Enterprise Greece: Στην τελετή έναρξης εργασιών του βιοκλιματικού και ενεργειακά αυτόνομου 5στερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Gundari Folegandros»

Με την παρουσία του Αυστραλού πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Αθανάσιου Σπύρου, του Επάρχου της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, κ. Χαράλαμπου Δαρζέντα, της Δημάρχου Φολεγάνδρου, κας Ευθαλίας Παπαδοπούλου, και εκπροσώπων ΜΜΕ, διεξήχθη την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 η τελετή εγκαινίων έναρξης εργασιών του αυστραλιανών συμφερόντων υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Gundari Folegandros».

Η επένδυση, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ, θα αναπτυχθεί στο νότιο τμήμα του νησιού. Πρόκειται για ένα μοναδικής αισθητικής, τουριστικό έργο, που, στην πλήρη ανάπτυξή του, θα συνδυάζει την πολυτέλεια στη φιλοξενία με τον απόλυτο σεβασμό στο χαρακτήρα και το απλό και ήπιο προφίλ της νήσου Φολεγάνδρου. Το έργο χωρίζεται σε δύο φάσεις ανάπτυξης: Η πρώτη, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο από τώρα και προβλέπει τη λειτουργία 26 δωματίων, ενώ η δεύτερη, προβλέπει τη λειτουργία επιπλέον 25 δωματίων και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο ετών.

Το έργο προτάσσει τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, τον απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την προσαρμογή στο ιδιαίτερο τοπίο της περιοχής. Βιοκλιματικά κτήρια, ενεργειακή αυτάρκεια βασιζόμενη σε ανανεώσιμες πηγές, πολιτική μηδενικών αποβλήτων, μη χρήση πλαστικών και πρόγραμμα φύτευσης δέντρων και φυτών, αποτελούν κεντρικά στοιχεία του όλου σχεδιασμού, τα οποία εξήρε το σύνολο των επίσημων καλεσμένων. Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης σουίτες και βίλες με αυτόνομες θερμαινόμενες πισίνες και μοναδική θέα στο Αιγαίο, δύο µεγάλες θερμαινόμενες πισίνες και spa 400 τ.μ. µε υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις.

Το «Gundari Folegandros» αποτελεί επένδυση υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς στη συμβολή στην τοπική και εθνική οικονομία έρχεται να προστεθεί και η δέσμευση των επενδυτών για δημιουργία νέου κέντρου υγείας στο νησί σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ως προς την εμπλοκή στο έργο της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), αξίζει να σημειωθεί, ότι εκκίνησε σχεδόν τρία χρόνια πριν. Ο Οργανισμός μερίμνησε από την πρώτη στιγμή για τη γρήγορη και ομαλή έκδοση κρίσιμων αποφάσεων, εγκρίσεων και αδειών (αρχαιολογική υπηρεσία, συγκρότηση Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, έγκριση περιβαλλοντικών όρων). Επίσης, μερίμνησε για την επιτάχυνση διαδικαστικών θεμάτων που ανέκυπταν και εξακολουθεί να μεριμνά για την υλοποίηση της επένδυσης μέχρι και σήμερα, επιταχύνοντας εγκρίσεις που απαιτούν οι τοπικές αρχές του νησιού.

Κατά την έναρξη της τελετής ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Gundari, κ. Ricardo Lariera, αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο του Enterprise Greece επισημαίνοντας τα εξής: «Η συμβολή του Enterprise Greece στην πραγματοποίηση του επενδυτικού μας εγχειρήματος ήταν και εξακολουθεί να είναι καθοριστική. Η ομάδα του Enterprise Greece αγκάλιασε το έργο από την πρώτη κιόλας στιγμή και διασφάλισε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την ομαλή έκδοση των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων. Ένα είναι βέβαιο: Δίχως τον Enterprise Greece δεν θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ να γιορτάζουμε την τελετή έναρξης των εργασιών του έργου

Με αφορμή την τελετή έναρξης των εργασιών του «Gundari Folegandros», ο Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece, κ. Γιώργος Φιλιόπουλος, δήλωσε τα εξής:

«Συμπληρώνονται σχεδόν τρία χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε ο Οργανισμός μας να υποστηρίζει την υλοποίηση του φιλόδοξου τουριστικού έργου ‘Gundari Folegandros’. Από την πρώτη στιγμή πιστέψαμε σε αυτό. Όχι μόνο γιατί οφείλουμε εκ του ρόλου μας να στηρίζουμε κάθε σοβαρή επενδυτική προσπάθεια, αλλά και γιατί ο κλάδος του τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα. Το ‘Gundari Folegandros’ αποτελεί ένα μοναδικό concept. Συνδυάζει τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με την πολυτελή εμπειρία φιλοξενίας. Σέβεται απόλυτα το περιβάλλον, την αυθεντικότητα και την απλότητα της Φολεγάνδρου. Προτάσσει την ενεργειακή αυτονομία, την παραγωγή μηδενικών αποβλήτων και την αρχιτεκτονική προσαρμογή στο μοναδικό τοπίο του νησιού ως κυρίαρχους στόχους, ενώ η συμβολή του στην τοπική οικονομία αναμένεται εξίσου σημαντική. Η επιλογή της Φολεγάνδρου και κατ’ επέκταση της Ελλάδας ως προορισμού ανάπτυξης του έργου αποδεικνύει για ακόμα μία φορά την ισχυρή δυναμική και τα μοναδικά πλεονεκτήματα της χώρας. Επιβεβαιώνει παράλληλα την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και την ισχύ του ελληνικού τουριστικού κλάδου, που, παρά το διετές ισχυρό χτύπημα που δέχτηκε εξαιτίας της πανδημίας, ανακάμπτει με τον πλέον δυναμικό τρόπο