ΙΟΑΣ: Eκστρατεία ευαισθητοποίησης

    Μια μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων εγκαινίασε Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στην Αττική το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “Πάνος Μυλωνάς” σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής με την πρόσληψη 90 ατόμων.

    Η πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ., Βασιλική Δανέλλη–Μυλωνά, καλωσόρισε τους νεοπροσληφθέντες κατά τη διάρκεια του πρώτου εκπαιδευτικού σεμιναρίου που τους παρουσίασαν η ίδια και οι συνεργάτες του Ινστιτούτου στο χώρο της Διεύθυνσης Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής.

    Η πρόσληψη των εργαζομένων που θα απασχοληθούν σε διάφορες ειδικότητες με πεντάμηνη σύμβαση έγινε στο πλαίσιο  του προγράμματος κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ) του Yπουργείου Εργασίας. Οι ωφελούμενοι προσελήφθησαν με κοινωνικά κριτήρια (ανάμεσα στα οποία πρωταρχικό ήταν η ανεργία) που θέσπισε το ΑΣΕΠ.  Συμπράττων φορέας του Ι.Ο.ΑΣ. “Πάνος Μυλωνάς” στη διεξαγωγή του προγράμματος είναι η Περιφέρεια Αττικής.

    Απώτερος στόχος του κοινωφελούς έργου που καλούνται να πραγματώσουν με επιμέρους δράσεις οι απασχολούμενοι είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, με τη λήξη του προγράμματος, ακόμη και κατά 50%.

    Οι βασικές κατευθύνσεις στις οποίες θα δραστηριοποιηθούν οι νέοι συνεργάτες του Ι.Ο.ΑΣ. είναι δύο:

    –    Η ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων όσων αποτελούν τη σχολική κοινότητα (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό) για τους τρόπους ασφαλούς μετακίνησης, οδικής συμπεριφοράς, οδικής ασφάλειας και για τις μεθόδους πρόληψης τροχαίων συμβάντων.

    –    Η καταγραφή και βελτίωση με τη συνεργασία των αρμόδιων Aρχών και της Τροχαίας των επικίνδυνων σημείων γύρω από τις σχολικές μονάδες αλλά και εντός της ευρύτερης γεωγραφικής έκτασης που καλύπτουν οι συμμετέχοντες δήμοι.

    Οι ωφελούμενοι του προγράμματος ΚΟΧ, στο πλαίσιο του πρώτου εκπαιδευτικού σεμιναρίου στο οποίο συμμετείχαν, ενημερώθηκαν από τους συνεργάτες του Ινστιτούτου για θέματα που αφορούν στις βασικές αρχές της οδικής ασφάλειας και ευαισθητοποιήθηκαν στα αίτια και τις συνέπειες των τροχαίων συμβάντων. Είχαν επίσης την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εργαστήρια και να γνωρίσουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής του Ι.Ο.ΑΣ. “Πάνος Μυλωνάς”, όπως οι προσομοιωτές πρόσκρουσης και ανατροπής αυτοκινήτου, η χρήση των οποίων αναδεικνύει βιωματικά τη σωτήρια λειτουργία της ζώνης ασφαλείας.

    Μιλώντας για τις εντυπώσεις τους από την πρώτη τους επαφή με το Ι.Ο.ΑΣ.  οι νέοι συνεργάτες κατέθεσαν τον ενθουσιασμό τους για τους στόχους  του προγράμματος και την πρόθεσή τους να εργαστούν με ζήλο για την επίτευξή τους ενώ αναφέρθηκαν στους προσωπικούς τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν να αιτηθούν θέση εργασίας στο συγκεκριμένο κοινωφελές πρόγραμμα.

    Λευτέρης, μηχανικός αυτοκινήτων, 51 ετών:

    «Η εκπαίδευση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έχω δουλέψει και σε εταιρεία αυτοκινήτων όπου κάναμε πρακτικά σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης και ως μηχανικός όλα αυτά τα λέω, τα συζητάω. Η ασυδοσία στους δρόμους έχει πια ξεπεράσει το όριο. Από τότε που έλαβα μέρος στο διαγωνισμό μέχρι σήμερα μου προτάθηκε και άλλη δουλειά με υψηλότερες αποδοχές όμως προτίμησα να έρθω εδώ για να προσφέρω και κάτι. Είμαι κι εγώ θύμα τροχαίου. Ο πατέρας μου χάθηκε σε τροχαίο στα 26 του όταν ήμουν ακόμη 8 μηνών. Ήμουν ακόμη αβάπτιστος και πήρα το όνομά του».

    Κωνσταντίνα, φιλόλογος της γαλλικής γλώσσας, 27 ετών:

    «Μου άρεσαν οι ασκήσεις που κάναμε με τις προσομοιώσεις. Αυτός ο φορέας έχει κάτι καινούριο να δείξει. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια πολύ ευαισθητοποιημένη γύρω από αυτά τα θέματα.  Από μικρά φορούσαμε ζώνη ασφαλείας και  αν δεν τη φορούσαμε ο πατέρας μου μας κατέβαζε από το αμάξι. Για αυτό το λόγο μάθαμε να τη θεωρούμε αναγκαία για την οδήγηση. Ο κόσμος πρέπει να ευαισθητοποιηθεί. Και τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες. Νομίζω ότι αν απασχοληθώ στην εκπαίδευση θα έχω τη δυνατότητα να προσφέρω προς αυτή την κατεύθυνση».

    Παντελής, περιβαλλοντολόγος, 30 ετών:

    «Μου έκανε εντύπωση ειδικά η κ. Μυλωνά που κατάφερε όλη αυτή τη θλίψη και την οργή για το χαμό του γιου της να τη μετατρέψει σε κάτι δημιουργικό. Δεν έχω ξαναδουλέψει σε κοινωφελές πρόγραμμα και δεν γνωρίζω βέβαια 100% τις δράσεις των άλλων προγραμμάτων αλλά ίσως είναι και το μοναδικό που έχει πραγματικά κοινωφελή χαρακτήρα. Πρέπει να αναδειχθεί αυτή η προσπάθεια, να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχει ένα τόσο πρωτοποριακό Ινστιτούτο. Είμαι ενθουσιασμένος και περιμένω να δούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε».

    Έφη,  νηπιαγωγός – ψυχοθεραπεύτρια:

    «Έχω δουλέψει στο παρελθόν στο πρόγραμμα προσχολικής κυκλοφοριακής αγωγής του υπουργείου Παιδείας την εποχή που ήταν μόδα. Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος στα νηπιαγωγεία είναι προαιρετική ενώ δεν θα έπρεπε. Εδώ όμως βλέπω ότι υπάρχουν ανοιχτοί ορίζοντες, νέοι άνθρωποι με ενδιαφέρον και αυτό με χαροποιεί. Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι έχουν φτάσει οι θάνατοι από τροχαία να ισοδυναμούν με τους θανάτους από ναρκωτικά. Ένα τέτοιο πρόγραμμα  θα πρέπει να αποτελεί μόνιμη μονάδα και να εφαρμόζεται  πάντα στα σχολεία από μικρή ηλικία αλλά και σε μας τους εκπαιδευτικούς. Ήρθα εδώ κυρίως γιατί θέλω να προσφέρω και λιγότερο λόγω ανεργίας.  Ως μητέρα θαυμάζω πολύ την κ. Μυλωνά για τη δύναμη της ψυχής της. Έχω κι εγώ μια κόρη στα 20 και ανησυχώ κάθε φορά που βγαίνει».

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ