FINISH: Τα Ψαρά ο επόμενος σταθμός της Πρωτοβουλίας «Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας»

Μετά τον ακρητικό Άη Στράτη και τις Οινούσσες, τα Ψαρά, το ηρωικό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, είναι ο επόμενος σταθμός της Πρωτοβουλίας του FINISH σε συνεργασία με το Global Water Partnership – Mediterranean «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ».

Στο επίκεντρό της, βρίσκεται η προώθηση της εξοικονόμησης νερού́, ως μέτρο για την υδατική́ ασφάλεια και την προσαρμογή́ στην κλιματική́ αλλαγή́.  Έπειτα από την επιτυχία της δράσης τα δύο προηγούμενα έτη, η πρωτοβουλία συνεχίζεται για 3η συνεχόμενη χρονιά, θέτοντας ακόμη υψηλότερο στόχο στον νέο προορισμό: φέτος, οι κάτοικοι των Ψαρών υπόσχονται να  εξοικονομήσουν έως και 1.500.000 λίτρα νερό σε χρονικό διάστημα ενός έτους. 

Διατηρώντας και αυτή τη χρονιά τον αποτελεσματικό μηχανισμό υλοποίησης, όλα τα νοικοκυριά και τα τουριστικά καταλύματα του νησιού θα εξοπλιστούν με συσκευές εξοικονόμησης νερού για την κουζίνα και το μπάνιο, ενώ παράλληλα, μία σειρά από ενημερωτικές δράσεις θα λάβουν χώρα στο νησί με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την προστασία του νερού.  

Η επιτυχημένη πορεία της Πρωτοβουλίας, παρουσιάστηκε σε κοινό και δημοσιογράφους σε μία εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της δράσης, ενώ τίμησε με την παρουσία του και ο Δήμαρχος των Ψαρών.  

Ο κύριος Βαγγέλης Παγώνης, Country Manager της Reckitt για την Ελλάδα, δήλωσε για την πρωτοβουλία:

Είναι ευθύνη μας, όχι απλά να προσφέρουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας και απόδοσης, αλλά να ενθαρρύνουμε την αλλαγή καθημερινών συνηθειών που θα μας οδηγήσουν σε ένα πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Η πρωτοβουλία «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ» αποδεικνύει ότι το Finish, μία μάρκα με μακρά ιστορία και καινοτομία, που κάνει πιο εύκολη τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων καθημερινά, μπορεί και βοηθά την κοινωνία και το περιβάλλον έμπρακτα. Για ακόμα μια χρονιά έχουμε μία μεγάλη πρόκληση αλλά νιώθουμε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε. Μαζί αλλάζουμε συνήθειες, εξοικονομώντας πολύτιμο νερό..

Ο κύριος Βαγγέλης Κωνσταντιανός, Εκτελεστικός Γραμματέας Global Water Partnership – Mediterranean, δήλωσε:

Η ορθολογική διαχείριση της ζήτησης του νερού αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τα ελληνικά νησιά, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στη λειψυδρία. Στο τρίτο έτος της πρωτοβουλίας «Το Νερό Είναι Στα Χέρια Μας», στηρίζουμε τους κατοίκους των Ψαρών, οι οποίοι πέρυσι αντιμετώπισαν για πρώτη φορά διακοπές στο δίκτυο υδροδότησης, ώστε να εφαρμόσουν καθημερινές πρακτικές εξοικονομώντας πολύτιμους υδατικούς πόρους, απαραίτητους για τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και ολόκληρη τη ζωή του νησιού.

Ο κύριος Κωνσταντίνος Βρατσάνος, Δήμαρχος των Ψαρών, δήλωσε:  

Η Ηρωική Νήσος Ψαρών, σήμερα χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη για την αποτελεσματική εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων της, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη περιπέτεια έλλειψης νερού που βιώσαμε όλοι μας για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι. Είμαστε ευτυχείς που γινόμαστε μέρος της αλυσίδας και το νησί μας είναι ο επόμενος σταθμός της δράσης  του FINISH σε συνεργασία με το Global Water Partnership–Mediterranean «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ». Μιας εξαιρετικά επιτυχημένης πρωτοβουλίας που συνεχίζεται για 3η χρονιά και στοχεύει στην ενημέρωση και υιοθέτηση έξυπνων καθημερινών τακτικών εξοικονόμησης νερού και νέων συνηθειών για όλους μας. 

Οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές κρίσεις που βιώνουμε σήμερα φέρνουν στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε τους φυσικούς μας πόρους. Κύριο μήνυμα της πρωτοβουλίας ‘Το Νερό Είναι Στα Χέρια Μας’ είναι ότι, υιοθετώντας μια σειρά από καθημερινές απλές συνήθειες μπορούμε να πετύχουμε μεγάλες αλλαγές με στόχο την ασφάλεια και τη βιωσιμότητά μας. Η επιτυχία των πρώτων δυο ετών της πρωτοβουλίας με την εξοικονόμηση 621.000 λίτρων νερού στον Άγιο Ευστράτιο σε ένα έτος και 780.000 λίτρων στις Οινούσσες το πρώτο εξάμηνο, αποδεικνύουν ότι μικρές,  καθημερινές αλλαγές μπορούν να μετατρέψουν τον καθένα μας σε έναν κρίκο μιας ευρύτερης αλυσίδας προστασίας νερού. 

Υιοθετώντας μία σειρά από τακτικές μείωσης της καθημερινής κατανάλωσης νερού, όπως ένα ακροφύσιο στη βρύση της κουζίνας ή μία σύγχρονη κεφαλή ντους στο μπάνιο μας, πετυχαίνουμε εύκολα σημαντική εξοικονόμηση νερού για το σπίτι μας.  Αλλάζουμε συνήθειες και ξεκινάμε από το να τοποθετούμε τα πιάτα απευθείας στο πλυντήριο χωρίς να ξεβγάζουμε τα υπολείμματα φαγητού με νερό, εξοικονομώντας έως και 40L νερό σε κάθε πλύση.