Νικόλαος Πέντζος, Πρόεδρος ΣΕΒΕ

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τσουκαλά

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Νικόλαος Πέντζος μίλησε στο CSR Review για το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής,που παρουσιάστηκε πρόσφατα και αναλύει τη φιλοσοφία και τη δράση του.

Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης εκδήλωση παρουσίασης του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Με αυτή την αφορμή επικοινωνήσαμε με τον Νικόλαο Πέντζο, πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο οποίος μας έδωσε όλες τις λεπτομέρειες για την αξιέπαινη αυτή προσπάθεια και τους φορείς που συμμετέχουν.

Στις αρχές Φεβρουαρίου παρουσιάσατε το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής. Ποιοι φορείς συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από αυτή την κίνηση;

Στο Δίκτυο συμμετέχουν οι ακόλουθοι φορείς: ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς φορείς της Θεσσαλονίκης οι οποίοι συνένωσαν τις δυνάμεις τους,προκειμένου να κάνουν πράξη την ευαισθησία της επιχειρηματικής κοινότητας στα προβλήματα που δημιουργεί η βαθιά οικονομική κρίση. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής αποτελεί ακριβώς η ίδρυση του «Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής».

Ποιος είναι ο στόχος και ποιο το όραμα του Δικτύου; Με ποια μέσα υλοποιούνται αυτά;

Στόχο και όραμα του Δικτύου αποτελεί η κινητοποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας στην κατεύθυνση ανάληψης δράσεων κοινωνικής ευθύνης, με ουσιαστικό περιεχόμενο και κέντρο την υποβοήθηση των συνανθρώπων μας και ειδικά των παιδιών. Η επίτευξη του στόχου υλοποιείται με την προσφορά σε φορείς υποστήριξης ατόμων, ομάδων φιλανθρωπικών σωματείων και οργανώσεων, αρωγής σε υλικά αγαθά ή και υπηρεσίες. Στην καθημερινή του λειτουργία το Δίκτυο κάνει διάγνωση των αναγκών των ιδρυμάτων, τις οποίες κοινοποιεί στην επιχειρηματική κοινότητα, στη συνέχεια συγκεντρώνει τις προσφορές και τελικά συντονίζει και ικανοποιεί τα αιτήματα των ιδρυμάτων όπου είναι δυνατόν.

 

 

Μέχρι σήμερα, ποιες δράσεις έχει πραγματοποιήσει το Δίκτυο; Πώς έχουν επιλεχθεί τα ιδρύματα που έχουν στηριχθεί;

Το «Δίκτυο» στα δύο χρόνια που λειτουργεί έχει να παρουσιάσει αρκετά σημαντικό έργο. Σας αναφέρω ότι μόνο για τα φετινά Χριστούγεννα η κινητοποίηση των επιχειρήσεων του Δικτύου ήταν εντυπωσιακή: καταφέραμε μόνο από τρόφιμα να σιτίσουμε πάνω από 5.000 συνανθρώπους μας. Βεβαίως, δεν είναι μόνον τα τρόφιμα τα οποία προσφέρθηκαν. Είναι και πολλά άλλα είδη, αλλά και οι υπηρεσίες, τα οποία δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να σας τα απαριθμήσω ένα προς ένα. Θα σας περιγράψω όμως την ωραία πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο οποίος φέτος αντί για την καθιερωμένη Γιορτή της Αγοράς, που γίνεται παραδοσιακά πριν από τα Χριστούγεννα, διοργάνωσε μια μικρή ανοικτή γιορτή για τα 50 παιδιά του ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ SOS που βρίσκεται στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης και τους πρόσφερε δώρα και διασκέδαση στο Λούνα Παρκ, που υπήρχε στο Χριστουγεννιάτικο χωριό στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Επιτρέψτε όμως, να σας αναφέρω απλώς και μόνον επιλεκτικά ένα μέρος από το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα το Δίκτυο.

• Παραδόθηκαν και εγκαταστάθηκαν 2 ηλιακοί θερμοσίφωνες στο Ίδρυμα Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα».
• Παραδόθηκαν γυναικεία και ανδρικά ενδύματα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
• Παραδόθηκαν παιδικές φόρμες στα ιδρύματα Ελληνικό
Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι και Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα».
• Δόθηκε υποστήριξη στην παραγωγή video για το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα».
• Απεστάλησαν τρόφιμα στα ιδρύματα Ελληνικό ΠαιδικόΧωριό στο Φίλυρο, Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι,
Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα», Ιερός Ναός Παναγίας Δεξιάς, Δημοτικό Βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός,Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Σας αναφέρω ακόμη ένα παράδειγμα επιχείρησης – μέλους του Δικτύου που μέσα στο 2012 απέστειλε πάνω από 14.000 μερίδες φαγητού.

• Απεστάλησαν παιχνίδια για τις γιορτές των Χριστουγέννων στα ιδρύματα Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι, Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα».
• Παραδόθηκαν 32 τηλεοράσεις στα ιδρύματα Αχτίδα, Ορφανοτροφείο Θηλέων «Μέλισσα» και Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο.
• Υποστηρίχθηκε η πρωτοβουλία της Coca – Cola Τρία Έψιλον με τίτλο: «Το Σχολείο που θέλεις είναι στο χέρι σου»,για την πραγματοποίηση επισκευαστικών και βελτιωτικών εργασιών σε σχολικά συγκροτήματα του Νομού Θεσσαλονίκης.
• Ενίσχυση ιδρυμάτων του Δικτύου από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιρειών
Εμπορίας Καπνού ως εξής:
• ποσό 28.000 € στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, για την αγορά 9θέσιου λεωφορείου,
• ποσό 11.000 € στο Δημοτικό Βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» για την αγορά ενός μικρού Ι.Χ. αυτοκινήτου και,
• ποσό 5.000 € στο Παιδικό Χωριό SOS Θράκης για την αγορά ενός καταψύκτη τροφίμων και κάλυψη άλλων αναγκών.

Επίσης, κάτι σημαντικό που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιρειών Εμπορίας Καπνού και το Διοικητικό του Συμβούλιο, μας γνωστοποίησε την απόφασή του να διαθέσει εντός του 2013, ποσό ύψους τουλάχιστον 50.000 € για την εξυπηρέτηση των σκοπών του Δικτύου. Τέλος, και σε ό,τι αφορά την επιλογή των ιδρυμάτων προτεραιότητα στους στόχους ενίσχυσής μας έχουν πάντοτε τα ιδρύματα που ασχολούνται με τα παιδιά.

Πώς μπορεί μια επιχείρηση να στηρίξει το Δίκτυο; Πόσες το έχουν κάνει μέχρι σήμερα;

Μια οποιαδήποτε επιχείρηση μπορεί να στηρίξει το Δίκτυο, προσφέροντας προϊόντα ή υπηρεσίες τα οποία έχουν ανάγκη τα διάφορα ιδρύματα που ζητούν τη συνδρομή του Δικτύου. Οι επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα έχουν συμβάλλει στην εκπλήρωση της αποστολής του Δικτύου είναι πάρα πολλές, και στο πλαίσιο της αποστολής του και του έργου του θεωρώ ότι δεν είναι σκόπιμο να σας αναφέρω ένα συγκεκριμένο αριθμό. Αυτό που αξίζει να υπογραμμιστεί είναι ότι το συμφωνητικό συνεργασίας που υπέγραψαν οι έξι φορείς που συνιστούν το Δίκτυο δημιουργεί μια «δεξαμενή» υποψηφίων επιχειρήσεων – δυνητικών δωρητών που ξεπερνά τις 30.000. Ετσι, ο βασικός στόχος του Δικτύου από τώρα και στο εξής διαμορφώνεται στην κινητοποίηση όσον το δυνατόν περισσότερων από αυτές τις 30.000 για την επίτευξη των στόχων του.

Το Δίκτυο φαίνεται να δίνει ιδιαίτερο βάρος στην υποβοήθηση ειδικά των παιδιών. Πώς καταλήξατε σε αυτό;

Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη νέα γενιά και θεωρούμε υποχρέωσή μας να υποβοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο. Γι΄ αυτό, το κέντρο βάρους της δράσης μας έχει δοθεί στην υποβοήθηση των παιδιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η δράση του είναι μονομερής και αποκλείει τη συνδρομή του Δικτύου και σε άλλου είδους φορείς.

Ποια πιστεύετε πως θα πρέπει να είναι η στάση των επιχειρήσεων σήμερα όσον αφορά την Κοινωνική Υπευθυνότητα; Θεωρείτε πως η κρίση καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την κοινωνική ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων;

Το μέχρι σήμερα έργο που έχει να επιδείξει το Δίκτυο, το οποίο κατά κοινή ομολογία είναι αρκετά σημαντικό, προέρχεται από τις επιχειρήσεις. Επίσης, ο πολλαπλασιασμός καθημερινά, των επιχειρήσεων που υποστηρίζουν το Δίκτυο ήταν συγκινητικός μετά και την παρουσίασή του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι η απόδειξη ότι παρά το γεγονός ότι σήμερα οι επιχειρήσεις πλήττονται από την οικονομική κρίση, εντούτοις επιμένουν στο να επιστρέφουν πίσω στην κοινωνία ένα μέρος από αυτά που η ίδια τους δίνει τόσα χρόνια. Τέλος, πιστεύω ότι η κρίση έχει ευαισθητοποιήσει πολύ περισσότερο απ΄ ότι στο παρελθόν τις επιχειρήσεις μας και μέσω του Δικτύου είμαστε βέβαιοι ότι θα τις ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερο, όπως επίσης είναι σαφές ότι η κρίση καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την κοινωνική ευαισθησία των επιχειρήσεων. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί οι επιχειρήσεις κάνουν πραγματικότητα αυτή ακριβώς τη διαπίστωση, η οποία προκύπτει από τη συμμετοχή τους στις δράσεις του Δικτύου.

Γενικότερα, είστε ικανοποιημένος από τη διείσδυση της κουλτούρας της ΕΚΕ στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα; Ποια είναι η εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα όσον αφορά τα μέλη σας;

Για τα δεδομένα που επικρατούν στο εξωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεων, θεωρώ ότι θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι από τη διάθεση για προσφορά των διαφόρων εταιρειών. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ως ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη φρόντισε τα προηγούμενα χρόνια να ευαισθητοποιήσει αναλόγως τις επιχειρήσεις μέλη του. Τώρα με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής πιστεύουμε ότι αυτή η ευαισθητοποίηση θα αυξηθεί και στις δράσεις του Δικτύου θα συμμετέχουν καθημερινά ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις.

Πέρα από τη συμμετοχή στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, ποιες άλλες ενέργειες υλοποιεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στον άξονα της κοινωνικής και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας;

Όπως ήδη σας προανέφερα ο ΣΒΒΕ είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, το οποίο είναι γνωστό για το έργο και τις δράσεις του. Σ΄ αυτές συμμετέχει ανελλιπώς ο Σύνδεσμος από την ίδρυση του Δικτύου μέχρι σήμερα. Επίσης, ο ΣΒΒΕ έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με τη «ΦΑΟΣ – Φροντίδα – Αγωγή – Οργάνωση – Συμμετοχή» Θεσσαλονίκης, η οποία είναι ένωση προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την Ασφάλεια και Υγιεινή των Μαθητών στο ευρύτερο σχολικό περιβάλλον. Παράλληλα, στον ΣΒΒΕ λειτουργεί σχετική ομάδα εργασίας, ενώ ειδικά για το περιβάλλον έχουν υλοποιηθεί διαχρονικά πλήθος ενημερωτικών εκδηλώσεων και συζητήσεων ευαισθητοποίησης μεταξύ των μελών του Συνδέσμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ