Rivulis: Βιώσιμη ανάπτυξη, καινοτομία και νέες επενδύσεις

Η νέα στρατηγική υλοποιείται με την Temasek στο τιμόνι, καθώς υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη του 2020 το πλειοψηφικό πακέτο της Rivulis πέρασε στην Temasek, η οποία αποτελεί έναν παγκόσμιο όμιλο επενδύσεων με σημαντικές επενδύσεις στο χαρτοφυλάκιο της στον αγροτικό τομέα με έμφαση στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

Η Rivulis, ένας από τους ηγέτες στον τομέα της στάγδην άρδευσης παγκοσμίως, που αναπτύσσει και διανέμει στην αγορά τα αναγνωρισμένα σήματα Rivulis και Eurodrip, παρουσίασε σήμερα τη νέα στρατηγική της, η οποία, στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση των μεριδίων της στον τομέα των ολοκληρωμένων έργων άρδευσης (turn-key projects), στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών έξυπνης γεωργίας καθώς και στον σχεδιασμό και διάθεση πρωτοποριακών προϊόντων στάγδην άρδευσης. Η νέα στρατηγική υλοποιείται με την Temasek στο τιμόνι, καθώς υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη του 2020 το πλειοψηφικό πακέτο της Rivulis πέρασε στην Temasek, η οποία αποτελεί έναν παγκόσμιο όμιλο επενδύσεων με σημαντικές επενδύσεις στο χαρτοφυλάκιο της στον αγροτικό τομέα με έμφαση στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

Η παρουσίαση έγινε από τη ελληνική διοικητική ομάδα του επιχειρηματικού κέντρου Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας, που με έδρα τα Οινόφυτα, είναι υπεύθυνη για 4 παραγωγικές μονάδες της Rivulis στην Ελλάδα, Τουρκία, Ρωσία και Αίγυπτο καθώς και τις πωλήσεις σε 43 χώρες.

Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής η Rivulis έχει ξεκινήσει την διάθεση στην Ελλάδα, της επιτυχημένης δορυφορικής πλατφόρμας Manna, η οποία καταφέρνει, χωρίς την ύπαρξη αισθητήρων στο έδαφος, να προσφέρει ακριβείς συμβουλές άρδευσης σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, στο ίδιο χαρτοφυλάκιο εφαρμογών έξυπνης άρδευσης εντάσσεται και μια ακόμα, η ReelView, η οποία επιτρέπει στους χρήστες των προϊόντων Eurodrip και Rivulis να βλέπουν χωρίς επιπλέον κόστος χρήσιμες πληροφορίες για την καλλιέργειά τους όπως δορυφορικούς χάρτες και εικόνες με το επίπεδο βλάστησης και υγρασίας των φυτών, χρήσιμες για την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων στο σύστημα άρδευσης ή και πιθανών ασθενειών στην καλλιέργεια. Στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της, που δεν είναι άλλος από τους σωλήνες στάγδην άρδευσης, η Rivulis παρουσίασε δύο νέα και καινοτόμα προϊόντα: πρόκειται για τον Rivulis Defend, τον πρώτο παγκοσμίως σωλήνα στάγδην άρδευσης ικανό να απωθεί έντομα που μπορούν να δαγκώσουν και να τρυπήσουν τους σωλήνες, καθώς και τον D5000 CX, ο οποίος επιτυγχάνει ελαχιστοποίηση της εισχώρησης ριζών στον σωλήνα, που μπορούν να προκαλέσουν φραγή στη ροή του νερού.

Μία ακόμα άμεση προτεραιότητα της Rivulis είναι η στήριξη της κυκλικής οικονομίας, η οποία σέβεται και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτή τη κατεύθυνση, το προσεχές διάστημα πρόκειται να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε συνεργασία με άλλες εταιρείες του κλάδου, με σκοπό την δημιουργία ενός ολιστικού συστήματος διαχείρισης των σωλήνων άρδευσης που φτάνουν στο τέλος ζωής τους, ώστε να μην απορριφθούν στο περιβάλλον αλλά να συλλεχθούν και να ανακυκλωθούν, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οικοσυστήματος.

Στην παρουσίαση έγινε επίσης σαφές ότι ο τομέας της μικρο-άρδευσης εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλα περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης. Δεδομένης της παγκόσμιας ανάγκης εξοικονόμησης νερού και της ορθολογικής χρήσης λιπασμάτων και άλλων αγροτικών εφοδίων, η μικρο-άρδευση έχει προοπτικές για ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση στις ανεπτυγμένες χώρες ενώ ταυτόχρονα υπάρχει πληθώρα περιοχών, οι οποίες μόλις ξεκινούν την υιοθέτηση των νέων μεθόδων και τεχνολογιών άρδευσης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχειρηματικής Μονάδας της Rivulis για την Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία, κ. Βασίλης Κυκριλής, κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης των πρόσφατων εξελίξεων της εταιρίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δυναμική που έχει αποκτήσει ο Όμιλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε μια ηγέτιδα δύναμη σε ένα κλάδο με πολύ καλές προοπτικές. Με την υποστήριξη πλέον της Temasek, ανοίγονται νέοι δρόμοι για τη Rivulis προκειμένου να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια. Σε ότι αφορά στις δραστηριότητες του Ομίλου στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Κεντρική Ασία – οι οποίες διοικούνται και συντονίζονται από την ομάδα των Οινοφύτων- αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς και αποτελούν σημείο αναφοράς υγιούς ανάπτυξης σε όλο τον Όμιλο Rivulis. Για τούτο, θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους της Rivulis στην Ελλάδα οι οποίοι έχουν συμβάλει σημαντικά σε αυτή την επιτυχημένη πορεία».