Ελληνικός Χρυσός: Βιώσιμη ανάπτυξη με περιβαλλοντική ευθύνη

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης ύψους 120 εκατ. ευρώ υλοποιεί η εταιρία Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική.

Η βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας αποτέλεσε από την πρώτη κιόλας ημέρα που δραστηριοποιήθηκε στην ΒΑ  Χαλκιδική, στόχο για την εταιρία Ελληνικός Χρυσός. Στο πλαίσιο της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας και σεβόμενη το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία που τη φιλοξενεί, σχεδιάζει και υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην Ελλάδα, για το οποίο έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ, με στόχο να επιστρέψει η περιοχή σε άρτια και λειτουργική κατάσταση στην τοπική κοινωνία για κάθε χρήση.

32 στρέμματα επέστρεψαν στη φύση

Η πλήρης αποκατάσταση και εξυγίανση ενός μέρους αυτού του ευρύτερου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης, του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών στην Ολυμπιάδα, ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα. Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό και δύσκολο έργο, εφόσον η περιοχή των περίπου 32 στρεμμάτων ήταν για αρκετά χρόνια επιβαρυμένη από προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα. Ο χώρος αυτός βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας και σύμφωνα με τα ιστορικά διαθέσιμα στοιχεία χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του  ’80 ως ένας υπαίθριος χώρος απόθεσης μεταλλευτικών υλικών. Σκοπός του έργου ήταν η απομάκρυνση, ο καθαρισμός και η αποκατάσταση του παλαιού χώρου απόθεσης, με στόχο την επανεγκατάσταση της βλάστησης και την αναβάθμιση του τοπίου.

Από την ανάληψη του έργου η Ελληνικός Χρυσός, προχώρησε στην εκτέλεση εκτενών εργασιών αποκατάστασης και εξυγίανσης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 2021. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η απομάκρυνση των συμπυκνωμάτων αρσενοπυρίτη που ήταν η κύρια πηγή ρύπανσης της περιοχής, ενώ στη συνέχεια απαιτήθηκαν εργασίες καθαρισμού και εξυγίανσης από τα υπολείμματα και τα επιβαρυμένα εδάφη, τα οποία μεταφέρθηκαν στο σύνολό τους στον Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα για την ασφαλή περιβαλλοντικά αποθήκευσή τους. Έπειτα πραγματοποιήθηκαν εργασίες για την επαναφορά του τοπίου σε φυσική κατάσταση και στο τελικό στάδιο της αποκατάστασης πραγματοποιήθηκε φύτευση 3.700 ενδημικών φυτών που προήλθαν από το φυτώριο της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή επανεγκατάσταση της βλάστησης.

Οι επιβαρυμένες περιοχές αποκτούν και πάλι ζωή

Στο πλαίσιο της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας, η Ελληνικός Χρυσός  συνεχίζει διαχρονικά τις εργασίες για την επαναφορά των επηρεαζόμενων περιοχών, τόσο από την προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα όσο και παράλληλα με τις εργασίες της, στην πρότερή τους κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία στο πλαίσιο του έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης έχει υλοποιήσει ήδη τα παρακάτω έργα:

Αποκατάσταση της Παλαιάς Λίμνης Τελμάτων στην Ολυμπιάδα

Πρόκειται για μία έκταση 300 στρεμμάτων, για την οποία πραγματοποιήθηκαν εργασίες για την απομάκρυνση και επεξεργασία 3 εκ. τόνων μεταλλευτικών καταλοίπων από προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα. Έως τον Φεβρουάριο του 2021 έχουν καθαριστεί περί τα 160 στρέμματα της Παλαιάς Λίμνης Τελμάτων, με τις εργασίες να συνεχίζονται, ώστε η έκταση να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί μελλοντικά από την τοπική κοινωνία.

Αξιοποίηση παλαιού χώρου Φιρέ στο Στρατώνι

Από την περιοχή έχουν απομακρυνθεί εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι στείρων υλικών τα οποία παρέμεναν εκεί για δεκαετίες, τα οποία στη συνέχεια αξιοποιήθηκαν ως πρώτες ύλες για κατασκευαστικές εργασίες στα μεταλλεία.

Αποκατάσταση-πρότυπο στο χώρο απόθεσης «Καρακόλι»

Η θέση «Καρακόλι» στο Στρατώνι, μια περιοχή στην οποία είχαν αποτεθεί στερεά κατάλοιπα από την κατεργασία μεταλλευμάτων τις προηγούμενες δεκαετίες, έχει αποκατασταθεί πλήρως και αποτελεί πλέον μελέτη περίπτωσης για σπουδαστές του αντικειμένου του περιβάλλοντος.

Μετατροπή παλιού χώρους απόθεσης σε ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη

Η Ελληνικός Χρυσός έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός ειδικού φυτωρίου στην Ολυμπιάδα, έκτασης 150 στρ., ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη, καλλιεργώντας περισσότερα από 400 είδη τοπικών φυτών, τα οποία χρησιμοποιούνται στα έργα αποκατάστασης.

Αξίζει, τέλος, να υπογραμμιστεί ότι η εταιρεία έχει εγκαταστήσει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει μεταξύ άλλων την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον και τον θόρυβο, την σεισμικότητα και το οικοσύστημα, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε ειδική πλατφόρμα προσβάσιμη από όλους.

-Παρακολουθήστε στο βίντεο την ολοκλήρωση περιβαλλοντικής αποκατάστασης του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών στην Ολυμπιάδα: https://youtu.be/YkbirNjQVfU