ΕΕ & Αίγυπτος: Ενισχύουν τη συνεργασία για το κλίμα, την ενέργεια και την πράσινη μετάβαση

The EU Commissioner for Energy Kadri Simson (L) looks on while European Commission President Ursula von der Leyen (2nd-L) and Egypt's Minister of Petroleum Tarek el-Molla (2nd-R) applaud as the Israeli Minister of Energy Karine Elharrar looks on during the signing ceremony of a trilateral natural gas deal during the ministerial meeting of the East Mediterranean Gas Forum (EMGF) in Cairo on June 15, 2022. - Israel and Egypt plan to boost gas exports to Europe under an agreement signed on June 15 during a Cairo visit by the European Commission president as the bloc seeks to wean itself off Russian gas. Ursula von der Leyen also pledged relief worth 100 million euros ($104 million) for food security in Egypt, which has been reeling from grain shortages as a result of the Ukraine war. (Photo by Khaled DESOUKI / AFP)

Χθες στο Κάιρο, με την ευκαιρία της επίσκεψης της Προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της συνάντησής της με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, η ΕΕ και η Αίγυπτος εξέδωσαν κοινή δήλωση σχετικά με το κλίμα, την ενέργεια και την πράσινη μετάβαση.

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Αρχίζουμε να αξιοποιούμε πλήρως τις δυνατότητες των σχέσεων ΕΕ-Αιγύπτου, θέτοντας τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο επίκεντρο της εταιρικής μας σχέσης. Προσβλέπω σε συνεργασία με την Αίγυπτο στο πλαίσιο της Προεδρίας της COP 27 για την αξιοποίηση της θετικής δυναμικής του περασμένου έτους στη Γλασκώβη. Η Αίγυπτος είναι επίσης σημαντικός εταίρος στις προσπάθειές μας να απεξαρτηθούμε από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να μεταβούμε προς πιο αξιόπιστους προμηθευτές.»

Η ΕΕ και η Αίγυπτος θα καταβάλλουν από κοινού προσπάθειες για να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Παρισιού καθώς και να διασφαλίσουν φιλόδοξα αποτελέσματα στην COP 27, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Sharm El-Sheikh τον Νοέμβριο. Η κοινή δήλωση δεσμεύει αμφότερα τα μέρη σε συνεργασία για παγκόσμια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, με στόχο τη βελτίωση της ικανότητας προσαρμογής, τον μετριασμό των απωλειών και των ζημιών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή καθώς και την αύξηση της χρηματοδότησης για το κλίμα, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η συνεργασία θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο και την ενεργειακή απόδοση. Η ΕΕ και η Αίγυπτος θα αναπτύξουν μεσογειακή εταιρική σχέση για το υδρογόνο με σκοπό την προώθηση των επενδύσεων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την ενίσχυση και την επέκταση των ενεργειακών δικτύων, συμπεριλαμβανομένων των διαμεσογειακών διασυνδέσεων, την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υδρογόνου χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, καθώς και την κατασκευή υποδομών αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής.

Εξασφάλιση εναλλακτικού εφοδιασμού με φυσικό αέριο για την Ευρώπη

Υπό το πρίσμα της νέας πραγματικότητας όσον αφορά τη γεωπολιτική και την αγορά ενέργειας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σύμφωνα με το σχέδιο REPowerEU, η ΕΕ και η Αίγυπτος θα επιταχύνουν και θα εντείνουν την εταιρική τους σχέση στον τομέα της ενέργειας. Η εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο αποτελεί κοινό μέλημα. Χθες στο Κάιρο, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, μαζί με τους υπουργούς Ελ Μόλλα και Ελxαρράρ, υπέγραψαν τριμερές μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της ΕΕ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Τα τρία μέρη θα συνεργαστούν για τη σταθερή παροχή φυσικού αερίου, κατά τρόπο που να συνάδει με τους μακροπρόθεσμους στόχους απανθρακοποίησης αλλά και να βασίζεται σε τιμολόγηση προσανατολισμένη στην αγορά. Το φυσικό αέριο από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες πηγές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της υποδομής εξαγωγής ΥΦΑ της Αιγύπτου.

Τα μέρη θα προωθήσουν τη μείωση της διαρροής μεθανίου και, ειδικότερα, θα εξετάσουν νέες τεχνολογίες για τη μείωση του εξαερισμού και της καύσης σε πυρσό, καθώς και θα διερευνήσουν τις δυνατότητες χρήσης του δεσμευμένου μεθανίου σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Θα επιδιώξουν επίσης να διασφαλίσουν ότι οι μελλοντικές επενδύσεις δεν θα προκαλέσουν ρύπανση του θαλάσσιου ή του χερσαίου περιβάλλοντος.