Πανεπιστήμιο Johns Hopkins: Στην Αθήνα η επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ- Γιορτάζει τη συνεργασία του με το ΙΣΝ

Στο πλαίσιο της μακροχρόνιας και πολυδιάστατης συνεργασίας μεταξύ του διεθνούς αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος, με έδρα τη Βαλτιμόρη στις ΗΠΑ, και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins θα πραγματοποιήσει την προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου (Δ.Σ.), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)στην Αθήνα.
Επιπλέον, σε συνέχεια των συναντήσεων τους,κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα, τα μέλη του Δ.Σ. του Πανεπιστημίου JohnsHopkinsθα ξεναγηθούν στην αρχαία Αγορά, υπό την καθοδήγηση του Δρ. JohnCamp. Ο Δρ JohnCampκατέχει τον τίτλο του Καθηγητή ΙΣΝ, στο τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου RandolphMacon, και έχει καθοδηγήσει τις ανασκαφές στην περιοχή της αρχαίας Αγοράς τη Αθήνας.
Η αρχαία Aγορά ως αρχέτυπο δημόσιου χώρου ενέπνευσε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συνεργασία μεταξύ του ΙΣΝ και του Πανεπιστημίου JohnsHopkins: τη δημιουργία, το 2018, του StavrosNiarchosFoundation(SNF) AgoraInstitute, μίας διεπιστημονικής θερμοκοιτίδας στο Πανεπιστήμιο JohnsHopkinsγια την ενίσχυση του διαλόγου και της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. «Όπως η Αγορά στην αρχαία Αθήνα, έτσι και το SNFAgoraInstituteστο JohnsHopkinsπροσφέρει ένα ζωντανό σημείο συνάντησης, όπου διατυπώνονται ιδέες με μεταμορφωτική δύναμη για τον κόσμο μας -έναν κόσμο που βρίσκεται σε κρίση», δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του ΙΣΝ που είναι, επίσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Hopkins.
«Επιπλέον, η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο JohnsHopkins, όπως και η αρχαία Αγορά, έχει αναπτυχθεί οργανικά μέσω της γόνιμης συνεργασίας και της ανταλλαγής ιδεών, για να επιφέρει αποτελέσματα πολύ μεγαλύτερα από το άθροισμα μεμονωμένων ενεργειών. Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα μέλη του Δ.Σ. του Πανεπιστημίου συνεδριάζουν στην Αθήνα, το λίκνο της δημοκρατίας και ένα από τα αγαπημένα μας μέρη στον κόσμο, και πιο συγκεκριμένα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το οποίο είναι σχεδιασμένονα πρεσβεύει τις αξίες της αρχαίας Αγοράς και του δημόσιου βίου στο σύνολό του. Όλοι εμείς εδώ στο ΙΣΝ είμαστε υπερήφανοι που μοιραζόμαστε αυτό το δημιουργικό ταξίδι με το Πανεπιστήμιο JohnsHopkins».
«ToIΣΝ είναι ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς φιλανθρωπικούς οργανισμούς», ανέφερε ο Πρόεδρος του JohnsHopkins, RonDaniels. «Η μακροχρόνια συνεργασία του JohnsHopkinsμε το ΙΣΝ έχει δώσει τη δυνατότητα στους δύο οργανισμούς μας να θέσουν σε εφαρμογή ιδέες από διαφορετικά επιστημονικά πεδία για να ανταποκριθούν σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες ανάγκες της κοινωνίας μας, όπως τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, το μέλλον της βιοηθικής, καθώς και το μέλλον της δημοκρατίας μας».
Το ΙΣΝ και το Πανεπιστήμιο JohnsHopkinsέχουν συνεργαστεί στο πλαίσιο προσπαθειών ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Πανεπιστημίου, στον τομέα διεθνών σπουδών, για να ενισχύσουν ακαδημαϊκά χαρισματικούς μαθητές στην Ελλάδα, ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, εφαρμόζοντας μία μέθοδο που τελειοποιήθηκε στις ΗΠΑ, καθώς επίσης και για την ανακαίνιση του ερειπωμένου θεάτρου Parkwayτης Βαλτιμόρης και τη μετατροπή του σε ένα ανοιχτό δημοτικό κέντρο που έχει να προσφέρει κάτι για όλους.
Οι δύο οργανισμοί έχουν επίσης συνεργαστεί εκτενώς σε θέματα υγείας, με το ΙΣΝ να υποστηρίζει την έρευνα και πρακτική σε διάφορους τομείς του JohnsHopkinsMedicine, από την παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας COVID-19, την ενίσχυση της υγείας των ματιών μέχρι την υποστήριξη προγράμματος παιδιατρικής παρηγορητικής φροντίδας και τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο JohnsHopkinsγια την παροχή τεχνογνωσίας στο πλαίσιο της δωρεάς του ΙΣΝ για την αντικατάσταση ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων σε όλη τη χώρα.
Την ίδια χρονική περίοδο με τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πανεπιστημίου JohnsHopkins, το SNFAgoraInstituteθα διοργανώσει ένα Συνέδριο για την Υγεία της Δημοκρατίας στο ΚΠΙΣΝ στις 22 Ιουνίου, συνδυάζοντας δύο βασικές πτυχές της συνεργασίας του ΙΣΝ και του Πανεπιστημίου JohnsHopkins—την υγεία και την αγωγή του πολίτη—αναπτύσσοντας την ιδέα της άμεσης σχέσης της υγείας των πολιτών με τη σωστή λειτουργία των κυβερνήσεών τους και το αντίστροφο.
Οι συζητήσεις για την υγεία θα συνεχιστούν και στοSNFNostosHealth, στις 23 και 24 Ιουνίου, στο ΚΠΙΣΝ, με την ετήσια, ανοιχτή καλοκαιρινή εκδήλωση του Ιδρύματος για όλους. Στον τομέα της υγείας και όχι μόνο, η συνεργασία ανάμεσα στο ΙΣΝ και στο Πανεπιστήμιο JohnsHopkins, εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, επικεντρώνεται και στη διερεύνηση θεμελιωδών ζητημάτων βιοηθικής -συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας ηθικής τροφίμων-αλλά και την ενίσχυση του τομέα στην Ελλάδα.
Το τρίτο ετήσιο SNFBioethicsAcademy, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο ΚΠΙΣΝ από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου, έχει σκοπό να συμβάλει στην ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ εμπειρογνωμόνων του Πανεπιστημίου JohnsHopkinsκαι επαγγελματιών στην Ελλάδα.