Enel Green Power: Η “επανάσταση” της πράσινης ενέργειας ξεκινά από τον αέρα

Η 15η Ιουνίου, καθορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινωνίας, αναφορικά με τα οφέλη που προκύπτουν για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα του πλανήτη από τη χρήση της Αιολικής Ενέργειας αλλά και την ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας του αέρα. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενεργείας (GWEC).

Η Enel Green Power, η κορυφαία εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργεια (ΑΠΕ) στον κόσμο, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και 14 χρόνια, ηγείται της παραγωγής αιολικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ στη χώρα η οποία φτάνει συνολικά τα 368.20 MW. Κορωνίδα της παραγωγής αποτελεί το πρότυπο σύμπλεγμα αιολικών πάρκων στον Καφηρέα στη Νότια Εύβοια, το μεγαλύτερο στη χώρα με συνολική ισχύ 154,1 MW. Περιλαμβάνει 7 αιολικά πάρκα με 67 ανεμογεννήτριες και θα είναι σε θέση να παράγει περίπου 480 GWh ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα κατά 315.000 τόνους το χρόνο

Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Ένωση Αιολικής Ενέργειας (WWEA), η ισχύς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική εγκατεστημένη σε όλο τον κόσμο ξεπερνάει τα 840 GW, ενώ τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία ενός αιολικού πάρκου ισχύος 10 MW μπορεί να τροφοδοτήσει με ηλεκτρικό ρεύμα, πάνω από 7.000 νοικοκυριά και να εξοικονομήσει την κατανάλωση περίπου 7.000 τόνων πετρελαίου.

Ο δρόμος προς την αιολική ενέργεια

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός προς την ενεργειακή μετάβαση: για παράδειγμα τα σχεδόν 60 GW που εγκαταστάθηκαν το τελευταίο έτος, μπορούν να καλύψουν περισσότερο από το 6% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Τις ημέρες μας, για πάνω από το 60% του πληθυσμού, ο άνεμος είναι η πιο προσιτή επιλογή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, ο δρόμος για την πλήρη ενεργειακή αυτονομία από πράσινη ενέργεια είναι μεγάλος και η Enel Green Power εργάζεται συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης, στο πλαίσιο της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και με στόχο την επίτευξη της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το πακέτο REPowerEU, του οποίου κύριοι πυλώνες είναι η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, η εξοικονόμηση ενέργειας και η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Οι ΑΠΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την επίτευξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας, καθώς το πλάνο προτείνει τη μαζική κλιμάκωση και επιτάχυνση τους στην παραγωγή ενέργειας, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τα κτίρια. Το REPowerEU θέτει τον  νέο Ευρωπαϊκό δεσμευτικό στόχο ΑΠΕ για το 2030 στο 45%, ενώ παράλληλα αυξάνονται σημαντικά οι στόχοι ΑΠΕ στους τομείς των μεταφορών και της βιομηχανίας. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του REPowerEU, η προβλεπόμενη εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας μέχρι το 2030 θα πρέπει να φτάσει τα 510 GW (σε σχέση με 189 GW το 2021). ‘Έτσι με έμμεσο τρόπο η αιολική ενέργεια θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τους πλέον ενεργοβόρους τομείς.

Αέρας: Ένας προσιτός πόρος

Η Ελλάδα είναι ο ιδανικός τόπος για χρήση αιολικής (και ηλιακής) καθώς ο άνεμος και ο ήλιος είναι σε αφθονία τις περισσότερες ημέρες του χρόνου. Έτσι, η αιολική ενέργεια είναι μία από τις βασικές τεχνολογίες για την οικονομική ανάκαμψη και περιβαλλοντική ευημερία καθώς ήδη συμβάλει στη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, στην παροχή ενέργειας με πιο προσιτό κόστος και στη σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προς την ατμόσφαιρα.

Επίσης, χάρη στη μείωση του κόστους της τεχνολογίας (από το 2010, η τιμή των ανεμογεννητριών μειώθηκε κατά 40%) και παράλληλα στην αυξημένη ζήτηση λόγω απανθρακοποίησης, τα επόμενα 10 χρόνια, το 70% της νέας εγκατεστημένης ισχύος θα προέρχεται αποκλειστικά από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ έως το 2050 το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από τον άνεμο και τον ήλιο.

Επένδυση στον αέρα

Για να υποστηριχθεί μια πράσινη μετάβαση αποφεύγοντας την κλιματική αλλαγή, η Enel Green Power, στην Ελλάδα, επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας άνω των 2.5GW τα επόμενα χρόνια, εξοικονομώντας χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ παράλληλα αξιοποιεί νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για βιώσιμη ενέργεια σε όλο τον κόσμο και επιβεβαιώνοντας τον ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.

Το επενδυτικό σχέδιο για το μέλλον της αιολικής ενέργειας περιλαμβάνει καινοτόμα έργα για την επαναχρησιμοποίηση ή/και την ανακύκλωση των ανεμογεννητριών όταν φτάσουν στο τέλος της ζωής τους, αποφεύγοντας τη χρήση χωματερών. Χάρη σε αυτά και άλλα έργα καινοτομίας που στοχεύουν στη χρήση βιώσιμων υλικών στις εγκαταστάσεις της, η Enel Green Power είναι έτοιμη να ηγηθεί προς την πλήρη χρήση των πράσινων ενεργειών με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ο άνεμος και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανοίγουν το δρόμο για ένα πλήρως βιώσιμο μέλλον, για ανάπτυξη που σέβεται περισσότερο το περιβάλλον και σε ανθρώπινη κλίμακα. Η Enel Green Power οδηγεί στη βιώσιμη πρόοδο τον κλάδο ενσωματώνοντας τις πιο καινοτόμες λύσεις που διατίθενται, με στόχο τη βελτιστοποίηση του κόστους ενέργειας και εστιάζοντας στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα για να έχουμε έναν πιο φιλικό, βιώσιμο μέλλον.