FINISH: Ταξίδεψε στα Ψαρά με την πρωτοβουλία «Το Νερό είναι στα Χέρια Μας»

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Το Νερό είναι στα Χέρια Μας» τo FINISH και σε συνεργασία με το  Global Water PartnershipMediterranean (GWPMed), επισκέφθηκαν το νησί με στόχο να εξοπλίσουν όλα τα νοικοκυριά και τουριστικά καταλύματα του οικισμού με συσκευές εξοικονόμησης νερού. Η ομάδα της δράσης, με τη δυναμική συνδρομή του Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών προσέφερε σε κάθε σπίτι ένα πλήρες σετ με συσκευές εξοικονόμησης νερού για τις βρύσες της κουζίνας και του μπάνιου, το ντους και το καζανάκι της τουαλέτας, δείχνοντάς τους παράλληλα τον τρόπο χρήσης των συσκευών και βοηθώντας στη σωστή τοποθέτησή τους. Οι κάτοικοι υποδέχτηκαν με χαρά τους εκπροσώπους της πρωτοβουλίας, ενημερώθηκαν με ενθουσιασμό για τη δράση, υποσχέθηκαν να αλλάξουν συνήθειες και έβαλαν στόχο την εξοικονόμηση έως και 1.500.000 λίτρων νερού, σε χρονικό διάστημα ενός έτους.

Στην αποστολή στο νησί, συμμετείχε και ο brand ambassador του FINISH Άκης Πετρετζίκης. Ο αγαπημένος σεφ, επισκέφθηκε τα σπίτια των κατοίκων, άκουσε τις ιστορίες τους και μοιράστηκε μαζί τους συμβουλές εξοικονόμησης. Ως νέος μπαμπάς τόνισε την σημασία της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των νέων γενιών για ένα καλύτερο μέλλον, καθώς και της υποστήριξης πρωτοβουλιών ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Για τους κατοίκους των Ψαρών η σωστή διαχείριση και εξοικονόμηση νερού έχει μεγάλη σημασία. Το περσινό καλοκαίρι, οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με σημαντικά προβλήματα λόγω ξαφνικής βλάβης στις γεωτρήσεις που δίνουν νερό στο νησί, εν μέρει και λόγω της υπεράντλησης. Ο Δήμος αναγκάστηκε να λάβει έκτακτα μέτρα για να διαχειριστεί την κατάσταση, με διακοπές στην υδροδότηση στα νοικοκυριά.

Ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών, Κωνσταντίνος Βρατσάνος, δήλωσε:

«Θέλω να εκφράσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη του Finish και του Global Water Partnership – Mediterranean για την άψογη υλοποίηση αυτού του εξαιρετικής σημασίας προγράμματος, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τη σωστή διαχείριση και προστασία του νερού, του πολυτιμότερου αγαθού που διαθέτει ο πλανήτης μας. Μέσω της δράσης ευελπιστούμε να εξοικονομήσουμε σημαντικές ποσότητες νερού και να βάλουμε τις βάσεις για την απόκτηση συλλογικής περιβαλλοντικής συνείδησης, ενάντια στην υπερκατανάλωση και την κατασπατάλησή του, υιοθετώντας έξυπνες τακτικές στη χρήση του και αλλάζοντας μικρές καθημερινές μας συνήθειες. Όλοι εμείς οι κάτοικοι των Ψαρών παίρνουμε «ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ» και δεσμευόμαστε για την επίτευξη του στόχου της εξοικονόμησης 1.500.000 λίτρων νερού, μέσα σε ένα χρόνο».

Φέτος, στο πλαίσιο των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στα Ψαρά, το FINISH συνεργάστηκε με τον διάσημο Street Artist Yiakou, υλοποιώντας ένα μοναδικό εκπαιδευτικό δρώμενο και αφήνοντας στο νησί ένα ξεχωριστό αποτύπωμα, ως παρακαταθήκη της πρωτοβουλίας μετά την αναχώρηση της ομάδας. Ο δημιουργός, σε συνεργασία με τους μικρούς αλλά και μεγάλους φίλους, δημιουργήσαν μία τοιχογραφία η οποία θα διακοσμεί για τα επόμενα χρόνια τον εξωτερικό τοίχο του σχολείου για να θυμίζει σε όλους πως, το Νερό Είναι στα Χέρια Μας.

Η πρωτοβουλία «Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας» ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2020, σηματοδοτώντας την αρχή μίας μεγάλης εκστρατεία προστασίας του νερού στα ελληνικά νησιά. Από τον Άη Στράτη στις Οινούσσες και φέτος στα Ψαρά, το FINISH σε συνεργασία με το Global Water Partnership Mediterranean, υποστηρίζει μία μεγάλη προσπάθεια αλλαγής συνηθειών με στόχο την εξοικονόμηση νερού προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Μαζί με τους κατοίκους των νησιών και όλοι εμείς. Γινόμαστε μέρος της αλυσίδας προστασίας νερού, αλλάζοντας απλές καθημερινές συνήθειες.

Δείτε το video της δράσης εδώ