Ελληνική Ένωση Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό: Εκδήλωση καταπολέμησης του εργασιακού εκφοβισμού

Εκδήλωση αφιερωμένη στις γυναίκες αλλά και στη θέση τους στην αγορά εργασίας πραγματοποίησε η Ελληνική Ένωση Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό στις 16 Μαΐου στο ίδρυμα Θεοχαράκη. Η εκδήλωση, με τίτλο «ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: Λύσεις και μεθοδολογία αντιμετώπισής του» είχε ως κύριο στόχο της την ενημέρωση για την ενδυνάμωση της γυναίκας και τη βελτίωση της θέσης της στον επαγγελματικό τομέα.

Οι ομιλητές κατάφεραν να δώσουν μία σαφή εικόνα για τις συνθήκες που επικρατούν στη σύγχρονη αγορά εργασίας αλλά και για τις δύσκολες περιστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η εργαζόμενη γυναίκα της εποχής μας. Παρουσιάστηκαν, επίσης, προτάσεις τρόπων αντιμετώπισης του νοσηρού φαινομένου που διασπείρει την βία και την καταπίεση μέσα στον χώρο εργασίας.

Οι τέσσερις ενότητες της εκδήλωσης ήταν οι εξής: «Παρουσίαση του βιβλίου Εργασιακός Εκφοβισμός – Νίκησε τον!!»,  «Η Βία και Παρενόχληση στην Ελλάδα του σήμερα και πως επηρεάζει τη Γυναίκα», «Το νομικό πλαίσιο και πώς προφυλάσσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις», «Πως ένας/μια εργαζόμενος/η μπορεί να αποφύγει και να διαχειριστεί τις συνέπειες της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας».

Στην εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό, συμμετείχαν ομιλητές οι οποίοι μοιράστηκαν μέσα από την εκδήλωση τις προσωπικές τους ιστορίες δίνοντας έμπνευση και χρήσιμες συμβουλές. Μεταξύ των ομιλητών ήταν η Φρόσω Ζαρουλέα, μέλος του ΔΣ της HAWCT, η οποία τόνισε την σημασία της ενδυνάμωσης των γυναικών που βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου, αναφέρθηκε δε στην περίπτωση του κλάδου της κρουαζιέρας, ενός  χώρου ιδιαίτερα δύσκολου για τις γυναίκες και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η εταιρία για την εξάλειψή του φαινομένου του επαγγελματικού εκφοβισμού, όπως τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης σε 24ωρη βάση με τη συνεργασία της Hellas EAP, προγράμματα coaching και ενδυνάμωσης.  Επίσης, ο κ. Ιωάννης Μαρκέτος, Founder της MRK Consulting, έκανε παρουσίαση του βιβλίου «Εργασιακός Εκφοβισμός- Νίκησε τον!!», την εισαγωγή του οποίου έκανε η Άντζελα Καμπουράκη  μέλος του ΔΣ της HAWCT, ενός βιβλίου «σταθμού» για την εξάλειψη του φαινομένου του εργασιακού bullying.  Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Χριστίνα Αλεξανδροπούλου, μέλος HAWCT,  η οποία  σχολίασε το αποτέλεσμα της έρευνας που δείχνει ότι στον Τουρισμό  το ποσοστό του επαγγελματικού εκφοβισμού είναι ιδιαίτερα υψηλό και ανέφερε τα προσωπικά της βιώματα. Στο τέλος επισήμανε  ότι ο εκφοβισμός είναι μία πραγματικότητα, όμως πρέπει να κοιτάμε το φως στην άκρη του τούνελ.

Τη συζήτηση συντόνισε η Χρύσα Βουλγαρίδου μέλος ΔΣ HAWCT.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη, της MRK, της ONI Communications και της Women’s Leaders – Boussias Communications.