Alpha Bank: Πρωτοβουλίες για την ισότιμη πρόσβαση στις τέχνες και τον πολιτισμό

    H Alpha Bank σχεδιάζει και αναπτύσσει προγράμματα που στηρίζουν την κοινωνία και τους πολίτες, επενδύοντας σε διαχρονικές και ουσιαστικές δραστηριότητες και συνεργασίες, με άξονα τη συμβολή της στην ισότιμη πρόσβαση όλων στην οικονομία και την κοινωνία.

    Στοχεύοντας στην εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία, υιοθετεί σειρά ενεργειών, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στις υπηρεσίες και τα προϊόντα της. Στην ίδια κατεύθυνση μεριμνά και για την ισότιμη πρόσβαση όλων στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή, καλλιεργώντας συνθήκες αλλά και συνείδηση κοινωνικής ενσωμάτωσης, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων.

    Alpha Bank και Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: «Σινεμά για όλους»

    Η δράση

    Η Alpha Bank συνεργάζεται από το 2019 με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, φέρνοντας το ποιοτικό κλασικό σινεμά κοντά σε κάθε θεατή. Με τη δράση «Σινεμά για όλους», το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Alpha Bank, προσφέρει ίσα δικαιώματα προσβασιμότητας στο περιεχόμενο των ταινιών, προχωρώντας στην προσαρμογή ελληνικών ταινιών, ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν τυφλοί και άτομα με προβλήματα όρασης (ακουστική περιγραφή AD: Audio Description) και κωφοί και βαρήκοοι (υπότιτλοι SDH: Subtitles for the Deaf or hard of Hearing).

    Στόχος

    Η συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στοχεύει στη διεύρυνση της πρόσβασης στον κινηματογράφο και στον πολιτισμό ευρύτερα, ατόμων που βιώνουν τον αποκλεισμό στην καθημερινότητά τους, καθώς στερούνται την ισότιμη συμμετοχή τους σε ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, λόγω έλλειψης υποδομών, που τα αναγκάζει να μένουν καθηλωμένα στο σπίτι.

    Αντίκτυπος και oφέλη

    Ο ουσιαστικός αντίκτυπος της δράσης «Σινεμά για όλους» έχει να κάνει με την κοινωνική ενσωμάτωση, τη μεταστροφή αντιλήψεων σχετικά με την προσβασιμότητα, τη συμμετοχή στο πολιτιστικό έργο. Η δύναμη και η μαγεία του σινεμά μπορεί να μας ενώσει όλους. Παράλληλα, καλλιεργείται η κινηματογραφική παιδεία σε ομάδες του πληθυσμού που μέχρι τώρα ήταν αποκλεισμένες και συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου δυναμικού και φανατικού κοινού που ακολουθεί τις δράσεις του Φεστιβάλ και γνωρίζει και αγαπά το ελληνικό σινεμά. Ταυτόχρονα, εκπαιδεύει και ενημερώνει τους  Έλληνες δημιουργούς ώστε και η σύγχρονη ελληνική παραγωγή ταινιών να ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα στην προσβασιμότητα του περιεχομένου. Παράλληλα με την ενδυνάμωση της συμμετοχής ανθρώπων με αναπηρία σε πολιτιστικές δράσεις, δημιουργείται και μεγαλύτερη συμμετοχικότητα στην καλλιτεχνική δημιουργία από ανάπηρους καλλιτέχνες, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά τόσο στην καλλιτεχνική όσο και στην κοινωνική ανάπτυξη. Με όλες τις δράσεις προσβασιμότητας, μέχρι τώρα έχει δοθεί η δυνατότητα σε πάνω από 10.000 άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής ή με κινητική αναπηρία να επισκεφτούν τις κινηματογραφικές αίθουσες, να παρακολουθήσουν ταινίες και να απολαύσουν την εμπειρία του κινηματογράφου. Για το 2022, η συνεργασία επεκτείνεται με τη χρηματοδότηση από την Alpha Bank της εκπόνησης μελέτης, προκειμένου το ιστορικό κτίριο Ολύμπιον, έδρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, να γίνει προσβάσιμο τόσο για τους εργαζομένους όσο και για το κοινό.  Ένα κτίριο διατηρητέο, τοπωνύμιο της πόλης, μια παρέμβαση-παρακαταθήκη για την πόλη.

    Στην αναγκαιότητα της πρόσβασης στον πολιτισμό για όλους αναφέρθηκε η Ρούλη Χριστοπούλου, επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Alpha Bank, τονίζοντας πως προτεραιότητα για τον όμιλο είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα κα η καλλιέργεια της συμπερίληψης. «Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πολίτες αντιμετωπίζουν κάποια σοβαρής μορφής αναπηρία. Μόνο το 11,5% των ατόμων αυτών έχει παρακολουθήσει ζωντανές θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις, ενώ ακόμα μικρότερο είναι το ποσοστό που έχει βρεθεί ποτέ στον κινηματογράφο. Η ιστορία της Alpha Bank είναι συνυφασμένη με τις τέχνες και τον πολιτισμό και θεωρούμε ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση στην πολιτιστική ζωή της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων. Επί σειρά ετών, συμμετέχουμε ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα μέσα από τις Συλλογές μας, την υλοποίηση προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αλλά και μέσω συνεργασιών. Η συνεργασία μας με κορυφαίους πολιτιστικούς φορείς της χώρας, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έχει ως κοινό όραμα την ισότιμη πρόσβαση στις τέχνες και τον πολιτισμό για όλους και όλες. Ενώ, ταυτόχρονα, μέλημά μας είναι η μεταστροφή των αντιλήψεων σχετικά με την προσβασιμότητα, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, η καλλιέργεια της συμπερίληψης και τελικά η μείωση των ανισοτήτων». 

    Alpha Bank και Εθνική Λυρική Σκηνή: «Όλοι μαζί στην  Όπερα»

    Στην ίδια κατεύθυνση με τον κινηματογράφο, η Alpha Bank ενεργοποιείται στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την καθολική πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στο λυρικό θέατρο και το μπαλέτο. Σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο 2021, το πρόγραμμα «Όλοι μαζί στην  Όπερα», που περιλαμβάνει παραστάσεις σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας και εκπαιδευτικές δράσεις.

    Καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις

    Η καθολική προσβασιμότητα στις παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής περιλαμβάνει θέσεις κωφών/βαρήκοων που χειρίζονται την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, θέσεις κωφών/βαρήκοων που χρησιμοποιούν τους ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους, θέσεις τυφλών και ανθρώπων με προβλήματα όρασης που θα χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία ακουστικής περιγραφής AD, με ή χωρίς σκύλο οδηγό τυφλών. Οι πρώτες παραστάσεις, που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο του 2021 σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας, ήταν Τα μαγικά μαξιλάρια, μια όπερα για όλη την οικογένεια, βασισμένη στο αγαπημένο και πολυβραβευμένο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό liminal. Ενώ τον Απρίλιο θα διεξαχθεί, αντίστοιχα, ο Φάουστ του Σαρλ Γκουνό, ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα του γαλλικού ρεπερτορίου.

    Εκπαιδευτικές δράσεις γύρω από τη συμπερίληψη και την προσβασιμότητα

    Το πρόγραμμα «Όλοι μαζί στην  Όπερα» περιλαμβάνει επίσης εκπαιδευτικές δράσεις, που ξεκίνησαν να υλοποιούνται αρχές του 2022, με θεματική από το χώρο της τέχνης του λυρικού θεάτρου και του μπαλέτου, με στόχο τη συμπεριληπτική μάθηση και το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια απευθύνονται σε όσους έχουν πάθος με τις τέχνες, ανεξαρτήτως επιπέδου και εμπειρίας (με ή χωρίς αναπηρία). Παράλληλα, διεξάγονται εργαστήρια και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικής και μη τυπικής εκπαίδευσης που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και διάχυση της απαραίτητης τεχνογνωσίας για έναν περισσότερο συμπεριληπτικό και προσβάσιμο τρόπο στο σχεδιασμό, την οργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων.

    Αντίκτυπος και οφέλη

    Στόχος της συνεργασίας της Alpha Bank με την Εθνική Λυρική Σκηνή είναι η μείωση των ανισοτήτων και η καλλιέργεια της συμπερίληψης. Μέσω του προγράμματος καλλιεργείται η θεατρική παιδεία σε ομάδες που μέχρι πρότινος ήταν  αποκλεισμένες από την εμπειρία του θεάτρου εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και τεχνολογιών. Τώρα, όχι μόνο θα μπορούν να απολαύσουν κάποια παράσταση, αλλά και να διδαχθούν και να συμμετέχουν μέσω των καλλιτεχνικών εργαστηρίων.