Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος: Εκδήλωση με θέμα «Προς μια Ευρωπαϊκή Θητεία του Ενεργού Πολίτη στην Ελλάδα;»

Στις 9 Δεκεμβρίου 2021 στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Emmanuel Macron σχετικά με τους βασικούς άξονες της Γαλλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να προωθήσει τον θεσμό μιας «Ευρωπαϊκής Θητείας του Ενεργού Πολίτη». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που, ήδη, εφαρμόζεται στη Γαλλία αλλά και στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο και επιτρέπει στους νέους της Ευρώπης κάτω των 25 ετών, να πραγματοποιούν – εφόσον το επιθυμούν – εξάμηνη «μαθητεία, πρακτική άσκηση ή δράση εθελοντικού χαρακτήρα» σε άλλο κράτος-μέλος. Όπως και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ERASMUS, η “Θητεία του Ενεργού Πολίτη στην Ευρώπη” θα συμβάλλει στην ενίσχυση του αισθήματος του ανήκειν στην Ευρώπη μας.

Tο Γαλλικό Ινστιτούτο διοργανώνει, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, την Πέμπτη 3 Μαρτίου, εκδήλωση με τίτλο «Προς μια Ευρωπαϊκή Θητεία του Ενεργού Πολίτη στην Ελλάδα», σε συνεργασία με τους δύο γαλλικούς Συλλόγους, τον Le Collectif pour un Service Civique Européen και Unis-Cité καθώς και τον ελληνικό οργανισμό, Ecogenia.

Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε έναν εν δυνάμει εταίρο αυτού του, ευρωπαϊκής εμβέλειας, προγράμματος. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Ελλάδα, μέσω της ισχύουσας στρατιωτικής θητείας και της ποικιλίας των προγραμμάτων εθελοντισμού που προσφέρουν οι ελληνικές αρχές, προωθεί εδώ και πολύ καιρό την κοινωνική θητεία του ενεργού πολίτη. Οι Σύλλογοι CSCE, Unis-Cité και Ecogenia ελπίζουν ότι αυτή η κοινωνική ανάληψη ευθυνών μπορεί να ευδοκιμήσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει δύο μέρη:

Από τις 16:30 έως τις 18:30: Θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια σε μικρές ομάδες των 8-10 ατόμων, προκειμένου οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν για τη “Θητεία του Ενεργού Πολίτη” μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών για τις πρωτοβουλίες που πραγματοποιούνται στη Γαλλία και σε άλλες χώρες που, ήδη, εφαρμόζουν αυτό το πρόγραμμα.

Για τη συμμετοχή σας στα εργαστήρια, πατήστε εδώ: https://www.eventbrite.com/e/265949601417

  • Από τις 19:00 έως τις 20:30: Θεσμική συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχουν, μετά από πρόσκληση του Γάλλου πρέσβη στην Ελλάδα, Έλληνες Υπουργοί, Υφυπουργοί, Πρέσβεις ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί ανατροφοδότηση των συμπερασμάτων των απογευματινών εργαστηρίων και θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους των τριών Συλλόγων που συμμετέχουν στην εκδήλωση:
  • Benjamin SIBILLE, Γενικός Διευθυντής και Ιδρυτής του Συλλόγου Le collectif pour un service civiqueeuropéen.
  • Λία ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, Συνιδρύτρια της Ecogenia.
  • Έρικα ΣΠΑΓΑΚΟΥ, Συνιδρύτρια της Ecogenia.
  • Marie TRELLU-KANE, Πρόεδρος και Συνιδρύτρια του Συλλόγου Unis-Cité.

Τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης θα συντονίσει η Βασιλική ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΓΙΑΝΝΗ, δημοσιογράφος Ευρωπαϊκών και Περιβαλλοντικών Θεμάτων στην ΕΦΣΥΝ και την Athens Voice.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα φιλοξενείται στο μπιστρό Paris-Athènes του Γαλλικού Ινστιτούτου η έκθεση «ASAROTON» της εικαστικού Σοφίας ΚΥΡΙΑΚΟΥ.

Για τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση η διαδικτυακή προκράτηση θα ανοίξει στις 27 Φεβρουαρίου, στις 16:00 εδώ: https://www.eventbrite.fr/preview?eid=266770787607/