Με στόχο την προβολή των Δικαιωμάτων των Παιδιών και την προάσπιση των δικαιωμάτων ευάλωτων παιδιών που κινδυνεύουν από κακοποίηση και παραμέληση, το Σωματείο ΕΛΙΖΑ υλοποιεί το πανελλαδικής εμβέλειας έργο «Κύκλος Υπερασπιστών των Δικαιωμάτων των Παιδιών». Το έργο θα διαρκέσει 12 μήνες με πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προάσπιση των δικαιωμάτων & της ασφάλειας παιδιών, μέσω της Ευαισθητοποίησης και Κινητοποίησης των Πολιτών ενάντια στη βία στα παιδιά, στην Πρόληψη του φαινομένου και τον Πρώιμο Εντοπισμό, καθώς και την επιμόρφωση δημοσίων υπαλλήλων/ λειτουργών αναφορικά με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ACTIVE CITIZENS FUND
Το έργο “Κύκλος Υπερασπιστών των Δικαιωμάτων των Παιδιών” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund με φορέα υλοποίησης το ΕΛΙΖΑ. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr
ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989, για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα παιδιά. Στη χώρα μας, η Σύμβαση επικυρώθηκε το 1992, με σχετικό νομοθέτημα (νόμος 2101/92). Μέσω των 54 άρθρων της Σύμβασης ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και την προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού, προκειμένου να προλαμβάνεται το αποτρόπαιο φαινόμενο της στέρησης της παιδικής ηλικίας.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ
Αν και η προστασία της παιδικής ηλικίας εμπεριέχεται σε ένα διεθνές θεσμοθετημένο πλαίσιο, στην πράξη τα παιδιά παραμένουν απροστάτευτα και εκτεθειμένα σε πάσης φύσεως κινδύνους. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα:
- 000 παιδιά ζουν σε συνθήκες φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού
- 500 παιδιά κάτω των 5 ετών υποφέρουν από κάποια μορφή βίας κάθε χρόνο
- 1 στα 2 παιδιά βίωσε σωματική βία κατά το τελευταίο έτος
- 77% των παιδιών δηλώνει ότι έχει δεχθεί σωματική βία μία ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας
- Ένα μεγάλο ποσοστό περιστατικών δεν αναφέρεται ποτέ στις υπηρεσίες προστασίας
Πηγές: Becan Study, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 2013 Unicef, 2021
ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
- ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ 1.000 ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ & ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται ένα εκτενές πρόγραμμα εκπαίδευσης 1.000 επαγγελματιών υγείας και φοιτητών σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία και υπό την επιστημονική επίβλεψη του προσωπικού της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών στη Β’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 6 διαδικτυακά σεμινάρια, με τη συμβολή παιδιάτρων από Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές Κλινικές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Πάτρα και Ιωάννινα, όπου οι συμμετέχοντες επιμορφώνονται με στόχο την αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών παιδιών με υποψία σωματικής κακοποίησης.
Παράλληλα, υλοποιείται και η εκπαίδευση στο ειδικά σχεδιασμένο Πρωτόκολλο-εργαλείο για την ανίχνευση της σωματικής κακοποίησης, το οποίο περιλαμβάνει συνοπτικά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ιατρός, όταν αντιληφθεί κάποιο ύποπτο περιστατικό.
- ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA & ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΠΟΤ
Ειδικά σχεδιασμένο περιεχόμενο διοχετεύεται στα social media, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών γύρω από τα Δικαιώματα των Παιδιών, καθώς και την ενεργοποίησή τους, ώστε να γίνουν συμμέτοχοι στην πρωτοβουλία. Ήδη, περισσότεροι από 900.000 πολίτες σε όλη την Ελλάδα έχουν δει, μοιραστεί και αλληλεπιδράσει με το υλικό, αποτελώντας και οι ίδιοι κρίκοι της αλυσίδας προστασίας των παιδιών.
Ταυτόχρονα, ένα νέο τηλεοπτικό σποτ για την πρόληψη της σωματικής κακοποίησης, θα προβάλλεται από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο σε τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας.
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΥΛΙΚΟΥ ΣΕ 10.000 ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ
Περισσότεροι από 20.000 οδηγοί «Γονιός γίνεσαι μέρα με τη μέρα» και «Σύνδρομο Ταρακουνήματος του μωρού» αναμένεται να διατεθούν σε 10.000 νέους γονείς και φροντιστές σε όλη την Ελλάδα. Με τη βοήθεια των οδηγών αυτών, αναμένεται να δοθούν πρακτικές λύσεις και απαντήσεις σε καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν γονείς βρεφών και μικρών παιδιών, ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα, περιστατικά παραμέλησης και βίαιες συμπεριφορές.