Global Heart Hub-Novartis: Συνεργασία για την αντιμετώπιση της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (ASCVD)

Η Global Heart Hub και η Novartis ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη του προγράμματος Invisible Nation. Το Invisible Nation θα δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο οργανώσεων ασθενών και άλλων φορέων της καρδιαγγειακής κοινότητας, με στόχο την εφαρμογή συστηματικών αλλαγών για την αντιμετώπιση της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (ASCVD). Το πρόγραμμα στοχεύει στην πρόληψη πολλών εκ των 15 εκατομμυρίων θανάτων λόγω ASCVD ετησίως1, καθώς και στη μείωση του ετήσιου κόστους περίθαλψης της καρδιαγγειακής νόσου που προβλέπεται σύντομα να ανέλθει στο 1 τρις δολάρια2.

Μολονότι η συντριπτική πλειονότητα των σχετιζόμενων με ASCVD θανάτων μπορεί να προληφθεί3, οι περισσότερες χώρες δεν έχουν ακόμα μπει σε πορεία επίτευξης του στόχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας κατά 25% έως το 2025.3 Το Invisible Nation θα αναδείξει το ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος της ASCVD, θα προωθήσει κυβερνητικές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της νόσου και θα αναδείξει καινοτόμες συνεργασίες και νέα  μοντέλα πρόσβασης που θα επιταχύνουν τις παγκόσμιες προσπάθειες μείωσης της θνησιμότητας λόγω ASCVD.

«Πολλοί εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι πολλά εκατομμύρια ανθρώπων πεθαίνουν κάθε χρόνο από ASCVD και ακόμα περισσότερο όταν συνειδητοποιούν ότι αυτές οι τρομερές απώλειες ζωών είναι κατά περίπου 60% περισσότερες συγκριτικά με τον αριθμό των θανάτων λόγω καρκίνου», είπε ο Neil Johnson, Εκτελεστικός Διευθυντής της Global Heart Hub. «Πρόκειται για ένα σοκαριστικό γεγονός και αυτό που είναι ακόμα πιο σοκαριστικό είναι ότι το 80% των καρδιαγγειακών συμβαμάτων μπορεί να προληφθεί. Οι οργανώσεις ασθενών έχουν την ευκαιρία -και την ευθύνη- να εκθέσουν τα πραγματικά δεδομένα της ASCVD, κάτι που θα οδηγήσει σε καλύτερη πρόγνωση και μείωση των πρόωρων θανάτων. Αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση, θα πετύχουμε την αλλαγή.»

Το Invisible Nation θα προωθήσει προσπάθειες διαμόρφωσης πολιτικών για να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήσεις, τα συστήματα υγείας και άλλοι φορείς μπορούν να συνεργαστούν και να αλλάξουν την τροχιά της ASCVD, προκειμένου να ξεκινήσει μία μείωση των καρδιαγγειακών θανάτων σε επίπεδο γενεάς.

Ξεκινώντας από σήμερα, η Global Heart Hub θα αρχίσει να συνεργάζεται με ομάδες ασθενών και φορείς της καρδιαγγειακής κοινότητας για να οριστικοποιήσει το σχέδιο δράσης και να εφαρμόσει ειδικές πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί ώστε να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις και τα συστήματα υγείας να επιτύχουν τον στόχο του ΠΟΥ για μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας κατά 25% έως το 20253. Η Novartis θα υποστηρίξει αυτήν την εστιασμένη στον πληθυσμό ενέργεια, βοηθώντας τα μέλη του δικτύου να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες και τα στοιχεία που χρειάζονται για να συνεργαστούν με τα κατά τόπους συστήματα υγείας, τις υγειονομικές αρχές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Παράλληλα με το Invisible Nation, η Novartis υποστηρίζει την πρόσφατη Δήλωση των Υπουργών Υγείας των G-20, με την οποία αναγνωρίζεται ότι οι μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, ενδέχεται να αυξήσουν τη βαρύτητα και τον κίνδυνο θανάτου λόγω COVID-19. Η Novartis δεσμεύεται επίσης να συνεργαστεί με καταξιωμένους διαμορφωτές γνώμης, ιατρικές εταιρείες, υγειονομικές αρχές και μη κυβερνητικές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να τονιστεί ο επείγων χαρακτήρας της αντιμετώπισης της καρδιαγγειακής νόσου και να διαμορφωθούν νέα μοντέλα συνεργασιών για ευρύτερη πρόσβαση στην καινοτομία και τον μετασχηματισμό των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

«Θεωρούμε ότι το Invisible Nation αποτελεί τον καταλύτη δράσεων μεταξύ των οργανώσεων ασθενών παγκοσμίως», είπε η Marie-France Tschudin, Πρόεδρος της Novartis Pharmaceuticals. «Οι ομάδες που εκπροσωπούν τα εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως που πεθαίνουν λόγω ASCVD έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι η νόσος αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται ως η υπ’ αριθμόν 1 αιτία θανάτου στον κόσμο. Η Novartis είναι υπερήφανη για τη συνεργασία της με την Global Heart Hub και την ανάληψη αυτής της καθοριστικής δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η υγειονομική κρίση και να καταστεί αμελητέα η απώλεια ζωής και το οικονομικό κόστος της ASCVD.»