Ένας στους έξι Ευρωπαίους υπολογίζεται ότι θα νοσήσει από κάποια μορφή καρκίνου του δέρματος στο άμεσο μέλλον. Οι καρκίνοι του δέρματος με τη δραματική αύξηση που παρουσιάζουν τις τελευταίες δύο δεκαετίες αποτελούν πλέον μείζον θέμα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Και όμως, είναι δυνατόν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό με τη συντονισμένη ενημέρωση και κοινή δράση πολιτών, επαγγελματιών υγείας, φορέων και κρατών.
Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της διαδικτυακής επιστημονικής Ημερίδας για τον καρκίνο του δέρματος, την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου την Πέμπτη 12 Μαΐου 2022 με τίτλο: “Στον Ήλιο με Ασφάλεια”
Η Ημερίδα, αποτέλεσε μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας, που διεξάγεται για 5η συνεχή χρονιά από την ΕΛΛΟΚ, με στόχο την ενημέρωση & ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος, η οποία θα διαρκέσει από τον Μάιο έως το τέλος Αυγούστου.
Κοινή συνισταμένη των εισηγητών ήταν ότι οι καρκίνοι του δέρματος (ΚτΔ) αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο ένα μείζον θέμα δημόσιας υγείας, με τεράστιο κοινωνικό, ψυχολογικό και οικονομικό φορτίο. Η υπεριώδης ακτινοβολία και οι άλλοι περιβαλλοντικοί, εργασιακοί και κοινωνικοί παράγοντες, που αποτελούν τις κύριες αιτίες εμφάνισης των ΚτΔ, οφείλουν να αντιμετωπιστούν από την πολιτεία με τον άμεσο σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης & προστασίας στην καθημερινή μας ζωή. Ταυτόχρονα, επιτακτική είναι και η ανάγκη εφαρμογής προστατευτικής νομοθεσίας για εκατομμύρια εργαζόμενους, με την αναγνώριση της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία για όσους εργάζονται στο ύπαιθρο ως επαγγελματικού κινδύνου. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικός κρίθηκε και ο ρόλος της διεπιστημονικής αντιμετώπισης των ασθενών και της αύξησης των ερευνών που θα οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματικές εξατομικευμένες θεραπείες.
Την Ημερίδα συντόνισε η Διευθύντρια της ΕΛΛΟΚ κα Μαρία Νομικού, ενώ καλωσόρισμα απηύθυνε ο Γραμματέας του Δ.Σ., κος Γιώργος Καπετανάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης αντιμετώπισης της νόσου και της ενημέρωσης του πληθυσμού για τους κινδύνους και τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κος Καπετανάκης στη διοργάνωση εκστρατείας ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για τον καρκίνο του δέρματος, η οποία θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι με την ενεργή συμμετοχή των μελών της ΕΛΛΟΚ, τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε τοπικό επίπεδο και την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων πρωτότυπων μέσων όπως ένα έξυπνο διαδικτυακό quiz με τίτλο «Tι γνωρίζεις για τον καρκίνο του δέρματος».
Τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξε η Δερματολόγος/Αφροδισιολόγος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κα Έφη Σουρά, η οποία παρουσίασε τα επιδημιολογικά δεδομένα των μη μελανοκυτταρικών καρκίνων του δέρματος (ΜΜΚΔ) και τη σημασία της έρευνας για την αντιμετώπισή τους. Η κα Σουρά αφού ανέπτυξε του παράγοντες κινδύνου εμφάνισης των ΜΜΚΔ αναφέρθηκε στις σημαντικά αυξητικές τάσεις που παρουσιάζουν σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και στην επιτακτική πλέον ανάγκη για ενίσχυση της έρευνας, η οποία θα οδηγήσει στη δυνατότητα επιλογής εξατομικευμένων θεραπευτικών επιλογών για τους ασθενείς.
Τους περιβαλλοντικούς και εργασιακούς παράγοντες που μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν σε εμφάνιση καρκίνου του δέρματος & την ανάγκη εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας προστασίας των εργαζομένων προς αποτροπή εμφάνισης καρκίνων, ανέλυσε κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο κος Απόστολος Βανταράκης, Καθηγητής Υγιεινής του Παν/μίου Πατρών και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων. Ο κος Βανταράκης υπογράμμισε το σοβαρό ζήτημα έλλειψης κουλτούρας πρόληψης και προστασίας από την πλευρά των πολιτών (τόσο εργαζόμενων όσο και εργοδοτών), υπογραμμίζοντας τη σημασία των εκστρατειών ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης, αλλά και την ανάγκη να εστιάσουμε όχι μόνο στην θεραπευτική αλλά και στην προληπτική ιατρική.
Στο τεράστιο άμεσο και έμμεσο κόστος, που συνεπάγεται για την κοινωνία και τα συστήματα υγείας ο καρκίνος του δέρματος, αναφέρθηκε στην εισήγησή της η κα Μαίρη Γείτονα, Καθ. Οικονομικών της Υγείας του Παν/μίου Πελοποννήσου. Η κα Γείτονα ανέφερε, ότι η Ε.Ε οφείλει να στρέψει όλο και περισσότερους πόρους στην πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών, σε πολιτικές που εν τέλει θα αποτελέσουν δημόσια επένδυση με πολλαπλά και πολυεπίπεδα οφέλη, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τη δημόσια υγεία γενικότερα. Τέλος, η κα Γείτονα αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία της πρόληψης και της συνδυαστικής αξιοποίησης κλινικών & οικονομικών δεικτών, η οποία θα συμβάλλει καταλυτικά στην ορθή προτεραιοποίηση των διατιθέμενων πόρων στις πολιτικές υγείας.
Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στον κο Σαραφιανό Καράβατο, ασθενή με καρκίνο του δέρματος, ο οποίος μοιράστηκε την εμπειρία του από την αρχική διάγνωση έως και το τέλος της θεραπείας του. Στην ομιλία του, ο κος Καράβατος αναφέρθηκε στις πολύ μεγάλες ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες, τις οποίες καλούνται να αντιπαρέλθουν οι ασθενείς και οι οικείοι τους, χωρίς συχνά να έχουν την κατάλληλη ιατρική, ψυχολογική και οικονομική υποστήριξη. Τόνισε επίσης την τεράστια σημασία της ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης του κοινού, όχι μόνο για τον καρκίνο του δέρματος ως νόσο, αλλά και για τις πολυσχιδείς επιπτώσεις που αυτή συνεπάγεται στους ασθενείς.
Η ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών με καρκίνο του δέρματος αποτέλεσε το θέμα της εισήγησης της κας Ελισάβετ Γεωργίου, ψυχολόγου και προέδρου του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας & Ευημερίας Be Positive. Η κα Γεωργίου ανέδειξε τις φυσικές, πνευματικές, κοινωνικές και ψυχολογικές ανάγκες των ασθενών με καρκίνο, τις ψυχολογικές δυσκολίες που παρουσιάζονται στα διάφορα στάδια της νόσου καθώς και τους λόγους για τους οποίους απαιτείται ψυχολογική υποστήριξη σε διεπιστημονική βάση και σε όλα τα στάδια θεραπείας και αποκατάστασης του ασθενούς. Ακόμα, η κα Γεωργίου, ανέλυσε τον ζωτικής σημασίας ρόλο που καλούνται να έχουν για την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών τόσο οι γιατροί, οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί, όσο και οι σύλλογοι ασθενών.
Τέλος, η κα Μυρτώ-Γεωργία Τρακατέλλη, Αν. Καθ. Δερματολογίας/Αφροδισιολογίας στη Β’ Δερματολογική κλινική του Α.Π.Θ και του Νοσ/μείου Παπαγεωργίου παρουσίασε το πως το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου (Europe’s Beating Cancer Plan) δύναται να συμβάλλει στην προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων εργαζομένων, στη βελτίωση & την εγκυρότητα των διαγνώσεων και στην καλύτερη καταγραφή των ΚτΔ. Καίριας σημασίας βήματα, πρόσθεσε η κα Τρακατέλλη, αποτελούν επίσης η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στις θεραπείες, οι δράσεις ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης καθώς και η ανάληψη καλών πρακτικών από επιτυχημένα εθνικά προγράμματα ΚτΔ (όπως π.χ της Αυστραλίας).
Η Ημερίδα ήταν ανοιχτή για το κοινό και μεταδόθηκε ζωντανά από το Facebook και την ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.
Η επιστημονική ημερίδα για τον Καρκίνο του Δέρματος, πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα των επιστημονικών εταιρειών:
- Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.)
- Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (Ε.Δ.Α.Ε.)