Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Change for Climate & Biodiversity in the Urban Environment

Με ιδιαίτερη επιτυχία το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με τη συνεργασία της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας, διοργάνωσε το 8ο Sustainable Talks με τίτλο “Change for Climate & Biodiversity in the Urban Environment”, την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, στο πλαίσιο σειράς μονοθεματικών συζητήσεων με τίτλο Sustainable Talks, που έχουν στόχο την ενσωμάτωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στην Ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα μέσω εποικοδομητικού διαλόγου.

Ο Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στον θεσμό των Sustainable Talks που ενισχύουν το διάλογο για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και ευχαρίστησε τα μέλη του Επιμελητηρίου για την υποστήριξή τους.

Ο Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε: «Οι ευκαιρίες μετάβασης του αστικού περιβάλλοντος με όρους βιωσιμότητας μας οδηγούν να καταπολεμήσουμε την κρίση του κλίματος και την κρίση της βιοποικιλότητας με nature-based solutions που κάνουν τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη. Οι δυνατότητες δημιουργίας πράσινων θέσεων υψηλής κατάρτισης αλλά και πληθώρα θέσεων χαμηλής ειδίκευσης, προσφέροντας την ευκαιρία να προσεγγίσουμε αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία».

Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Group COO & International της Eurobank και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και κεντρικός ομιλητής τόνισε: «H προσαρμογή της ανάπτυξης στις απαιτήσεις βιωσιμότητας, η ανταπόκριση στην κρισιμότητα της κλιματικής αλλαγής, η προστασία και η αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, ξεκινούν με κάθε μικρή ή μεγάλη πράξη από το σπίτι μας και το χώρο στον οποίο εργαζόμαστε. Τα θέματα βιωσιμότητας, στην Ελλάδα και τον κόσμο, εξελίσσονται με τόσο εντατικούς ρυθμούς, που σήμερα αποτελεί τεράστια πρόκληση για το επιχειρηματικό κοινό, καταρχάς να μπορέσει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, πόσο δε μάλλον να προσαρμόζεται σε αυτές. Η αλλαγή κουλτούρας απαιτεί συνέπεια, διάρκεια και συστράτευση όλων γύρω από αυτόν τον κοινό σκοπό. Ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος στο ταξίδι για την υλοποίηση των ESG και τη διαμόρφωση μίας νέας κουλτούρας βιωσιμότητας στην αγορά είναι καταλυτικός. Οι Τράπεζες βλέπουν το ESG ως το σύγχρονο business as usual και αποτελούν τον κορμό του ευρωπαϊκού οράματος της Πράσινης Συμφωνίας».

Ακολούθησε συζήτηση που συντόνισε ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Συντονιστής EU Climate Pact για την Ελλάδα και Μέλος ΔΣ στην Οργάνωση ΓΗ με τη συμμετοχή των Maya Hennerkes, Director, Green Financial Systems, EBRD, Ελένη Μυριβήλη, Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης στον δήμο Αθηναίων, Όλγα Ίτσιου, Τεχνική Διευθύντρια της Dimand, Γιώργο Σαχίνη, Διευθυντή Στρατηγικής και Καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ και Κορινα Λάζαρη, Υπεύθυνη Εταιρικής Επικοινωνίας P&G Noτιανατολικής Ευρώπης. Συζητήθηκαν η ευρωπαϊκή πραγματικότητα για τις χρηματοδοτήσεις έργων βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και οι ευκαιρίες που πηγάζουν από πρωτοβουλίες όπως αυτή των «Πράσινων Πόλεων» όπου συμμετέχουν έξι ελληνικές πόλεις. Συζητήθηκαν έργα τοπικής κλίμακας που συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα από τη μείωση ανθρακικού αποτυπώματος, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη μείωση της θερμοκρασίας. Τέλος οι ομιλητές έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενημέρωσης – εκπαίδευσης – ευαισθητοποίησης των πολιτών γύρω από τις κρίσιμες προκλήσεις βιωσιμότητας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Πάκης Παπαδημητρίου, έκανε λόγο για τη σημασία μια κοινής αντίληψης για τα θέματα βιωσιμότητας ανάμεσα στις έννοιες του σκοπού (purpose) που δημιουργεί κουλτούρα και της μετρήσιμης επίδρασης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Για να δείτε τη μαγνητοσκόπηση της συζήτησης πατήστε ΕΔΩ