγεσία για την διατήρηση των επιθυμητών και αναγκαίων αποτελεσμάτων στην περιοχή.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε ότι «η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία αποτελει μια τεράστια ευκαιρία για να δημιουργηθούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε βιώσιμη βάση. Για τον λόγο αυτό η επένδυση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και αποτελεί το θεμέλιο για τη δημιουργία μιας “συμμαχίας του καλού”, αποτελούμενη από τους φορείς που έχουν τη δύναμη, τη βούληση και τα μέσα να κάνουν πράξη τις γρήγορες παρεμβάσεις που αφορούν την περιβαλλοντική αναβάθμιση του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης και θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την υψηλή ποιότητα ζωής.»

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ.Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήλωσε με τη σειρά του: «Όσοι βρισκόμαστε εδώ, είμαστε άνθρωποι με γνώση και ευθύνη, όχι απέναντι σε ένα κοινό, αλλά απέναντι σε ένα πρόβλημα. O Δήμος Θεσσαλονίκης θέλει να επενδύσει στην περιοχή των Λαχανοκήπων. Ο χώρος αυτός, που θα έπρεπε να βρίσκεται προς αξιοποίηση, σήμερα δυστυχώς είναι ένας ατελείωτος σκουπιδότοπος. Η πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε η ΑΝΑΚΕΜ με την υποστήριξη και του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι πολύ σημαντική, καθώς πρόκειται για μια δράση που αφορά τον καθαρισμό της περιοχής αλλά επεκτείνεται και στην αξιοποίηση όλων των υλικών που θα απομακρυνθούν. Είναι αναγκαίο να υπάρξουν σαφείς κανόνες, αστυνόμευση αλλά και πρόστιμα για όσους ρυπαίνουν.»

Παίρνοντας τον λόγο, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Μανώλης Γραφάκος ανέφερε σχετικά: «Η δράση της ΑΝΑΚΕΜ για την απομάκρυνση αποβλήτων από τους Λαχανόκηπους Θεσσαλονίκης, στην οποία είχα την τιμή να παρευρεθώ, είναι μια στοχευμένη και καλά οργανωμένη προσπάθεια απαλλαγής χώρων από απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) που εναποτίθενται παράνομα.

Στο επίκεντρο τέτοιων δράσεων βρίσκεται πάντοτε το περιβάλλον και η ανάδειξη της αναγκαιότητας για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων είναι εδώ για να στηρίξουν αντίστοιχες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που αφορούν όχι μόνο στην απομάκρυνση των αποβλήτων αλλά και στην εξασφάλιση των προϋποθέσεων ώστε να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα.»

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κ.Νίκος Χιωτάκης υπογράμμισε ότι «πρωτοβουλίες και δράσεις όπως η σημερινή είναι αποφασιστικής σημασίας για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει plan B για τον πλανήτη».

Κλείνοντας τις τοποθετήσεις, ο Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Λάζαρος Κυρίζογλου συνεχάρη την ΑΝΑΚΕΜ για την πρωτοβουλία της συλλογής και ανακύκλωσης των αποβλήτων, τόνισε την σημασία της αποτροπής δημιουργίας μπαζότοπων και έθεσε θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Τέλος, σημειώνεται, ότι η ΑΝΑΚΕΜ παρέχει στους εθελοντές που θα συμμετέχουν στην δράση τον απαραίτητο εξοπλισμό για την άρτια υλοποίηση της, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ήδη προγραμματιστεί στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και πρόκειται να υλοποιηθούν στο άμεσα διάστημα σε δύο προστατευόμενες περιοχές του Θερμαϊκού κόλπου ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000, στο Δέλτα Αξιού και στη λιμνοθάλασσα του Αγγελοχωρίου.