Lidl Ελλάς: Αναπτύσσει στρατηγική για την προστασία του κλίματος

Η Lidl Ελλάς στοχεύει σε ένα καλύτερο αύριο με τις βιώσιμες δράσεις να αποτελούν βασική επιδίωξη της.

Με την ανάπτυξη μίας στρατηγικής για το κλίμα και τη θέσπιση μίας σειράς από επιστημονικά τεκμηριωμένους στόχους βασισμένους στη μεθοδολογία της πρωτοβουλίας «Science Based Targets», η εταιρεία πραγματοποιεί με συνέπεια το επόμενο σημαντικό βήμα για την προστασία του κλίματος. Με αυτόν τον τρόπο, η Lidl Ελλάς συμβάλλει σημαντικά στη συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5°C, όπως προβλέπεται στη Συμφωνία του Παρισιού.

Τον Αύγουστο του 2020, ο Όμιλος Schwarz εισχώρησε για λογαριασμό όλου του ομίλου στην πρωτοβουλία «Science Based Targets», η οποία υποστηρίζει τις επιχειρήσεις στον καθορισμό και στην υλοποίηση επιστημονικά τεκμηριωμένων κλιματικών στόχων, οι οποίοι πλέον έχουν επίσημα επικυρωθεί από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ως μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες τροφίμων στον χώρο του λιανεμπορίου, η Lidl Ελλάς συνεισφέρει σημαντικά στην προστασία του κλίματος υπό την ομπρέλα του Ομίλου Schwarz.

Ως μέρος του Ομίλου Schwarz λοιπόν και στο πλαίσιο της στρατηγικής της για το κλίμα, η Lidl Ελλάς έχει καθορίσει συγκεκριμένους στόχους και μέτρα που προσβλέπουν αρχικά στην αποφυγή, εν συνεχεία στη μείωση και όπου δεν καθίσταται δυνατό διαφορετικά, στην αντιστάθμιση των εκπομπών CO2 στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και στην εφοδιαστική της αλυσίδα.

  • Μέχρι το 2030, η Lidl στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνολικά κατά 80%, σε σύγκριση με το 2019, σε όλες τις χώρες.
  • Επιπλέον η Lidl Ελλάς κάνει χρήση πράσινης ενέργειας σε όλες τις εγκαταστάσεις της στο 100%.
  • Με αυτόν τον τρόπο γίνεται κλιματικά ουδέτερη εταιρεία το 2022.
  • Το μεγαλύτερο μέρος του ανθρακικού αποτυπώματος της Lidl αποδίδεται στην παραγωγή των προϊόντων της, δηλαδή στα αρχικά στάδια της αξιακής αλυσίδας. Η εταιρεία επιθυμεί λοιπόν, να δεσμεύσει τους προμηθευτές της, οι οποίοι ευθύνονται για το 75% των εκπομπών που σχετίζονται με τα προϊόντα, να θέσουν έως το 2026 δικούς τους κλιματικούς στόχους βασισμένους στη μεθοδολογία της πρωτοβουλίας «Science Based Targets».

Για να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της, η Lidl Eλλάς έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης ως μέρος της στρατηγικής της για το κλίμα που αφορά στις άμεσες εκπομπές που δημιουργούνται εντός της επιχείρησης και επηρεάζονται από αυτήν, στις έμμεσες που προκύπτουν από την κατανάλωση ενέργειας που προμηθευόμαστε από εξωτερικό πάροχο και στις εκπομπές που αφορούν στην επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και στα στάδια πριν και μετά.

«Η κλιματική αλλαγή απαιτεί δράση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Με τον καθορισμό κλιματικών στόχων με γνώμονα τη μεθοδολογία της πρωτοβουλίας «Science Based Targets», ευθυγραμμίζουμε τις δράσεις μας με την τρέχουσα έρευνα για το κλίμα. Με αυτόν τον τρόπο, αποδεικνύουμε πως η προστασία του κλίματος είναι ένα καθήκον που εμείς στη Lidl λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και αντιμετωπίζουμε με βάσιμο τρόπο. Θέλουμε να δώσουμε το παράδειγμα σε θέματα που αφορούν στην προστασία του κλίματος, ιδιαίτερα στις δικές μας εγκαταστάσεις λειτουργίας. Ήδη το πετυχαίνουμε χρησιμοποιώντας την ενέργεια με τον αποτελεσματικότερο τρόπο και δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», αναφέρει ο Μartin Brandenburger, Managing Director της Lidl Ελλάς.

Η Lidl Ελλάς έχει ξεκινήσει ήδη την εφαρμογή διαφόρων μετρήσεων για τη μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος και ως πρώτο βήμα, προσπάθησε να αναλύσει από που προκύπτουν οι περισσότερες εκπομπές.

Η εταιρεία, έχοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη στο DNA της, αναπτύσσει σταθερά πρωτοβουλίες, ενέργειες και δράσεις που διαμορφώνουν βέλτιστες πρακτικές προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο λοιπόν της στρατηγικής της για το κλίμα η Lidl Ελλάς στέκεται δίπλα στην πολιτεία και χορηγεί 500.000 ευρώ για δράσεις Αναδάσωσης, Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων των πυρόπληκτων περιοχών στη Βόρεια Εύβοια και στις Αφίδνες Αττικής.

Συγκεκριμένα αναλαμβάνει, υπό την αιγίδα και την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη μελέτη αναδάσωσης στην πυρόπληκτη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και την κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες περιοχές της Αττικής.