Τα κριτήρια ESG τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί και καθιερωθεί μέσα από τις νέες Ευρωπαϊκές νομοθεσίες που πλέον θέτουν τον πήχη πολύ ψηλά. Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει αρκετά και στην Ελλάδα, με τις εταιρείες να ενσωματώνουν με επιτυχία τα κριτήρια ESG και να εφαρμόζουν δράσεις που προάγουν τη Bιώσιμη Ανάπτυξη. Γεγονός που αποδεικνύεται και από την πρόσφατη βράβευση 17 Ελληνικών εταιριών από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (CRI), διότι παρουσίασαν εξαιρετική επίδοση το 2022, εφαρμόζοντας αποτελεσματικά πρακτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης & κριτηρίων ESG, σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη CR Index και το CRI Pass.
Όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην ομιλία του ο κύριος Νίκος Αυλώνας, Αντιπρόεδρος του CRI και Πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE), «η εφαρμογή των κριτηρίων ESG υποστηρίζεται από μια σειρά Ευρωπαϊκών νομοθετικών κανονισμών, όπως ο κανονισμός SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation), ο κανονισμός Taxonomy και ο Κανονισμός γνωστοποίησης μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών NFDR. Βάσει της υποχρεωτικής εφαρμογής του Taxonomy από το 2022 και του NFDR από το 2021 (στην Ελλάδα απαιτητός από τις εισηγμένες εταιρείες), σημαντικός αριθμός ελληνικών εταιριών είναι απαραίτητο πλέον να ενσωματώνουν τους παράγοντες αειφορίας και τους κινδύνους βιωσιμότητας όπως και να εκπαιδευσουν τα Δοικητικά τους Συμβούλια και στελέχη τους».
Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μεγάλες εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις είναι κυρίως δύο:
- η έλλειψη βασικής κατανόησης (ίσως και ενδιαφέροντος σε ορισμένες περιπτώσεις) των Διοικητικών Στελεχών για την επίδραση των κριτηρίων ΕSG στην επιχειρησιακή τους λειτουργία και τα επενδυτικά τους πλάνα και
- η έλλειψη στελεχών με τις κατάλληλες γνώσεις και εκπαίδευση στα κριτήρια ESG, που θα έχουν την ικανότητα να τα εφαρμόσουν στο σύνολο της επιχειρησιακής λειτουργίας.
Ήδη στην Αμερική και την Ευρώπη, οι επιχειρήσεις που έχουν αντιληφθεί αυτή την ανάγκη, υλοποιούν ετησίως εκπαιδευτικά προγράμματα για τα στελέχη τους.
Αντίστοιχα προγράμματα εκπαίδευσης υπάρχουν και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Αειφορίας είναι από τους πρώτους οργανισμούς που τα εισήγαγε παγκοσμίως από το 2008. Όπως το εξειδικευμένο πρόγραμμα Πιστοποίησης Στελεχών Certified Sustainability (ESG) Practitioner, που πραγματοποιείται ετησίως σε 5 ηπείρους και 60 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και έχει πιστοποιήσει ήδη περισσότερα από 8.000 Στελέχη επιχειρήσεων στα κριτήρια ΕSG και σχεδόν το 95% των FT 500 επιχειρήσεων.