Vodafone: Υλοποιεί την πρωτοβουλία Smart Forest

H Vodafone Ελλάδας παρουσιάζει το πρώτο «έξυπνο» δάσος της Ελλάδας στην Πάρνηθα. Το Smart Forest, χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες και το δίκτυο της Vodafone, θα μπορεί να εντοπίσει γρήγορα και έγκαιρα τυχόν πυρκαγιά και να στείλει ειδοποίηση στις αρχές. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η Vodafone δείχνει στην πράξη πώς οι τεχνολογίες της μπορούν να συμβάλουν στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης, αλλά και της πράσινης μετάβασης της Ευρώπης με κοινωνικά ισότιμο τρόπο.

Αξιοποιώντας το Vodafone Green Network, τεχνητή νοημοσύνη, κάμερες τελευταίας τεχνολογίας και αισθητήρες, δημιουργήθηκε μία τεχνολογική λύση που θα προσφέρει νέες δυνατότητες, όπως αυτόματο εντοπισμό καπνού. Σε συνδυασμό με το Vodafone ΙοΤ, οι λειτουργίες της λύσης της Vodafone περιλαμβάνουν τη δυνατότητα καταγραφής των αλλαγών στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, αναγνώριση των λόγων για την οποία αυτή συμβαίνει, καταγραφή διάφορων περιβαλλοντικών δεικτών, όπως είναι το επίπεδο υγρασίας και η ατμοσφαιρική πίεση κ.α. Εντοπίζοντας μία πυρκαγιά στο αρχικό της στάδιο, η λύση ενεργοποιεί συναγερμό και αποστέλλει την ακριβή τοποθεσία, αλλά και εικόνα από το σημείο της φωτιάς στον χειριστή του κέντρου ελέγχου που είναι στην μορφή web-based εφαρμογής, προσβάσιμης από παντού.

Με τη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού, των δεδομένων και των ενδείξεων που συλλέγονται κι ενός έξυπνου αλγορίθμου, το σύστημα αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο και σημαίνει συναγερμό. Αυτό συμβαίνει, όταν για παράδειγμα η θερμότητα παρουσιάζει αύξηση και ο αλγόριθμος αντιλαμβάνεται από τα δεδομένα ότι υπάρχει πυρκαγιά. Παράλληλα, μία κάμερα μπορεί να αναγνωρίσει την ένδειξη καπνού σε κάποιο σημείο και να το επιβεβαιώσει, στέλνοντας εντολή σε άλλη κάμερα να εστιάσει στο σημείο .Έτσι, ενεργοποιεί το αντίστοιχο σήμα και στέλνει εικόνα και τοποθεσία σε ειδική πλατφόρμα. Ανάμεσα στα σημαντικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης λύσης συγκαταλέγονται: α) ο εντοπισμός ακόμα και περιορισμένων εστιών φωτιάς σε πολύ μεγάλες αποστάσεις β) ο εξαιρετικά ταχύς εντοπισμός, συνήθως πριν η φωτιά γίνει ορατή από τα οπτικά μέσα γ) η δυνατότητα εντοπισμού της εστίας όλο το 24ωρο ακόμα και σε εντελώς μηδενικά επίπεδα φωτισμού.

Πρόκειται για μία πιλοτική πρωτοβουλία που αναπτύσσεται και θα τεθεί σε εφαρμογή για διάστημα 12 μηνών στην Πάρνηθα. Φιλοδοξία της Vodafone είναι να μπορέσει να αξιοποιηθεί από όλα τα δάση και περιοχές φυσικού κάλλους σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην προστασία των ελληνικών δασών. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, κάθε χρόνο στην Ελλάδα καίγονται περί τα 500.000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης δήλωσε: «Τα ελληνικά δάση έχουν ζωτική σημασία για τη διατήρηση του φυσικού οικοσυστήματος στη χώρα και η τεχνολογία μπορεί πλέον να προσφέρει σύγχρονα εργαλεία που θα τα προστατέψει από τις πυρκαγιές. Συνδυάζοντας τις καλύτερες τεχνολογίες της Vodafone, διαμορφώνουμε ένα “έξυπνο” δάσος για να δείξουμε πώς μπορούμε να προστατεύουμε την Πάρνηθα, έναν εθνικό δρυμό που έχει καταλυτικό ρόλο για την ποιότητα ζωής των περίπου 5 εκατ. κατοίκων του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Η προστασία του πλανήτη αποτελεί βασικό πυλώνα του εταιρικού μας σκοπού και πιστεύουμε ότι μέσα από τις τεχνολογίες μας μπορούμε να συμβάλουμε σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους».

Το Vodafone Green Network είναι ισχυρό και αξιόπιστο, αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο και προστατεύει τον πλανήτη. H Vodafone εξελίσσει το δίκτυό της και διανοίγει νέες δυνατότητες για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους. Επιπλέον, η Vodafone είναι παγκόσμιος ηγέτης στο Internet of Things (IoT) και διασυνδέει περισσότερες από 142 εκατ. συσκευές και πλατφόρμες διεθνώς με τεχνολογίες που υπόσχονται ένα ασφαλέστερο και πιο καθαρό πλανήτη. Η Vodafone στοχεύει μέσα από τις τεχνολογίες της, να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων και να μηδενίσει τις εκπομπές ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) που προέρχονται από την λειτουργία της έως το 2030. Στόχος του Ομίλου Vodafone είναι ο μηδενισμός των εκπομπών ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της εταιρείας έως το 2040.