Coca-Cola & GWP-Med: Το “Zero Drop” στη Φολέγανδρο

  Φέτος το καλοκαίρι, σε συνεργασία με τον Δήμο Φολεγάνδρου, υλοποιείται το πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων, ‘Zero Drop’, που υλοποιεί ο διεθνής οργανισμός Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) σε συνεργασία με την Coca-Cola στην Ελλάδα και με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος της CocaCola (The CocaCola Foundation), με στόχο την προώθηση της ορθής χρήσης και εξοικονόμησης του νερού.

  Το “Zero Drop” παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια επιτόπιας επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρου Βαρελίδη, παρουσία της Δημάρχου του νησιού, κ. Ευθαλίας Παπαδοπούλου, του Βουλευτή Κυκλάδων κ. Φίλιππου Φόρτωμα, της κ. Μαρίας Τζελέπη, Διευθύντριας Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, CocaCola Hellas, και του Καθηγητή κ. Μιχάλη Σκούλλου, Προέδρου, Global Water PartnershipMediterranean.

  Απώτερος στόχος του προγράμματος “Zero Drop” είναι η Φολέγανδρος να καταστεί το πρώτο νησί στην Ελλάδα με μηδενικές απώλειες νερού, καθώς χάρη στην πρωτοβουλία αυτή, επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση περισσότερων από 10 εκατ. λίτρων νερού ετησίως και ενισχύεται σημαντικά η υδατική επάρκεια του νησιού, μέσω τεχνικών παρεμβάσεων και αξιοποίησης καινοτόμων τεχνολογιών, καθώς και μέσω εκπαιδευτικών και ενημερωτικών δράσεων για τους 800 κατοίκους, τους χιλιάδες επισκέπτες και τις επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας.

  Η πρώτη φάση του προγράμματος περιέλαβε έργα γεώτρησης θαλασσινού νερού για τη βελτίωση της λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης και η δεύτερη φάση αφορά σε έργα διασύνδεσης και διασωλήνωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενισχύοντας την υδατική επάρκεια της Φολεγάνδρου κατά 63% και συμβάλλοντας καθοριστικά στην κάλυψη του κενού μεταξύ ζήτησης και παροχής νερού στο νησί, ειδικά τους θερινούς μήνες, που οδήγησε σε διακοπές στην υδροδότηση μέχρι και το καλοκαίρι του 2021.

  Παράλληλα, υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις για 55 μαθητές και πάνω από 100 δασκάλους στις Κυκλάδες, ενώ αναπτύχθηκαν εξειδικευμένα εργαλεία για επαγγελματίες του τουριστικού τομέα ως προς την ορθή χρήση του νερού, με τους συνολικούς ωφελούμενους να φτάνουν τα 1.200 άτομα. Τέλος, πραγματοποιήθηκε δωρεά στον Δήμο Φολεγάνδρου 6 υδροπάνελ, ενός καινοτόμου προϊόντος που αξιοποιεί αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να παράξει πόσιμο νερό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού. Τα υδροπάνελ, που εισάγονται στην Ελλάδα από τον πάροχο τεχνολογίας του προγράμματος, Idator, χρησιμοποιούν συμπυκνωτές υδρατμών για να μετατρέψουν την ατμοσφαιρική υγρασία σε πόσιμο νερό, με αποκλειστική χρήση ανανεώσιμης ηλιακής ενέργειας.

  Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, δήλωσε: «Η βιώσιμη ανάπτυξη κάθε περιοχής συνδέεται άμεσα με την επάρκειά της σε υδατικούς πόρους. Το νερό είναι ένα από πιο σημαντικά και πολύτιμα αγαθά για τους πολίτες, τους επιχειρηματίες και τους επισκέπτες κάθε τόπου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υλοποιούνται προγράμματα όπως το ‘Zero Drop’ με τη συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, που λύνουν οριστικά το ζήτημα της λειψυδρίας στα νησιά και δημιουργούν αξία για την ίδια την κοινωνία και τους ανθρώπους της».

  Η Δήμαρχος Φολεγάνδρου, Ευθαλία Παπαδοπούλου, ανέφερε σχετικά με το πρόγραμμα: «Το “Zero Drop” ήρθε να καλύψει μια επείγουσα ανάγκη για τη Φολέγανδρο, καθώς, χωρίς νερό, δεν μπορούμε να έχουμε τουρισμό στο νησί μας. Το πρόγραμμα μας βοηθά να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τις διακοπές στην υδροδότηση, αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε τους επισκέπτες μας για την ανάγκη να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε το νερό. Πιστεύουμε ότι η Φολέγανδρος μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό πρότυπο και για πολλά ακόμα ελληνικά νησιά που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες δυσκολίες».

  Η Μαρία Τζελέπη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της The Coca-Cola Company για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το πρόγραμμα ‘Zero Drop’, καθώς θέτει στο επίκεντρο το νερό, ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά, και συνδυάζει καινοτομία, αποτελεσματικότητα και σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και τον ελληνικό τουρισμό. Το νερό για εμάς αποτελεί βασικό πυλώνα στη στρατηγική μας για βιώσιμη ανάπτυξη. Στην Coca-Cola, πιστεύουμε ότι κάθε σταγόνα νερού είναι πολύτιμη, γι’ αυτό και εδώ και 16 χρόνια, σε συνεργασία με την GWP-Med, έχουμε βοηθήσει περισσότερους από 280.000 κατοίκους περιοχών με έντονο το φαινόμενο λειψυδρίας, με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται ετησίως πάνω από 2 δισεκατομμύρια λίτρα νερού».

  Ο Καθηγητής κ. Μιχάλης Σκούλλος, Πρόεδρος, Global Water Partnership – Mediterranean ανέφερε σχετικά: «Το νερό, πέρα από αναγκαίο για τις βασικότερες ανάγκες του ανθρώπου και της φύσης, αποτελεί και τη συχνά αόρατη βάση της οικονομίας. Στη Φολέγανδρο, όπως και σε πολλά ελληνικά νησιά, η λειψυδρία αποτελεί τροχοπέδη για την τουριστική ανάπτυξη, ενώ η υψηλή ζήτηση νερού από τον τουρισμό τους θερινούς μήνες έρχεται σε ανταγωνισμό με τις ανάγκες άλλων τομέων στα ευαίσθητα νησιωτικά οικοσυστήματα. Μέσω του “Zero Drop”, παρέχουμε στη Φολέγανδρο αρκετό νερό ώστε να καλύψει το έντονο έλλειμα μεταξύ παροχής και ζήτησης, ενώ ταυτόχρονα προωθούμε ένα αειφόρο τουριστικό μοντέλο για νησιωτικούς και παράκτιους μεσογειακούς προορισμούς που έχει ως αναπόσπαστο στοιχείο του την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων».

  Στο πλαίσιο των δράσεών της για την προτασία του περιβάλλοντος και θέτοντας το νερό σε προτεραιότητα, η  Coca-Cola στην Ελλάδα εδώ και 16 χρόνια υλοποιεί προγράμματα για την υπεύθυνη χρήση και ενίσχυση της επάρκειας του νερού, έχοντας υποστηρίξει μαζί με τον διεθνή οργανισμό GWP-Med και το Ίδρυμα της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) περισσότερα από 100 έργα προστασίας και επάρκειας νερού σε 35 ελληνικά νησιά και πόλεις, τα οποία έχουν ωφελήσει περισσότερους από 280.000 πολίτες μέσω της διασφάλισης 2 δισεκατομμυρίων λίτρων νερού ετησίως. Επιπλέον, ήδη από το 2015, η εταιρεία σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο  επιστρέφει κάθε σταγόνα νερού που χρησιμοποιεί για την παραγωγή των προϊόντων της, με το ποσοστό αυτό να ξεπερνάει το 155%.