Γκάζι: O νέος σταθμός του Zero Waste Future της Coca-Cola μαζί με τον Δήμο Αθηναίων

Η κοινωνική πλατφόρμα Zero Waste Future που πραγματοποιεί η Coca-Cola στην Ελλάδα από το 2018, ταξιδεύει σε ένα νέο συναρπαστικό προορισμό: το Γκάζι στην Αθήνα. Μέσα από μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, η πλατφόρμα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων και την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης στην περιοχή. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάιο, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την ΜΚΟ Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), και θα συνεχιστεί μέχρι και τέλος Ιουλίου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ένα κινητό «πράσινο» σημείο και η ομάδα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης επισκέπτονται 15 γνωστές πλατείες της Αθήνας, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να ζυγίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά τους και να κερδίσουν εκπτωτικά κουπόνια, που μπορούν να αξιοποιήσουν σε μια από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις του προγράμματος. Το «πράσινο» σημείο θα λειτουργεί από Τετάρτη έως Παρασκευή 17:00-21:00 και Σαββατοκύριακα 11:00-15:00, με παρουσία στα Άνω Πατήσια την Τετάρτη 23/06 και 30/06, στην πλατεία της Πανόρμου την Πέμπτη 24/06 και 01/07, στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο την Παρασκευή 25/06 και 02/07, στην Πλατεία Ηρώων στο Ψυρρή το Σάββατο 26/06 και 03/07 και στην πλατεία στο Μοναστηράκι την Κυριακή 27/06 και 04/07.

Ακόμη, κάδοι ανακύκλωσης 4 χωριστών ρευμάτων έχουν τοποθετηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων στην πλατεία στο Γκάζι και στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης. Παράλληλα, στο πρόγραμμα συμμετέχουν περισσότερες από 60 επιχειρήσεις του κλάδου καφεστίασης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι οποίες μέσα από δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευση στη διαχείριση απορριμμάτων και χρήση ειδικού εξοπλισμού έχουν μπει σε προοπτική zero waste.

Η δράση γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου». Η ανακύκλωση έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα της Αθήνας και, εκτός από τη σημαντική αύξηση των υποδομών και οχημάτων ανακύκλωσης, ο Δήμος έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων, στο πρόγραμμα του οποίου έχουν ενταχθεί νοσοκομεία, ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, διευρύνοντας την πρωτοβουλία σταδιακά σε όλη την πόλη. Το πρόγραμμα Zero Waste Future έδωσε τη δυνατότητα επέκτασης της δράσης σε καταστήματα στο Γκάζι. O Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης υπογραμμίζει σχετικά: «Η Αθήνα ανεβάζει σταθερά τα ποσοστά ανακύκλωσης. Πέρα από όλες τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για να επιτύχουμε τους στόχους μας, στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που προωθεί την κουλτούρα της ανακύκλωσης στην καθημερινότητα όλων μας. Συμμετέχουμε σε όλες τις δράσεις που φέρνουν την Αθήνα πιο κοντά στο περιβάλλον και την προστασία του» 

Το Γκάζι αποτελεί έναν ακόμη σταθμό της συνεργατικής κοινωνικής πλατφόρμας Zero Waste Future της Coca-Cola στην Ελλάδα, η οποία υλοποιείται εδώ και μια 4ετία σε συνεργασία με την ΜΚΟ Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης και με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του παγκόσμιου οράματός της εταιρίας Για Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα.

Με πιλοτική αφετηρία την πόλη της Θεσσαλονίκης το 2018, το Zero Waste Future έχει πλέον διευρύνει το πεδίο δράσης του σε ακόμη περισσότερες περιοχές και τομείς της καθημερινότητας, όπως ο 37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, 9 δημοφιλείς ελληνικές παραλίες, το Γκάζι του Δήμου Αθηναίων, ενώ σύντομα η δράση του θα επεκταθεί και σε άλλες γειτονιές, φέρνοντας τους πολίτες ακόμη πιο κοντά σε έναν Zero Waste τρόπο ζωής.

Έως σήμερα, στο πλαίσιο των δράσεων της κοινωνικής πλατφόρμας Zero Waste Future, έχουν συλλεχθεί περισσότεροι από 510 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών και έχουν ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί περισσότεροι από 480.000 πολίτες μέσω δράσεων εκπαίδευσης που επικεντρώνονται στην Ανακύκλωση, στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και τη νέα ζωή που μπορούν να λάβουν τα πλαστικά απορρίμματα.