Σταθερά προσανατολισμένος στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης είναι ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Ένα πρωτοποριακό υβριδικό σύστημα, στον Άη Στράτη
Ο Άη Στράτης των 250 περίπου κατοίκων θα είναι σε λίγο καιρό το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας και ένα από τα λίγα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Το project υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που κέρδισε τον σχετικό διεθνή διαγωνισμό, στο project που είχαν συμφωνήσει από κοινού το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου.
Το έργο είναι πρωτοποριακό: θα κάνει το νησί -πλήρως αποκομμένο ενεργειακά από την κοντινή Λήμνο- ενεργειακά αυτόνομο, με διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα σε ποσοστό μεγαλύτερο από 85% με την εγκατάσταση ενός Υβριδικού Σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα αποτελείται από μία ανεμογεννήτρια, έναν φωτοβολταϊκό σταθμό, συσσωρευτές αποθήκευσης και Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου. Επιπλέον, θα εγκατασταθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα τηλεθέρμανσης το οποίο θα περιλαμβάνει κεντρικές μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας (δεξαμενές θερμού νερού), καθώς και το δίκτυο διανομής της θερμικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές. Η θερμική ενέργεια που θα παράγεται, θα καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης και θερμού νερού χρήσης στα κτίρια ολόκληρου του οικισμού.
Όλα αυτά γίνονται με έλεγχο σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας την ευκαιρία να δούμε στο ακριτικό μας νησί εικόνες από το μέλλον. Ας σημειωθεί ότι τα έσοδα από την πώληση της ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας προς τους καταναλωτές θα ισοσκελίζουν απλά τα λειτουργικά έξοδα, χωρίς να δημιουργούν καθαρό κέρδος. Θα εξασφαλίζουν μόνον τη μελλοντική βιωσιμότητα του έργου.
Το πρώτο «πράσινο» στρατιωτικό αεροδρόμιο
στην Ελλάδα δωρεάν στη Σούδα
Με δωρεά 3,5 εκατομμυρίων ευρώ ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω της θυγατρικής του ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, πρότεινε, σχεδίασε και υλοποιεί ακόμη ένα πρωτοποριακό έργο στον τομέα του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Πρόκειται για τη μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα σε πράσινη εγκατάσταση, που θα καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Έτσι, η 115 Π.Μ. θα είναι από τις πρώτες στον κόσμο στρατιωτικές αεροπορικές εγκαταστάσεις με πιστοποιήσεις Net Zero Energy Airport και Νet Zero Carbon Emissions Airport. Πέρα από τη μείωση του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα, η Μονάδα θα έχει επιπλέον ετήσιο όφελος άνω των 400 χιλιάδων ευρώ από την πλήρη απαλλαγή της από το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Και οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά
Στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πιστεύουμε πως κάθε μας δραστηριότητα πρέπει να την εξετάζουμε όχι μόνο στη «μεγάλη ζυγαριά» που μετρά τα γενικά οφέλη, αλλά και στις μικρές λεπτομέρειες. Και το κάνουμε στην πράξη.
Τα αιωνόβια ελαιόδεντρα στο Καστέλι
Στο πρόγραμμα μεταφύτευσης που «τρέχει» η ΤΕΡΝΑ, η κατασκευαστική εταιρεία του ομίλου, παράλληλα με τις εργασίες για το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Κρήτης στο Καστέλι, υπάρχει ειδική φροντίδα για τα δέντρα σημαντικής οικολογικής και πολιτισμικής αξίας. Ορισμένα από αυτά μεταφυτεύονται σε συμβολικές τοποθεσίες της πόλης του Ηρακλείου, του Δήμου Μινώα – Πεδιάδας, ενώ άλλα φυλάσσονται για μελλοντική φύτευση σε ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο του διεθνούς αερολιμένα, προσβάσιμο και επισκέψιμο. Η δράση γίνεται μαζί με το Δήμο Μινώα Πεδιάδας υπό το συντονισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, του κρατικού φορέα των δασικών και περιβαλλοντικών υπηρεσιών του νησιού.
Τα ποταμόψαρα στον Αχελώο
Ο Αχελώος ποταμός είναι ο τρίτος στην Ελλάδα σε αριθμό ειδών ψαριών του γλυκού νερού, με 39 είδη. Γι’ αυτό και στο ΥΗΣ της Δαφνοζωνάρας κατασκευάστηκε ειδική ιχθυόσκαλα για τη διασφάλιση της ελευθεροεπικοινωνίας των ψαριών. Σε όλα μας τα έργα ενσωματώνονται στο σχεδιασμό στοιχεία για την προστασία ειδών πανίδας και οικοτόπων, προστατεύοντας το περιβάλλον όσο το δυνατόν περισσότερο.
Συστήματα προστασίας των πτηνών στις ανεμογεννήτριες
Αναγνωρίζοντας ότι κάποια από τα έργα μας βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή ορνιθολογική σημασία, όπως η Κρήτη και ο Έβρος, έχουμε δρομολογήσει την εγκατάσταση συστημάτων εντοπισμού και αποτροπής πτηνών με τη χρήση της τεχνολογίας. Το σύστημα παρακολούθησης ανιχνεύει και καταγράφει τα πτηνά μέσω κάμερας, ενώ παράλληλα εκπέμπει προειδοποιητικούς ήχους σε ειδικές για τα πτηνά συχνότητες, προκειμένου να εκτρέψει την πορεία τους και να τα προστατέψει από ενδεχόμενη πρόσκρουση στις ανεμογεννήτριες. Σε περίπτωση που οι ενέργειες αυτές δεν είναι αρκετές για να εκτρέψουν τα πτηνά, η τεχνολογία αυτή προκαλεί άμεση επιβράδυνση ή/και ακινητοποίηση των ανεμογεννητριών, αρχικά με τριάντα έξι τέτοια συστήματα και έπεται συνέχεια.
Επαναχρησιμοποιώντας ξανά και ξανά το ίδιο νερό
Ο καθαρισμός των μηχανημάτων έργου ξανά και ξανά με το ίδιο νερό, το οποίο συλλέγεται σε ειδικούς χώρους συλλογής υδάτων στα σημεία πλύσης των μηχανημάτων έργων και των οχημάτων, αλλά και η ενσωμάτωση, στο σχεδιασμό έργων, της επανακυκλοφορίας της επεξεργασμένης εκροής του βιολογικού καθαρισμού για την κάλυψη αναγκών στην παραγωγική διαδικασία, είναι κάποια μόνο παραδείγματα από αυτά που κρύβονται μέσα στη γενική διατύπωση «ο όμιλος μεριμνά για τον περιορισμό της χρήσης νερού στα απολύτως απαραίτητα και εφαρμόζει πρακτικές ορθολογικής χρήσης και επαναχρησιμοποίησης».
76.000 νέα φυτά σε δύο χρόνια
Τα τελευταία δύο χρόνια η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει αναδασώσει περισσότερα από 400 στρέμματα γης και έχει φυτέψει 76.000 νέα φυτά σε περιοχές όπου δραστηριοποιείται, υποκαθιστώντας συστηματικά τις αναγκαίες παρεμβάσεις με αναδασώσεις, αναπλάσεις και αποκαταστάσεις του περιβάλλοντος, ενώ άλλες 25.000 θα φυτευτούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Οι πιο πράσινοι αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας
Η Νέα Οδός και η Κεντρική Οδός, εταιρείες παραχώρησης που ανήκουν 100% στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έχουν βραβευθεί ως οι πλέον «πράσινοι» αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας. Εφαρμόζουμε Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης πιστοποιημένο σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο ISO 14001:2015 στο σύνολο του έργου, που περιλαμβάνει συστηματική παρακολούθηση των πιθανών επιπτώσεων και λήψη μέτρων προστασίας, όπως η παρακολούθηση του οδικού κυκλοφοριακού θορύβου και η εγκατάσταση ηχοπετασμάτων, η μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η κατασκευή περασμάτων άγριας πανίδας, η αποκατάσταση και συντήρηση της βλάστησης, η κατασκευή δεξαμενών κατακράτησης ρυπογόνων ουσιών σε ευαίσθητους υδάτινους αποδέκτες κ.λπ. Κατά μήκος τους, στο σύνολο των χώρων στάθμευσης με WC, έχουν εγκατασταθεί ειδικοί κάδοι για την ανακύκλωση πλαστικού, γυαλιού, αλουμινίου, λευκοσιδήρου και χαρτιού από όπου συλλέγονται κάθε έτος μεγάλες ποσότητες χαρτιού, χαρτονιού, συσκευασιών, συσκευών, λαμπτήρων, μπαταριών κ.λπ.