ΕΕ: Σύσταση για τη χρήση μεθόδων περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε αναθεωρημένη σύσταση σχετικά με τη χρήση μεθόδων περιβαλλοντικού αποτυπώματος, για να βοηθήσει τις εταιρείες να υπολογίζουν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους με βάση αξιόπιστες, επαληθεύσιμες και συγκρίσιμες πληροφορίες, καθώς και για να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές άλλοι παράγοντες, όπως οι δημόσιες διοικήσεις, οι ΜΚΟ και οι επιχειρήσεις.

Η εν λόγω σύσταση θα παράσχει κίνητρα στη βιομηχανία για την παραγωγή προϊόντων με καλύτερες περιβαλλοντικές επιδόσεις, συμβάλλοντας στις φιλοδοξίες της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την κυκλική οικονομία.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αλιείας και Ωκεανών κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους δήλωσε τα εξής: «Οι μέθοδοι περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ΕΕ είναι ο πλέον αξιόπιστος, συγκρίσιμος και επαληθεύσιμος τρόπος για να γνωρίζουμε το πραγματικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός προϊόντος ή ενός οργανισμού μέχρι σήμερα. Οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο το δικό τους περιβαλλοντικό αποτύπωμα και πολλοί επιθυμούν να κάνουν φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές στην καθημερινή τους ζωή. Οι μέθοδοι αυτές θα συμβάλουν στη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων και στην επίτευξη μιας πραγματικά καθαρής και κυκλικής οικονομίας

Οι μέθοδοι περιβαλλοντικού αποτυπώματος κάνουν μετρήσεις και παρέχουν ενημέρωση για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των αγαθών, των υπηρεσιών και των οργανισμών καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Καλύπτουν 16 περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με το νερό, τον αέρα, τους πόρους, τη χρήση γης και την τοξικότητα, και παρέχουν σύγκριση των περιβαλλοντικών επιδόσεων μεταξύ παρόμοιων προϊόντων και μεταξύ εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε παρόμοιους τομείς.